Naslovna    Vesti    Takmičenja    Olsson: Nove skije nisu dobre!
09

maj

2012

Olsson: Nove skije nisu dobre!

Legendarni švedski freestyle skijaš, ali i učesenik Svetskog kupa u alpskim disciplinama, Jon Olsson, nimalo nije oduševljen karakteristikama novih veleslalom skija.

Jon je posle prvih testova na skijama, čiji je radijus čak 35 metara, potpuno razočaran ovom odlukom FIS.

- FIS je odlučio da promeni pravilo u vezi skija kako bi ovaj sport učinio bezbednijim, uprkos opštem mišljenju najboljih skijaša da ljudi iz FIS nemaju pojma o čemu pričaju. Samo mesec dana nakon uvođenja ovog pravila četvorica takmičara su povredila koleno. To samo govori da su u pravu skijaši, a ne FIS. Ove skije uopšte nisu bezbedne! - oglasio se Olsson na svom zvaničnom sajtu. 

Šveđanin, čiji san je da se plasira na Zimske olimpijske igre 2014. izneo je prve impresije posle testa novih skija.

- Spore su i veoma je dosadno skijati na njima. Opasne su jer mala greška može da rezultira potpunim ispadanjem iz putanje, dok su stare skije opraštale grešku i uspevale da se vrate na kurs. Nemoguće je skijati punom podlogom jer se osećam kao da je u pitanju skijaško trčanje. Tako da ove promene nisu donele ništa, osim što je sada teže i opasnije - opisao je Šveđanin. 

Jon je nove skije isprobao na mekom snegu. Po njegovom mišljenu, nema sumnje da će po tvdoj pisti one biti mnogo brže.

- Evo videa gde sam skijao po mekoj stazi i zaista su spore, uz svako odsustvo prave akcije. Siguran sam da će na tvrdoj podlozi biti brze kao i stare skije, ali uz mnogo više rizka od povreda. Sa druge strane stvarno sam srećan što skijam na Head skijama u vreme ovakve promene pravila, s obzirom da su Ted, Jansrud i Svindal obavili sjajan posao u razvijanju ovih skija. One su dobre onoliko koliko "loše" skije to mogu da budu.


 

Pošalji prijatelju

Komentari (2)

ostavi komentar
09

maj

2012

22:58  |   Ivan Tamburić

Malo se slegla buka oko novih skija. Videcemo kakvi ce biti komentari u narednom periodu, posto vecina takmicara ovih dana testira skije na glecerima. Prosle nedelje smo imali priliku da na Molltaleru vidimo Kostelica, Mariu Riesch i Victoriu Rebensburg kako testiraju nove veleslalom skije.

Preporuka

09

maj

2012

14:38  |   Pedja [neregistrovani]

Sta rade ovi iz FIS? Svi zivi kritikuju te nove skije. Mislim, ispljuvao ih je i Bode, koji je rekao da ce rekreativci imati bolje skije od takmicara :)

Preporuka

Ostavi komentar