Naslovna    Blog    Ski Oprema    Head Supershape I.Speed 2016/17 recenzija
Recenzija
03

dec

2016

Ivan Tamburić

Head Supershape I.Speed 2016/17 recenzija

Laka vodljivost skije u kratkim i srednje dugim zavojima i konstantne performanse glavne su karakteristike ove skije. Za napredne skijaše koji preferiraju skijanje na uređenim stazama.

Testirana dužina Sidecut Ustupio na testiranje
163 cm 123-68-103 / 12,7                   Markoni Sport, Tadeuša Košćuška 63, 11000 Beograd, Srbija, info@markonisport.sr                                                                                                                                                      

Supershape serija je već dugi niz godina Head-ov adut kada su u pitanju skije za uređenu stazu. Svakako perjanica ove serije je Supershape I.Speed model.

Konstrukcija i Tehnologije

Primetna je promena u konstrukciji i geometriji skije. Ovogodišni Supershape I.Speed ima još agresivniju geometriju, sa smanjenim radijusom u odnosu na prošlogodišnji model.

Skije su nešto šire nego prethodni model i zbog toga im je poboljšano ponašanje u različitim uslovima.

Konstrukcija skije je takodje promenjena za ovu sezonu. Pored već proverenih KERS i ERA tehnologija, korišćen je najlakši i najčvršći materijal na svetu - Grafin i to je veliki novitet u konstrukciji Head modela. Grafin omogućava veću torzionu tvrdoću skije sa jedne strane, ali u isto vreme čini skiju lakšom što doprinosi boljem odzivu i vođenju skije. Naravno, tu je i Worldcup Sandwich Cap konstrukcija za preciznost i agilnost skije.

Ponašanje skije

Skiju smo testirali u tipično glečerskim uslovima. Ujutru bi nas sačekala jako tvrda, zaleđena staza, dok bi tokom dana sneg postao mekši, što nam je omogućilo da vidimo ponašanje skije u različitim uslovima. Svega par vožnji nam je trebalo da se priviknemo na skiju i nadjemo balans.

Prvi utisak je da je Supershape I.Speed skija koja daje osećaj stabilnosti, sigurnosti i samopouzdanja. Sa njom skijanje pri većim brzinama ne predstavlja problem.  Skija je vodljiva i solidno brzo reaguje na impulse, ali nije isuviše naporna za celodnevni boravak na snegu.

Ovogodišnji model je nešto tvrđi u poređenju sa prošlogodišnjim, ali to ne utiče na vodljivost skije. Skija "na nogama" deluje lako, verovatno zahvaljujući i novom Grafin materijalu. Drveno jezgro i worldcup sendvič cap konstrukcija omogućavaju odličan osećaj na snegu kao i dobro držanje kantni. Najbolje se snalazi u kratkim i srednjim zavojima, što je i očekivano obzirom na geometriju i radijus skije. Brzo se prebacuje sa kantne na kantnu. Odziv skije je dobar.

Kada su u pitanju dugi zavoji, i tu nas Speed nije izneverio. Traži koncentraciju i da se ne ostaje pozadi na repovima, ali nas nije kažnjavao za svaku sitnu grešku koju bismo napravili.

Za skiju koja preferira dobro uređenu stazu, solidno se pokazala i u mekanom  razrovanom snegu, kao i na hupserima.

Ono što nam je malo nedostajalo kod ove skije, u poredjenju sa originalnim Supershape modelom, su energija i agilnost kod započinjanja zavoja koji su krasili taj model i koji su bili njegov zaštitini znak.  Kako se originalni Supershape model više ne proizvodi, voleli bi smo da je u ovom segmentu Speed zadržao njegove karakteristike.

Ako ste napredan skijaš koji traži skiju za uređenu stazu, konstantnih performansi i koja vas neće izneveriti i u malo lošijim uslovima, Supershape I.Speed je dobar izbor. Naravno, pre kupovine obavezno probati skiju.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (2)

ostavi komentar
13

dec

2016

14:29  |   Milan Kosanovic [neregistrovani]

Probao u martu ove godine na testu na Kopaoniku, odusevio se. Skija je neverovatno upravljiva. Isao na duboku namerno kroz hupsere. Sece ih bez problema. Probao na Krcmaru brzinski, ubrzava neverovatno. Sto se tice tvrdoce to je negde kao Atomic Redster Dubledeck. Ko voli tvrdu skiju odgovarace mu skroz. Kupio sam je pre par dana. Doduse stoji i zakljucak prethodnog komentatora da je mali radijus na duzini 163cm. Ja sam se odlucio za 170 gde je radijus zadovoljavajucih 14m. U realnom skijanju i nemamo bas mnogo otvorenih staza gde mozemo da pustimo skiju preko 90 km/h, a da pri tom nikoga ne ugrozavamo. Toliko od mene, preporuka u svakom slucaju.

Preporuka

03

dec

2016

13:35  |   anonymous [neregistrovani]

Veleslalom od 163cm i 12 radijusom.. nidje veze...

Preporuka

Ostavi komentar