Naslovna    Vesti    Takmičenja    Levi, SL (ž i m): Najava trka
15

nov

2013

Levi, SL (ž i m): Najava trka

Prvi slalom Svetskog kupa ove sezone u obe konkurencije na programu je u Finskoj. U subotu startuje i naša Nevena Ignjatović.

Posle starta sezone u Soeldenu, Svetski kup će biti nastavljen ovog vikenda slalomskim trkama u finskom Leviju. U subotu će na stazu „Levi Black“ skijašice, a muškarci će odmeriti snage dan kasnije. U oba slučaja start prve vožnje je u 10.00 časova, a druge u 13.00, a trke će direktno prenositi Eurosport.

Slalom u Leviju je veoma zanimljiv jer će nastupiti i najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović, koja ima velike ambicije u disciplini koja joj najviše leži.

Komisija FIS je ustanovila da su uslovi za takmičenje dobri, a na startu će se pojaviti 157 skijašica i skijaša iz 25 zemalja. U Leviju ćemo videti povratak nekih od velikih imena svetskog skijanja koja su imala velikih problema zbog povreda. Tako će najbolja finska skijašica Tanja Poutiainen pokušati da obraduje domaće navijače, na stazu se vraća Austrijanka Mariles Schield, kao i sestra Marije Hoefl-Riesch, Susanne.

- U Leviju sam već deset dana i imam dosta samopouzdanja, jedva čekam subotu i start trke – rekla je Tanja Poutiainen.

Svakako je najveći favorit fenomenalna Mikaela Shiffrin, najbolja svetska slalomašica, koja je prošle godine zadivila svet. Odmah iza je pobednica Svetskog kupa Tina Maze, koja nije zabeležila dobar rezultat u Soeldenu i sigurno će u Leviju pokušati to da nadoknadi. Ako je povreda kolena Tanje Poutiainen sanirana kako treba, i od nje treba očekivati mesto na podijumu, posebno zbog podrške domaćih navijača. Maria Hoefl-Riesch je u Leviju trijumfovala tri puta, a ako to uradi i u subotu, biće to njen najuspešniji ski centar u karijeri.

Kada su muškarci u pitanju, oni će na startnu rampu u nedelju, treba samo reći – Marcel Hirscher. Osnovno pitanje i ove sezone glasi - ko u slalomu može da se približi Austrijancu koji je u najzahtevnijoj tehničkoj disciplini bez premca. Kladionice kažu da slede Šveđanin Andre Myhrer i Francuz Alexis Pinturault, a i iskusni Ivica Kostelić veoma lako može da zablista. U grupu favorita treba svrstati i Felixa Neureuthera i Maria Matta. Ali, ako Hirscher bude skijao na uobičajenom nivou, biće zaista teško biti bolji od njega. Marcel ima šansu da se deseti put uzastopno popne na pobedničko postolje u slalomu. Ukoliko on ili neko od njegovih kolega iz tima trijumfuje, Austrija će postati prva zemlja koja će imati 100 pobeda u slalomu.

Kada smo kod zanimljivosti, napomenimo da Ivica Kostelić ima šansu da postane najstariji pobednik slalomske trke ikada. Ivica će u nedelju imati 33 godine i 359 dana. 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar