Naslovna    Blog    Ski Oprema    Nordica - noviteti za sezonu 2014/15
29

nov

2014

Predrag Gajić

Nordica - noviteti za sezonu 2014/15

Allmountain linija NRGy, drveno-titanijumske konstrukcije, potpuno je nova serija italijanskog proizvođača.

Italijanski proizvođač Nordica ne menja dobitnu kombinaciju, tako da se i ove sezone, kada su tehnologije u pitanju, najviše oslanja na Camrock, kombinaciju camber i rocker profila. Takođe, kompanija nastavlja da forsira prirodno-veštački sastav jezgra gde se drvo ojačava sa karbonom ili titanijumom, zavisno od modela i namene skija. i-Core Ti with Torsion bridge konstrukcija primenjena je u novoj allmountain seriji NRGy.

Race, On piste, All Mountain i Freeride&Freestyle osnovni su segmenti skija, a u okviru njih nailazimo na podele u odnosu na skijaško znanje i iskusvo - Pro, Expert, Intermediate i Beginner.

Nema značajnijih promena kod Race modela, dizajn je skoro identičan prošlogodišnjim. Za takmičare su namenjena tri poznata Dobermanna - SL WC PLATE, dakle, radi se o vrhunskoj takmičarskoj slalomskoj skiji u kojoj mogu da uživaju uglavnom vrhunski spremni skijaši, kao što je, na primer, Felix Neureuther. Za takmičenje u veleslalomu namenjen je GS WC PLATE sličnih karatkteristikao kao SL, ali nešto većeg radijusa. Spitfire EVO EDT N-PRO nije čista takmičarska skija, ali su je zbog karatkeristika stavili u tu kategoriju. Poseduje Camrock profil, a njen radijus je 14 metara (168 cm).

Expert segment, ili nešto što bi moglo da se nazove rekreativni race, sadrži pet Dobermann modela. Veleslalomske GSR EDT-N POWER EVO i GSR EDT-N PRO EVO, slalomske SLR-N POWER EVO i SLR-N PRO EVO. Kao novinu mogli bismo da izdvojimo SPITFIRE PRO-N PRO P.R. EVO, a radi se o skiji veleslalomske konstrukcije, sa slalomskim vrhom. Radijus je 14 metara na dužinu 168, što govori da je stabilna u širim zavojima i veoma upravljiva kod kraćih.

Četiri modela interesantnog dizajna Dobemann Spitfire su smeštena u segment Intermediate. Najjača su dva modela TI-N PRO P.R. EVO, koga opisuju kao "ozbiljnu zabavu" i on ima jedan sloj titanijuma. Slede još dva nešto mekša modela CA-N ADV P.R. EVO.

Grupa On piste, kako joj naziv kaže, obuhvata skije uglavnom za uređenu stazu, mada neki od širih modela mogu da izađu i van piste. Fire Arrow i Transfire su modeli koje poznajemo od ranije. Od pet modela Fire Arrow najzahtevniji je 84 EDT-N PRO EVO world cup tehnologije, u struku je široka 84mm, dok radijus na 168 cm dužine iznosi 17 m. Što je više pritiskate, uzvratiće vam boljim perfomansama i preciznošću, stoji u njenom opisu. Ukoliko želite nešto uži model, ali i dalje ojačan titanijumom, tu je 76 TI-N PRO P.R EVO. Za one koji spadaju u srednju grupu skijaša, pripremljena su još dva Fire Arrowa sa karbonom - CA-N ADV P.R EVO širine 74 i 78 mm, kao i dva modela Transfirea, takođe u ovim širinama. Početnici mogu da biraju između tri malo mekša modela.

Stigli smo do Allmountain skija i tu Nordica nudi pravi novitet sa serijom NRGy, koja se prvi put pojavljuje u njenom asortimanu i to umesto Hell&Back serije. Već pomenuta i-Core Ti tehnologija je konstrukcijski značajno olakšala skije, a one nisu izgubile na torzionoj čvrstini. NRGy modeli imaju prilagođen vrh i rep tako da je skijanje van staze prijatnije, pa širi modeli poput NRGy 100 i 90 već ulaze i u freeski segment i oni su namenjeni odličnim skijašima, dok je uži NRGy 80 namenjen intermediate grupi. Došli smo do poznatog Avengera, takođe allmountain modela, koji se ipak bolje snalazi na stazi. Na njemu mogu da uživaju početici i oni koji žele da nepreduju i stignu u grupu skijaša sa srednjim znanjem.

Ljubitelji "powdera" i parka dobili su svoj segment Freeride&Freestyle, u kome ima 12 modela. Najširi je ogromni Bushwayne "ludačkog" dizajna sa čak 127 mm u struku, koji prosto pliva po dubokom snegu i namenjen je najekstremnijim uslovima. Smireni crni Helldorado je nešto uži (113 mm), ali je napravljen za brzinu i kontrolu u svim uslovima. Popularni Patron dobio je novi dizajn, ali se za njega tvrdi da je i dalje jedna od najzabavnijih freeride skija na tržištu. Slede El Capo, Badmind, Soul Rider i ostali modeli iz ovog izuzetno bogatog segmenta Nordice.

Kada su u pitanju dame, Race serija je ista kao kod muškaraca, odnosno, radi se o modelma Dobermanna, koje smo već opisali. On piste obuhvata četiri modela - Cinnamon Girl-N PRO P.R EVO i Drive CA-N ADV P.R. EVO namenjeni su dobrim skijašicama, dok su za početnice pripremljena dva mekša modela Exela EVO-N ADV P.R EVO. Ženski Allmountain može da se pohvali sa sedam modela, od kojih izdvajamo Wild Belle, Belle to Belle i Nemesis. Devojke koje žele baš žensku freeride skiju, moraće da se zadovolje samo La Ninom ili da pogledaju neki od modela u muškom odeljenju. 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar