Naslovna    Vesti    ZOI Sochi 2014    Austrija najuspešnija u skijanju, SAD u snoubordu
ZOI Sochi 2014
24

feb

2014

Austrija najuspešnija u skijanju, SAD u snoubordu

Austrijancima pripalo devet medalja, ZOI je obeležila i Slovenka Tina Maze sa dva zlata.

Spuštena je zavesa na 22. Zimske olimpijske igre u Sochiju, najskuplje u istoriji. Mnogo uzbuđenja, iznenađujućih pobeda, velikih razočarenja, neki novi rekordi, viđeni su u takmičenju u skijanju i snoubordu. Za sve to pobrinulo se čak 584 takmičarki i takmičara.

Srpska ekspedicija u Sochiju nije bila velika, predstavljali su nas Nevena Ignjatović i Marko Vukićević u skijanju i snouborderka Nina Micić.

Najuspešnija skijaška nacija na ZOI je Austrija, koja je osvojila devet medalja: tri zlatne, četiri srebrne i dve bronzane. Slede Amerikanci sa pet odličja: dva zlata, jednim srebrom i dve bronze. Na trećem mestu je Švajcarska, kojoj su pripale dve zlatne i jedna bronzana medalja.

Kada su u pitanju devojke Olimpijske igre protekle su u znaku fantastične Slovenke Tine Maze. Ona je je prigrabila dve najsjajnije medalje, u spustu i veleslelomu. Iako tokom sezone Svetskog kupa nije ni približno ličila na najbolju skijašicu sveta, a taj epitet stekla je na spektakularan način, Tina je prevazišla sve poteškoće. Nažalost, priznala je da se oprašta od najveće smotre sportista na planeti i da je nećemo gledati u Pjongčangu 2018. Posebno će biti upaćena trka u spustu, gde se prvi put u istoriji desilo da dve takmičarke postignu indentično vreme i podele zlato. Ovaj, do sada neviđeni poduhvat, izrežirale su Tina i Dominique Gisin. Pre Slovenke samo je jedna žena osvojila zlata u spustu i veleslalomu, a to je bila Marie Theres-Nadig 1972. u Saporu. 

Još jedna legendarna skijašica najavila je da su joj ovo bile poslednje Olimpijske igre u karijeri. Maria Hoefl-Riesch u svoju bogatu kolekciju iz Sochija donosi dve medalje, zlato iz superkombinacije i srebro koje je osvojila u superveleslalomu.

U isto vreme stasale su mlade snage koje će u narednom periodu voditi glavnu reč u ženskom skijanju. U tehničkim disciplinama to je Amerikanka Mikaela Shiffrin, koja više nije samo čudo od deteta, a koja je sa 18 godina postala najmlađa olimpijska šampionka u slalomu ikada. Nešto iskusnija Lara Gut iz Švajcarske morala je da se zadovolji trećim mestom u spustu, iako je bila jedna od glavnih favoritkinja.

Vreme radi i za Annu Fenninger. Ona ima samo 24 godine, a već može da se pohvali sa dve olimpijske medalje. Pobedila je u superveleslalomu, dok je u veleslalomu bila druga. U Austriju se zadovoljna vraća i Nicole Hosp, jer su u njenom koferu srebro u superkombinaciji i bronza u superveleslalomu. Euforična je posle osvajanja bronze u superkombinaciji bila i Julia Mancuso iz SAD. Malo ko je očekivao da može do medalje, a ona se izgleda specijalizovala za najveća takmičenja, pošto je u karijeri osvojila četiri olimpijske medalje.


ZlatoSrebroBronza
Spust  Tina Maze
 Dominique Gisin
1:41.57 Nije dodeljena  Lara Gut
1:41.67
Supervelesl.
 Anna Fenninger
1:25.52  Maria Höfl-Riesch
1:26.07  Nicole Hosp
1:26.18
Veleslalom  Tina Maze
2:36.87  Anna Fenninger
2:36.94  Viktoria Rebensburg
2:37.14
Slalom
 Mikaela Shiffrin
1:44.54  Marlies Schild
1:45.07  Kathrin Zettel
1:45.35
Superkomb.  Maria Höfl-Riesch 
2:34.62  Nicole Hosp
2:35.02  Julia Mancuso
2:35.15

 

Interesantno je da su se od skijaša u Sochiju sa dve medalje pomalo iznenađujuće okitili Kjetil Jansrud i Christof Innerhofer. Norvežanin je na neki način nadoknadio razočaravajuće nastupe svog sunarodnka Aksela Lunda Svindala, koji je važio za jednog od glavnih favorita u brzim disciplinama. Umesto njega zablistao je Kjetil sa zlatom u superveleslalomu i bronzom u spustu. Slično može da se kaže i za Italijana Innerfofera. Ovaj momak iz južnog Tirola voli velike predstave i u 29. godini je došao do prvih olimpijskih medalja, srebra u spustu i bronze u superkombinaciji.

Austrijanac Mario Matt je sa 34 godine je postao najstariji osvajač zlata ikada, pošto je trijumfovao u slalomu, dok je Bode Miller (36), najstariji skijaš sa medaljom od kada se organizuju Olimpijske igre. Legendarni Amerikanac bio je bronzani u superveleslalomu i tako se od Olimpijskih igara oprostio sa ukupno šest medalja. Doduše, sa Bodeom se nikad ne zna, može mu pasti na pamet da se pojavi za četiri godine u Južnoj Koreji.

Epitet najvećeg iznenađenja pripada Austrijancu Matthiasu Mayeru. Verovali ili ne, on je do sada u karijeri u Svetskom kupu imao samo dva plasmana na podijum, i to u superveleslalomu, a postao je olimpijski šampion u spustu. Sochi će po dobrom pamtiti i Švajcarac Sandro Viletta, koga niko nije svrstavao u krug potencijalnih osvajača medalja, a on oko vrata nosi zlato iz superkombinacije. Šta tek reći za Amerikanca Andrewa Weibrechta? Momak iz Lake Placida u Svetskom kupu beleži tek prosečne rezultate, ali zato je u Sochiju pokupio srebro u superveleslalomu, a ima i bronzu u istoj disciplini iz Vankuvera 2010.

Iznenađenje svakako nije šampionska titula Teda Ligetyja u veleslalomu, jer je on pravi “doktor“ za ovu disciplinu, što je i dokazao. Ted je imao motiv više, pošto je u Vankuveru razočarao tek devetim mestom. Postao je i prvi Amerikanac pobednik olimpijskog veleslaloma. Zvanično najbolji skijaš sveta Marcel Hirscher nije uspeo da stigne do zlata u slalomu, pošto ga je u tome sprečio Mario Matt, a mladi Norvežanin Henrik Kristoffersen bronzom u ovoj disciplini povrđuje epitet najvećeg talenta na planeti.

Sreća se osmehnula i Ivici Kosteliću. Hrvatski skijaš na zalasku karijere uspeo je da osvoji četvrtu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Kostelić je postao vicešampion u superkombinaciji, disciplini u kojoj je jedan od najboljih svih vremena. Ivica se prilično mučio ove sezone, bio daleko od svoje reputacije, ali je na kraju stigla nagrada za sav trud.


ZlatoSrebroBronza
Spust  Matthias Mayer
2:06.23  Christof Innerhofer
2:06.29  Kjetil Jansrud
2:06.33
Supervelesl.
 Kjetil Jansrud
1:18.14  Andrew Weibrecht
1:18.44  Jan Hudec
 Bode Miller
1:18.67
Veleslalom  Ted Ligety
2:45.29  Steve Missillier
2:45.77  Alexis Pinturault
2:45.93
Slalom
 Mario Matt
1:41.84  Marcel Hirscher
1:42.12  Henrik Kristoffersen
1:42.67
Superkomb.  Sandro Viletta
2:45.20  Ivica Kostelić
2:45.54  Christof Innerhofer
2:45.67

 

Najbolja srpska takmičarka Nevena Ignjatović ispunila je cilj, plasman u drugu vožnju. To je ostvarila u veleslalomu, iako joj je slalom jača disciplina. Na kraju je zauzela soldino 28. mesto u najjačoj mogućoj konkurenciji. Očekivala je sličan, možda i bolji rezultat u slalomu, ali, nažalost, nije uspela da završi prvu vožnju.

Na Zimskim olimpijskim igrama debitovao je Marko Vukićević i stekao neprocenjivo iskustvo. U superveleslalomu je bio 48, a nije završio prvu vožnju u slalomu i veleslalomu. Od značajnijih rezultata takmičara sa ovih prostora treba napomenuti 26. mesto u slalomu Žane Novaković iz BiH, dok je hrvatski skijaš Dalibor Šamšal zauzeo 18. mesto u slalomu.

U snoubordu najviše medalja osvojili su takmičari iz SAD, tri zlatne i dve bronzane. Rusima su pripale četiri: dva zlata, srebro i bronza, dok je Švajcarska Igre završila sa dva zlata i srebrom.

Julia Dujmovits iz Austrije bila je najbolja u paralel slalomu, a Švajcarkinja Patrizia Kummer u paralal veleslalomu. Olimpijska šampionka u halfpipeu postala je Kaitlyn Farrington iz SAD, u slopestyleu je trijufovala njena sunarodnica Jamie Anderson, dok je u crossu pobedila Eva Samkova iz Češke.

Nina Micić, najbolja srpska snouborderka, pred Olimpijske igre imala je veliki peh kada je doživela težu povredu leđa. Ona je ipak uspela da otputuju u Sochi, gde je u paralal veleslalomu zauzela 27, a u paralel slalomu 31. mesto.

Najuspešniji takmičar u sboubordu je Amerikanac Vic Wilde, koji je odlučio da se takmiči za Rusiju i pokupio je zlatne medalje u paralel slalomu i paralel veleslalomu. Sjajan je u Sochiju bio i Slovenac Žan Košir sa srebrom u paralel slalomu i bronzom u paralel veleslalomu.

Švajcarac rođen u Moskvi Iouri Podladtchikov trijumfovao je u halfpipeu, Amerikanac Sage Kotsenburg u slopestyleu, dok je u crossu najbolji bio Pierre Vaultier iz Francuske. Ove igre ostaće upamćene i po neuspehu jednog od najboljih bordera svih vremena Shauna Whitea, koji nije uspeo da se domogne medalje.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar