Naslovna    Vesti    Takmičenja    Počinje Svetsko prvenstvo u Schladmingu
04

feb

2013

Počinje Svetsko prvenstvo u Schladmingu

Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju, održava se po 42. put, u austrijskom Schladmingu od 04.02. do 17.02.2013.

Danas, 04.02.2013. u 18:30h, zvaničnom ceremonijom otvaranja počinje najvažniji događaj sezone alpskog skijanja. U pitanju je Svetsko prvenstvo, 42. po redu, koje se ove godine održava u austrijskom Schladmingu. Najbolji skijaši i skijašice sveta, takmičiće se tokom naredne dve nedelje u svim alpskim disciplinama uključujući i nedavno uvedeni „Nations Team Event“.

Što se tiče borbe za medalje, treba reći da su do sada na Svetskim prvenstvima iznenađenja bila česta  i da nisu uvek pobeđivalji najveći favoriti. Prethodni šampionat u Garmisch-Partenkirchenu, kao najtrofejniji  učesnici završili su Elizabeth Goergl i Kristof Innerfofer, iako nisu važili za najveće favorite pred početak takmičenja.

Čisto na papiru, u Schladmingu svi očekuju veliku borbu u brzim disciplinama između Tine Maze i Lindsey Vonn. Slovenka je vodeća u generalnom plasmanu Svetskog kupa, pobedila je u januaru po prvi put u superveleslalomu i na skoro svim ovosezonskim takmičenjima u brzim disciplinama je bila među najboljima. Na Lindsey Vonn ne treba trošiti reči, s obzirom na njene rezultate u spustu i superveleslalomu prethodnih godina. Iako je imala problema krajem prošle godine, čini se da joj je forma u usponu i sigurno će pokušati da u Schladmingu nadoknadi propušteno iz ove sezone. Uz dve najveće favoritkinje treba obratiti pažnju i na Austrijanku Annu Fenninger koja iz trke u trku pokazuje da takođe može do najviših dometa u brzim disciplinama.

Što se tiče tehničkih disciplina u ženskoj konkurenciji, tu za najviši plasman figurira više imena. U veleslalomu, Tina Maze brani svetsku titulu osvojenu pre dve godine i sigurno je da će ponovo biti jedna od najvećih favoritkinja. Pored Slovenke, za medalje će se boriti i Viktoria Rebensburg, Kathrin Zettel i Tessa Worley.

Kada je u pitanju slalom, još uvek aktuelna svetska prvakinja, Austrijanka Marlies Schild je prerano završila sezonu u Svetskom kupu zbog povrede ligamenata zadobijene na slalomu u švedskom Areu. Iz austrijskog tabora pred Svetsko prvenstvo dolaze vesti da će sjajna slalomašica možda ipak biti u stanju da nastupi i brani zlato iz Garmischa. Sve će se znati neposredno pred samu trku koja je na programu pred sam kraj šampionata.

Među najveće favoritkinje u slalomu spada i trenutno vodeća u poretku ove discipline u Svetskom kupu, mlada Amerikanka Mikaela Shiffrin.  Ali imajući u vidu da su velika takmičenja specifična i da na njima često presuđuje iskustvo, možda veće šanse od Shiffrinove za medalje imaju Maria Hoefl-Riesch, Tina Maze i Kathrin Zettel.

Takmičenje u superkombinaciji u ženskoj konkurenciji će po svoj prilici biti vrlo neizvesno jer su brojne devojke iz vrha Svetskog kupa kompletne skijašice. Tu su Tina Maze, Lindsey Vonn, Maria Hoefl-Riesch, Anna Fenninger itd.

U muškoj konkurenciji dva najveća imena pred početak takmičenja su Aksel Lund Svindal i Marcel Hirscher. Norvežanin je dominantan ove sezone u superveleslalomu i u Schladmingu važi za najvećeg favorita u toj disciplini.

U spustu Svindal ima mnogo jaču konkurenciju. Za titulu svetskog šampiona boriće se ravnopravno i Klaus Kroell, Kristof Innerhoffer, Domink Paris i Hannes Reichelt.

U slalomu, za najvećeg favorita važi Marcel Hirscher. Austrijanac dominira u ovoj disciplini cele sezone a imaće i veliku podršku publike s obzirom da je rođen nedaleko od Schladminga. Konkurencija će mu biti Nemac Felix Neureuther, Šveđani Andre Myhrer i Jens Byggmark, kao i sjajni italijanski slalomaši – Gross, De Ville, Moelgg i Razzolli. Tu je i Ivica Kostelić, koji je skorašnjim rezultatima pokazao da mu je forma u usponu i da je ponovo u stanju da ostvaruje najviše plasmane.

U veleslalomu, očekuje se borba između Marcela Hirschera i Teda Ligetyja, u kojoj Amerikanac na papiru ima minimalnu prednost ako se uzmu u obzir rezultati iz ove sezone. Ne treba otpisivati ni druge specijaliste za veleslalom kao što su Blardone, Simoncelli ili Moelgg.

U superkombinaciji najviše se očekuje od Ivice Kostelića, a dobre šanse ima i Ted Ligety. 

S obzirom na veliku konkurenciju i broj prijavljenih učesnika, u disciplinama slalom i veleslalom u muškoj konkurenciji, biće održane kvalifikacije što je praksa uvedena pre šest godina na šampionatu u švedskom Areu.

Srpska reprezentacija brojaće osam predstavnika, pet u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji. Od skijaša to su Marko Vukićević, Andrija Vuković, Strahinja Stanišić, Marko Stevović, Mladen Pešić dok će od dama nastupiti Nevena Ignjatović, Maša Janković i Veronika Tomić. Oni će se uglavnom takmičiti u tehničkim disciplinama, slalomu i veleslalomu.

Schladming je inače mesto koje se nalazi na 706m iznad nivoa mora, u austrijskoj pokrajini Štajerska. Više od trideset godina unazad, ovde se održavaju noćne trke slaloma u okviru Svetskog kupa a ovaj događaj jedan je od najpopularnijih s obzirom na broj gledalaca koji već tradicionalno ne pada ispod pedeset hiljada. Za potrebe Svetskog prvenstva izgrađen je novi, moderni stadion kapaciteta od 20.000-25.000 sedišta. Treba pomenuti i to da je Schladming već bio organizator Svetskog prvenstva, 27. po redu koje je održano 1982. godine.

Raspored:

Ponedeljak, 04.02.
18:30h Svečana ceremonija otvaranja

Utorak, 05.02.
11:00h Superveleslalom (ž)

Sreda, 06.02.
11:00h Superveleslalom (m)

Petak, 08.02.
10:00h Superkombinacija (ž), prva vožnja - superveleslalom

14:00h Superkombinacija (ž), druga vožnja - slalom

Subota, 09.02.
11:00h Spust (m)

Nedelja, 10.02.
11:00h Spust (ž)

Ponedeljak, 11.02.
12:00h Superkombinacija (m), prva vožnja - superveleslalom

18:15h Superkombinacija (m), druga vožnja - slalom

Utorak, 12.02.
17:00h Nations Team event

Četvrtak, 14.02.
10:00h Veleslalom (ž), prva vožnja

10:00h Veleslalom (m), prva vožnja - kvalifikacije

13:30h Veleslalom (ž), druga vožnja

13:30h Veleslalom (m), druga vožnja - kvalifikacije

Petak, 15.02.
10:00h Veleslalom (m), prva vožnja

13:30h Veleslalom (m), druga vožnja

Subota, 16.02.
10:00h Slalom (ž), prva vožnja

10:00h Slalom (m), prva vožnja - kvalifikacije

13:30h Slalom (ž), druga vožnja

13:30h Slalom (m), druga vožnja - kvalifikacije

Nedelja, 17.02.
10:00h Slalom (m), prva vožnja

13:30h Slalom (m), druga vožnja

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar