Naslovna    Vesti    Takmičenja    Britanci u tunelu
01

nov

2012

Britanci u tunelu

Skijaši iz Engleske obavili niz testova u vazdušnom tunelu kako bi pronašli idealnu poziciju tela.

Borba za svaku stotinku u ski sportu, pored već konvencionalnih treninga, uključuje i najnovija tehnička dostignuća. Britanski skijaši su pre početka ove sezone izvršili niz testova u vazdušnom tunelu na univerzitetu Cambridge.

Osnovna ideja je da se pronađe idealan aerodinamični položaj, kako bi otpor vazduha bio najmanji, a time bi se postizale i veće brzine. Uspeh koji su posle slične metode postigli britanski biciklisti na Olimpijskim igrama u Londonu ponukali su i tamošnji ski tim da pokuša isto.

Olimpijac Ed Drake bio je jedan od vrhunskih skijaša koji su se podvrgli testu, a to su učinili i članovi Britanskog tima u brzinskom skijanju, kao i mladi takmičari Max Baggio, Max Moss i Darcie Mead.

- Nakon što smo dobili prve rezultate iz tunela, pokušaćemo da ih upotrebimo u pronalaženju analiziranju idealne pozicije tela – kažu u timu eksperata koji su vršili ispitivanja. Čini se da specijalna oprema, materijali i oblik kacige ne prave toliku razliku koliko sam položaj tela.

- Uvek sam smatrao da je ključ u probijanju kroz vazduh, ali su ispitivanja pokazala da je važnije to kako vazduh obilazi oko tela i da me taj efekat ne povuče unazad. Krucijalno je da postavimo svoje telo kako bismo dosehgli krajnji limit takozvanog drag efekta – kaže Ed Drake.

Glavna prednost opreme jeste u tome da skijaš lakše zauzme idealan stav i da se oseća sigurno. Na podu tunela postavljeni su monitori pomoću kojih takmičari mogu da vide koliko promena položaja tela utiče na aerodinamiku.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar