Naslovna    Blog    Ski Oprema    Elan - noviteti za sezonu 2013/2014.
30

apr

2013

Predrag Gajić

Elan - noviteti za sezonu 2013/2014.

Pripremili smo kratak pregled novih modela i tehnologija poznatog slovenačkog proizvođača za narednu sezonu.

Slovenački proizvođač dobitnik je mnogih nagrada za inovacije i dizajn, pa se od njega uvek očekuje iskorak u ski industriji. Elan je još ranije predstavio Amphibio seriju skija sa različitim profilima spoljnje i unutrašnje ivice skije (kombinacija rockera i cambera), što je dovelo do toga da je jasno označeno koja je skija leva, a koja desna. 

Glavna novost za sezonu 2013/2014. je u tome što je Amphibio profil proširen na sve najvažnije Elanove kategorije - race, all mountain i big mountain. Tako je serija race postala prva takve vrste u kojoj je došlo do podele na desnu i levu skiju. Uz primenu Power Spin tehnologije, koja omogućava bolju stabilnost pri većim brzinama, kao i asimetričnih vrhova i repova, u Elanu se nadaju da će takmičari i skijaški eksperti biti još zadovoljniji perfomansama.

Za takmičare je namenjena serija koja ima ekstenziju FIS plate, a radi se o modelima SLX (slalom), GSX (veleslalom), Ripstick (spust). Iste ove modele, uz dodatak slalomskog modela SL, moguće je naći i u segmentu Fusion, a on je namenjen odličnim skijašima, trenerima i ekspertima.

Potpuno nova serija freeride skija izuzetno interesantnog dizajna nazvana je Spectrum. Ova skija u dubokom snegu "pliva" kao nijedna druga - tvrde u Elanu. ALUblade tehnologija omogućava bolje držanje unutrašnjih rubnika i optimalnu kontrolu u najtežim uslovima. Specijalno uobličen vrh skije (Diamond tip) seče sneg kao od šale. Najširi model je Spectrum 115 ALU, slede 105 ALU i 95 ALU, a za one manje zahtevne namenjeni su modeli bez ALUblade tehnologije 105 i 95.

Veliku pažnu na ISPO u Minhenu privukla je Elanova skija namenjena nežnijem polu - Delight. Kako joj ime asocira, radi se o izuzetno laganoj skiji, bolje rečeno, Elan je uspeo da napravi najlakšu žensku skiju na svetu. Teške su samo 3,5 kg, a pritom su ove skije zadržale sve osobine koje omogućuju uživanje na snegu.

Kada su u pitanju all mountain i skije za uredjenu stazu, Elanov glavni adut je i dalje Amphibio, koji je pretrpeo promene u dizajnerskom smislu, ali tehnoloških inovacija nema. Amphibio 14 je najjači model iz ove serije za uredjene staze, a za one koji traže nešto šire skije, tu su 88XTI i 82XTI, kao i uži 78TI i 78. Skijaši koji žele da napreduju, a još uvek nisu u grupi odličnih, pronaći će se u novoj allmountain seriji Morpheo. Stabilnost, lagano prebacivanje s kantne na kantnu i Parabolic rocker tehnologija glavni su aduti.

Za one koji su skloni freeskiu, izvođenju skokova i figura u ski parku, Elan je pripremio seriju nazvanu TBT. U stvari, radi se o tehnologiji koja kliznu površinu deli na tri uzdužna segmenta od kojih spoljnji imaju rocker, a središnji camber profil. Ovako konstruisane skije omogućavaju lakši ulazak u skok, kao i sigurniji doskok. U Elanu kažu da se TBT serija odlično pokazala i u freerideu.

Photo: Skijanje.com

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar