Naslovna    Blog    Ski Oprema    Nordica - skije i tehnologije za sezonu 2013/14
29

nov

2013

Predrag Gajić

Nordica - skije i tehnologije za sezonu 2013/14

Pripremili smo detaljniji pregled asortimana poznatog italijanskog proizvođača.

Nordica je reputaciju stekla proizvodnjom pancerica i po tome je italijanski proizvođač veoma poznat. Međutim, poslednjih godina Nordica zauzima značajno mesto i u segementu skija, a njene modele koriste sjajni takmičari kao što su Viktoria Rebensburg, Felix Neureuther, Andre Myhrer...

Tehnologije - Camrok i dalje najveći adut

Što se tiče tehnoloških noviteta za ovu zimu, Nordica ne može da se pohvali revolucionarnim otkrićima i primenom inovacija koje ski industrija nije videla. I dalje je najveći adut camRock tehnologija, odnosno kombinacija dva profila - cambera i rockera. Procenat jednog ili drugog profila zavisi od namene određenog modela, pa tako race skije i one za uređenu stazu imaju rocker samo na vrhu i repu, dok je ostatak u klasičnom camberu. Nešto drugačije su konstruisani allmountain modeli, gde je rocker prisutniji, dok su freeride skije sa najmanje cambera.
Promenu koju Nordica navodi u tehnologijama zapravo je vezana za ploče EVO plate, koje su sada za 25% šire i imaju sistem pričvršćivanja preuzet iz World cup modela. Prozvođač tvrdi da ova ploča dramatično doprinosi stabilnosti i performansama, čak i kod rekreativaca.

Race - Dobermann

Race klasa ima osam modela, od kojih su dva namenjena FIS takmičarima, a šest onima sa najvišim zahtevima koji ipak nisu striktno opredeljeni za trke.
Dobermann Worldcup SL i Dobermann Worldcup GS voziće takmičari. Mi ćemo nešto više pažnje obratiti na race seriju Dobermanna koja nije striktno takmičarska, ali će je odabrati odlični skijaši i instruktori. Dobermann - SLR EVO je slalomska skija prepoznatljivog šarenog dizajna. Ovo je najjači komercijalni slalom model Nordice s kojim pokušava da parira velikim igračima u veoma popularnom segmentu. Lakši ulazak u zavoj omogućuje kombinacija rockera (10%) i cambera (90%), a čvrstinu i držanje titanijumski sloj. Skija je vodljiva i brza, a nije toliko tvrda kao modeli nekih drigih proizvođača.


Slično bi moglo da se kaže i za nagrađivani GSR EVO EDT, ali je ovde jasno da se radi o veleslalomskom modelu. Na dužinu 172 cm radijus je 17,5 m. Dakle, ovo je vrlo brza skija, koja voli nešto šire zavoje, ali daje sigurnost pri većim brzinama. Ipak, da bi došla do izražaja za nju je potrebno solidno skijaško znanje i dobra fizička pripremljenost.

 

Sledi Dobermann Spitfire grupa, koja samo izgledom podseća na takmičarske modele, ali se zapravo radi o skijama  namenjenim onima  koji nemaju takmičarske pretenzije. Najjači model je Spitfire EVO ETD, čije karakteristike su odlična vodljivost i dobro držanje, ali ova skija ne zamara toliko kao takmičarska i pruža pravo uživanje tokom celog dana. Primetno je da je nešto šira od SLR i ima veći radijus i zapravo je kompromis između slalomske i veleslalomske skije. Spitfire PRO EVO je, naravno, nešto mekša, kao i Spitfire TI EVO, dok je Spitfire CA EVO namenjena najmanje zahtevnim skijašima koji pretenduju da poboljšaju svoju tehniku.

Skije za uređenu stazu

Ako spadate u grupu odličnih i srednjih rekreativaca, za vas je italijanski proizvođač pripremio seriju – Fire Arrow. Najtvrđi je 84 EVO ETD nešto smirenijeg dizajna, a kao što mu ime kaže, u struku je širok 84mm, što govori da je upotrebljiv i van staze. Ponešto "vuče" od World cup modela, tako da možete da očekujete stabilnu, robusnu skiju odličnog držanja u zavojima. Drvena konstrukcija sa dva titanujumska sloja obezbediće potrebnu tvrdoću, ali će se ona svideti onima koji već imaju solidno znanje.

 


Nešto mekše jezgro ima 80 TI EVO, a potom 80 CA EVO. Za nežniji pol Nordica u ovom segmentu nudi Unknown Legend TI EVO i Cinnamon Girl EVO.

Manje zahtevni rekreativci mogu da izaberu neku od skija iz kolekcije Transfire. U ovoj grupi izdvaja se 78 TI, ali ni ova skija nije opterećujuća. Ipak, neće vas izneveriti ni na nešto tvrđim podlogama, a pošto se takođe radi o kombinaciji cambera i rockera, ulazak u zavoj je lagan.

Idealna je za unapređivanja tehnike, ali činjenica je da ne brilljira ni u jednom segmentu. Isti ovaj model, ali bez titanijuma, dakle mekši, zove se jednostavno Transfire 78. Početnicima i onima koji tek prave značajnije korake na snegu mogu se preporučiti 75 CA EVO i 75 CA. Za skijašice koje nemaju mnogo skijaškog iskustva su predviđena tri modela - Drive, Elexa EVO i Elexa. Drive je konstrukcijski čisti camber, dakle, namenjen je prvenstveno uređenoj stazi.

Allmountain - Hell&Back

Mnogi ne vole da ih skija ograničava na samo jednu vrstu terena, zato je Nordica pripremila bogatu seriju pod nazivom Hell&Back, koja sadrži čak 20 muških i ženskih modela. Any conditions anytime - slogan je koji prati ovaj segment. Interesantno je da je Nordica u Hell&Back svrstala i vrlo široke modele. Ljubiteljima "powdera" sigurno će biti primamljivije skije sa preko 100 milimetara širine u struku. Vagabound je jedna od njih, čija širina u struku iznosi čak 107 mm. Ima radijus 25 metara, ali je s njom lako baratati i na stazi jer je konstrukcija veoma lagana.

Hell&Back (po kojoj je segment dobio ime) je nešto uža (98mm), ali sličnih karakteristika. Ipak, ona se na stazi snalazi bolje od Vagabounda. Jezgro Energy CA i-CORE čini je laganom s obzirom na širinu, a i ovde je primenjena camRock kombinacija profila. Od nešto širih modela tu su još Steadfast (90 mm) i Burner (84 mm), a onda slede Fuel i Avanger, koji se već bolje snalaze na stazi nego u dubokom snegu.

Skijašicama su ponuđeni modeli Wildfire širine 105mm, kao i malo uži Nemesis i Hell's Belles, Wild Belle, Belle to Belle i First Belle.

Freeride

Nordica je prezentovala pet modela za freeride, ali s njima je moguće izvoditi trikove i u parku. Helldorado je jedan od većih aduta, a izdvaja se tamnim bojama, dizajnom nekarakterističnim za Nordicu. Na krilima uspeha Patrona napravljena je skija sličnih karakteristika, ali sa dva sloja titanijuma, pa proizvođač tvrdi da se radi o najstabilnijoj freeride skiji na tržištu. Vaši prijatelji će sigurno biti ljubomorni, stoji u opisu ove skije na zvaničnom sajtu.

Već pomenuti Patron je dobro ocenjen prošle sezone, pa treba očekivati da ima svoje poklonike i sada. Bushwayne je širok čak 127 mm i pravi je alat da pokorite planinu. I kod nje je primenjena tehnologija Powder camRock, što je čini stabilnom i okretnom čak i u najtežim uslovima. El Capo je pokupio najbolje od nagrađivanih Enforcera i Patrona i podiže reč "okretan" na sasvim novi nivo. The Energy 2 Titanium konstrukcija sa potpuno vertikalnim zidovima čine El Capo jednom od najsnažnijih skija iz kolekcije. La Nina je ženski freeride model širok 113 mm koji se dobro ponaša u dubokom snegu, hupserima i na stazi, ali mu je prvenstveno okruženje "powder".

Freestyle

Ludovanje u parku je veoma zabavno, ali samo ako imate odgovarajuće skije. Nordica nudi sedam modela u Freestyle segmentu, ali kupovinom ovih skija niste ograničeni samo na izvođenje trikova i skakanje, već možete opušteno da odete na sve terene.

The Ace Competition je skija za koju Nordica kaže da spada u red najboljih za park&pipe na tržištu. Dizajnirana je za one koji se profesionalno bave ovim sportom. Veoma je stabilna prilikom doskoka, a to joj omogućuje konstrukcija s dva tuitanijumska sloja. U struku je široka 86 mm, pa može i u dubok sneg.


Soul Rider je još šira i sa 97 mm pod pancericama pogodnija je za freeride.  Ima nešto manji radijus od Ace Competitiona i on na dužinu 177 centimetara iznosi 16,5 metara. U kolekciji su još The Ace, lagana skija koju je lako kontrolisati u skoku, ali je prilično stabilna prilikom doskoka, El Paco, koja više naginje freerideu nego parku, odnosno odlično je izbalansirana između ova dva segmenta, zatim OMW i Badmind.

Zastupnik za Srbiju
Outdoor Sports d.o.o.
 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar