Naslovna    Blog    Ski Oprema    Elan - skije i tehnologije za sezonu 2013/14
26

nov

2013

Predrag Gajić

Elan - skije i tehnologije za sezonu 2013/14

Pogledajte detaljan pregled asortimana poznatog slovenačkog proizvođača.

Posle kraćeg prikaza Elanovih noviteta za ovu sezonu, evo i detaljnijeg pregleda tehnologija i modela koje nudi slovenački proizvođač, omiljen na ovim prostorima. Elan je dobitnik mnogih nagrada za inovacije i dizajn, pa se od njega uvek očekuje iskorak u ski industriji.

Tehnologije: Malo noviteta

U ovom segmentu nema revolucionarnih vesti, ali se Elan potrudio da unapredi tehnologije koje je razvijao prethodnih godina. One se uglavnom odnose na Amphibio profil, koji se sada proširio na sve najvažnije kategorije skija - race, all mountain i big mountain. Tako je serija Race postala prva takve vrste u kojoj je došlo do podele na desnu i levu skiju.

Uz primenu Power Spine tehnologije, koja omogućuje bolju stabilnost pri većim brzinama, kao i asimetričnih vrhova i repova, u Elanu se nadaju da će takmičari i skijaški eksperti biti još zadovoljniji perfomansama. Power Spin je zapravo ojačanje od karbona koje se proteže kroz skiju u obliku luka i služi za kontrolu torzije. Waveflex naravno nije novina i to je veliki Elanov adut i ove sezone, dok se na jednostavnijim modelima primenjuje Express tehnologija, odnosno profili u obliku slova X preko cele skije koji omogućava lakšu kontrolu i lakše skijanje rekreativcima.

Stižemo i do noviteta, a on je nazvan ALUblade. Sam naziv kaže da je reč o sloju aluminijuma koji dodatno pojačava unutrašnju kantnu i tako doprinosi boljem držanju te strane skije na tvrdoj podlozi. Sidewall tehnologija konstrukcije spoljašnjih zidova skije ima tri oblika: RST se primenjuje na najjačim modelima i ona podrazumeva okomit zid u odnosu na podlogu, kako bi prijanjanje bilo izraženije. Kod PST Sidewalla okomit je deo samo ispod veza, a SST profil za rekretaivne modele ima napravljen zid pod određenim uglom da bi skije bile još vodljivije.  

U samoj konstrukciji jezgra preovladava drvo. Mekše unutra, a tvrđe spolja je kombinacija nazvana Response Frame Woodcore i uglavnom se primenjuje kod race modela. Laminated Woodcore je kombinovana konstrukcija lajsni različitih tvrdoća kako bi se celom dužinom skije obezbedila određena elastičnost. Power Woodcore jezgro nije izrađeno od punog drveta, već se kanalima doprinosi olakšavanju težine. Titanijum se stavlja u jednom (MonoTi) ili dva sloja (DualTi), a to zavisi od toga o kakvoj skiji se radi.

Race skije

Za takmičare je namenjena serija koja ima ekstenziju FIS, a radi se o modelima SLX FIS plate (slalom), GSX FIS plate (veleslalom), Ripstick FIS plate (kros). Iste ove modele, uz dodatak slalomskog modela SL, moguće je naći i u segmentu Race, a on je namenjen odličnim skijašima, trenerima i ekspertima. Takmičarski SLX, GSX i Ripstick “pojačani” su novim tehnologijama kao što su Power Spine, Amphibio profil, Left&Right Construction, RST Sidewall i DualTi.

Malo više pažnje posvetićemo Race seriji ovih modela koja je namenjana odličnim skijašima koji ipak nemaju takmičarske pretenzije. SLX Fusion je idealna opcija za ljubitelje kratkih zavoja koji skijaju veoma dobro, a žele još da napreduju. Vodljiva i lagana skija omogućiće pravo uživanje na stazi. GSX Fusion je veleslalomska skija namenjena odličnim skijašima, onima koji preferiraju šire zavoje, a uz Power Spine osetiće još veću sigurnost i samopouzdanje nego kod starijh modela. Prelazak iz šireg u nešto uže vijuganje neće biti veliki problem, a kada uhvatite pravu brzinu, izgledaće vam kao da vozite dobar sportski automobil. Slične karakteristike ima i Ripstick Fusion, čiji radijus iznosi 16,8 m na dužinu 170 cm.

All mountain i skije za uređenu stazu

Stigli smo do grupe skija koja je namenjana dobrim i odličnim rekreativcima. Radi se o već dobro poznatoj Amphibio seriji. Elan je ranije uveo podelu na levu i desnu skiju, a interesantno je da se radi o kombinaciji camber i rocker profila, ali tako da je spoljašnji deo rocker a unutrašnji camber. U Elanu su pokušali da iskoriste benefit oba profila i kažu da su napravili odličan kompromis. Tako Amphibio dobro drži u zavojima, a veoma je vodljiv i lagan za vožnju. Modeli 88 XTi i 82 XTi su najširi u struku, a slede 78 Ti i 78. Radi se o allmountain skijama kojima je moguće krstariti na svim vrstama terena.

Za one koji ipak preferiraju uređenu stazu tu su Amphibio Waveflex 14 i 12. Imaju uži struk (74 mm), a prvi je tvrđi i ima dva sloja titanijuma. Dakle, izabraće ga bolji skijaši, dok je 12-ica manje zahtevna, ali nudi i nešto slabije perfomanse. Iako su ovi modeli namenjeni uređenoj stazi, Elan ih je ipak svrstao u allmountain segment.

Ispod Amphibia nalazi se serija Morpheo. Dakle, radi se u skijama za uređene staze, mada su svrstane u allmountain modele, za početnike i rekreativce. Idealne su za sticanje samopouzdanja, savladavanje skijaških tehnika i napredak. Konstrukcijski su jednostavnije od Amphibija, imaju Waveflex profil, a skijanje na njima je opuštajuće i ne zamara. Najjači model je Morpheo 10 Ti Fusion, a njega mogu da izaberu srednji rekreativci, dok se mekši modeli (8, 6 i 4) često koriste u ski školama.

Big mountain - dubok sneg

Konačno i pravi novitet za ovu sezonu, a Elan se odlučio da ga predstavi u segmentu Big mountain. Veoma interesantan dizajn uz primenu tehnologija - Amphibio profil, AluBlade, Diamond tip&teil daju nam seriju skija Spectrum, koja sadrži pet modela. Ova skija u dubokom snegu "pliva" kao nijedna druga - tvrde u Elanu.

Specijalno uobličen vrh skije (Diamond tip) seče sneg kao od šale. Najširi model je Spectrum 115 ALU i on je namenjen onima koji se najbolje snalaze u "powderu" i imaju najveće zahteve. Zapravo, u Elanovoj kolekciji postoji samo jedna šira skija, a to je Boomerang sa 119 mm u struku, ali je ona iz freeski kolekcije. Nešto uže, ali sličnih karakteristika su 105 ALU i 95 ALU. One su primenjivije na tvrđoj podlozi, a za one manje zahtevne namenjeni su modeli bez ALUblade tehnologije 105 i 95, koji više "praštaju".

W Studio za nežniji pol

Kada su u pitanju modeli za nežniji pol, na ISPO u Minhenu veliku pažnju privukla je Elanova skija namenjena devojkama i ženama - Delight. Kako joj ime asocira, radi se o izuzetno laganoj skiji, bolje rečeno, Elan je uspeo da napravi najlakšu žensku skiju na svetu. Teške su samo 3,5 kg, a pritom su ove skije zadržale sve osobine koje omogućuju uživanje na snegu.

W Studio, kako se zove ženski ogranak asortimana, nudi osam modela u allmountain segmentu, a predvodnik je Speed Magic Fusion, koju mogu da voze odlične skijašice i instruktorke jer je po konstrukciji i karakteristikama slična race modelima. Interra je namenjana za sve vrste staza, dok Insomnia preferira utabanu pistu. Svi ovi modeli imaju Amphibio profil.

Ilumina, Delight, Black Magic, Zest i Snow su stvorene za rekretivno uživanje bez većih pretenzija. Devojke koje vole da skrenu van uređenih staza izabraće Bliss ili Soul.

Freeski za ludovanje u parku

Za skijaše sklone freeskiju, izvođenju skokova i figura u ski parku, Elan je pripremio Freeski seriju koja koristi TBT tehnoligiju. U stvari, radi se o tehnologiji koja kliznu površinu deli na tri uzdužna segmenta od kojih spoljnji imaju rocker, a središnji camber profil. Ovako konstruisane skije omogućavaju lakši ulazak u skok, kao i sigurniji doskok. U Elanu kažu da se ova serija odlično pokazala i u freerideu. Već pomenuti Boomerang TBT širok je čak 119 cm, slede DominoPuzzle TBT, Sling Shot TBT, pa Sling Shot, Pinball i Puzzle Pro.

Zastupnik za Srbiju
Planet Bike Beograd
 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
03

jan

2017

23:09  |   Miki 91 [neregistrovani]

Postovanje ,  interesuje me da li ima dje da se nabave skije model 2013 2014. Elan race gsx ili slx 160 165 cm .  

Preporuka

Ostavi komentar