Naslovna    Vesti    Takmičenja    Svindal o novim veleslalom skijama
14

avg

2012

Svindal o novim veleslalom skijama

Aksel Lund Svindal izneo je prve utiske o novim veleslalom skijama.

Kao što je poznato, FIS je doneo odluku da od predstojeće sezone promeni pravilo o obaveznim dimenzijama takmičarskih skija. Najveće promene se odnose na povećanje  minimalne dužine i radijusa velesalom skija, pa tako sad muške veleslalom skije ne mogu biti kraće od 195cm, a radijus ne može biti manji od 35m. Ova odluka je izazvala mnogo bure u skijaškoj javnosti, a jedan od najvećih kritičara novih pravila bio je Ted Ligety.

Prve letnje treninge na snegu većina takmičara koristi za testiranje novih “materijala” za predstojeću sezonu. Tako je i Svindal iskoristio prvi blok treninga na Saas Fee glečeru, da isproba nove veleslalom skije.

- Mnogi takmičari su skeptični po pitanju novih skija, plašeći se da li će moći da prave “čiste” karving zavoje. To će sigurno biti teže nego na starim skijama, ali dok god je podloga dovoljno tvrda i ako pritisnete” skije, moći ćete da postignete željeni radijus. Mislim da se upravo u ovome krije glavni problem u novim  pravilima. Sada će uslovi na stazi (podloga) mnogo više uticati na plasman takmičara - oglasio se Svindal na svom blogu.

Svindal je izrazio bojazan da će na trkama sa “mekšim” snegom, što je karakteristično za takmičenja koja se održavaju krajem sezone, uslovi na stazi značajno diktirati konačan plasman skijaša.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar