Naslovna    Vesti    Takmičenja    Počinje Svetski kup u skijanju!
Eksluzivno iz Soeldena
21

okt

2016

Počinje Svetski kup u skijanju!

Ovog vikenda trkama veleslaloma za žene i muškarce u austrijskom Soeldenu počinje nova sezona Svetskog kupa.

Posle letnje pauze najbolji skijaši i skijašice sveta ponovo stupaju na scenu. Oni će novu sezonu Svetskog kupa otvoriti tradicionalnim veleslalomom na glečeru Rettenbach iznad Soeldena, a završiće je finalnim takmičenjima koja će se održati u SAD, u Aspenu krajem marta 2017. Tokom februara skijaši i skijašice će nastupiti i na Svetskom prvenstvu u St. Moritzu

Uvedene su i neke nove stanice Svetskog kupa, pa će se tako dame po prvi put nastupiti u dva američka skijališta, Killingtonu i Squaw Valleyju. Što se tiče city eventa koji je uveden pre nekoliko godina, u kalendaru je predviđen Stokholm 31. januara 2017.

Velike kristalne globuse brane Austrijanac Marcel Hirscher i Švajcarkinja Lara Gut.

Hirscher je veliki kristalni globus osvojio peti put za redom i tako postao prvi skijaš kome je to pošlo za rukom. Ove sezone neverovatni Austrijanac kreće po svoj šesti uzastopni veliki kristalni globus i sa samo 27 godina ima velike šanse da prestigne rekord Marca Girardellija koji je u karijeri pet puta trijumfovao u Svetskom kupu. Kao i do sada, na papiru, najveća pretnja Hirscheru biće Norvežani Aksel Lund Svindal, Henrik Kristoffersen i Kjetil Jansrud. Međutim, ostaje da se vidi u kakvoj će formi biti Svindal koji je polovinu prethodne sezone propustio zbog povrede nakon stravičnog pada u Kitzbuehelu u januaru.

U ženskoj konkurenciji Lara Gut kreće po nove pobede, a samopouzdanje joj na vrhuncu nakon trijumfalnog okončanja prethodne sezone. Anna Fenninger, koja će u novoj sezoni nastupati pod udatim prezimenom Veith, propustila je celu prethodnu sezonu zbog povrede kolena koja ju je zadesila neposredno pred početak takmičenja u Soeldenu 2015. Ove godine se vraća takmičenjima, ali je problemi sa kolenom i dalje muče pa će propustiti start sezone u Soeldenu. U novoj sezoni gledaćemo i veliku Lindsey Vonn, koja je veći deo prethodne sezone vodila veliku bitku sa Larom Gutom za ukupnu pobedu u Svetskom kupu, ali je ipak morala da se povuče ranije zbog problema sa kolenom. Ona je tokom prethodne sezone stigla do ukupno 76. pobede i odavno je žena sa najvećim brojem pobeda u Svetskom kupu, ali će ove sezone juriti rekord legendarnog Ingemara Stenmarka, koji je tokom karijere trijumfovao 86. puta.

Što se tiče tehničkih disciplina u muškoj konkurenciji, sigurno je da će glavnu reč u slalomu opet voditi Henrik Kristoffersen i Marcel Hirscher, pobednik i drugoplasirani u slalomskom poretku iz sezone 2015/16.Ponovo se čini da ni u jednoj disciplini konkurencija nije jača nego u slalomu jer nekoliko skijaša skoro podjenako figuriše za titulu. Pored dvojice pomenutih, tu su i ruska senzacija Aleksandr Khoroshilov i nemački dvojac Felix Neureuther i Fritz Dopfer. Treba imati u vidu i izuzetno jaki švedski tim sa Harginom, Byggmarkom, Myhrerom itd.

U veleslalomu je Hirscher prošle godine osvojio mali kristalni globus pobedivši Francuza Alexisa Pinturaulta. Oni će i u novoj sezoni voditi bitku za veleslalomsku titulu, pridružiće im se i Henrik Kristoffersen, Francuzi Faivre i Muffat-Jeandet, a ostaje da se vidi koliko može Mr. GS Ted Ligety, koji je prošlu sezonu propustio zbog povrede. 

Što se tiče brzih disciplina, u spustu globus brani Peter Fill iz Italije, dok će superveleslalomsku titulu pokušati da sačuva Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde. Ponovo će za najviši plasman u obe discipline konkurisati Jansrud i Svindal, majstori brzine. Treba obratiti pažnju i na Švajcarce Feuza i Kuenga, Italijana Dominika Parisa, Francuza Guillerma Fayeda, kao i Austrijanca Vincenta Kriechmayra.

U pojedinačnim disciplinama u ženskoj konkurenciji titulu u slalomu brani Šveđanka Frida Hansdotter, odnosno Eva-Maria Brem iz Austrije u veleslalomu. Amerikanka Mikaela Schiffrin, koja je veći deo prethodne sezone propustila zbog povrede, vraća se ove godine i sigurno će biti jedna od favoritkinja za titulu u obe discipline. U veleslalomu tu su i Lara Gut, Viktoria Rebensburg i Federica Brignone od kojih se uvek očekuju visoki dometi. U slalomu, pored Shiffrin, Hansdotter i jakog švedskog tima treba obratiti pažnju i na češko-slovački duo Strachova-Zuzulova koji je dugi niz godina u vrhu ženskog slaloma.

Što se tiče spusta, sve oči uprte su naravno u Lindsey Vonn koja je osvojila titulu u prethodnoj sezoni. Superveleslalomski globus brani Lara Gut i ove dve skijašice će sigurno ponovo voditi veliku borbu za dva dragocena parčeta kristala u brzim disciplinama.

Srbiju će u Svetskom kupu kao i ranijih godina predstavljati Nevena Ignjatović, koja je vredno trenirala na evropskim glečerima i u Južnoj Americi pred novu sezonu. Nastavljena je Nevenina saradnja sa slovenačkim ženskim timom sa kojim trenira od prethodne sezone. Srpska skijašica je dosta napredovala u veleslalomu, pa će nastupiti i u prvoj trci sezone u Soeldenu.

Nakon sjajnih rezultata u prethodne dve sezone, najveća uzdanica hrvatskog skijanja u sezoni 2016/17 biće Filip Zubčić koji ima razloga da se nada visokim dometima u veleslalomu i slalomu. Neumorni Ivica Kostelić nastavlja da prkosi godinama i voziće trke Svetskog kupa i ove godine, uglavnom u slalomu. Pored pomenute dvojice, članovi A tima su i Istok Rodeš, Matej Vidović i Natko Zrnčić-Dim. U ženskoj konkurenciji nema članica A tima, a Riječanka Leona Popović je sa Idom Štimac sada u B timu.

Sto se tiče slovenačke reprezentacije, članice ženskog prvog tima u novoj sezonu biće Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Ana Drev, Anca Bucik, Tina Robnik, Vanja BrodnikKatarina Lavtar i Meta Hrovat. Slovenački muški tim činiće u tehničkim disciplinama Žan Kranjec i Štefan Hadalin, dok će u brzim disciplinama u Svetskom kupu voziti Rok Perko, Andrej Šporn, Miha Hrobat, Klemen Kosi, Boštjan Kline i Martin Čater.

Sigurno je da nas očekuje još jedna uzbudljiva sezona belog cirkusa, a akcija počinje u subotu, 22. 10. ženskom veleslalomskom trkom.

Galeriju i izveštaje sa otvaranja Svetskog kupa u Soeldenu možete kao i svake godine pratiti na našem portalu i Facebook strani, jer Skijanje.com tradicionalno ima svog predstavnika na licu mesta.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar