Naslovna    Vesti    Ostalo    Skijanje na vetar i sunce
25

maj

2013

Skijanje na vetar i sunce

Berkshire East prvo skijalište na svetu koje koristi potpuno prirodnu energiju.

Berkshire East (Masačusets, SAD) prvo je skijalište na svetu u kom se potpuno koristi prirodna energija. Velike vetrenjače i solarni paneli proizvode dovoljnu količinu električne energije potrebne za rad ski-liftova, topova za veštački sneg i ostalih sadržaja. 

Sve je počelo pre dve godine kada su izgrađene dve ogromne vetrenjače sa turbinama snage oko 900 kW, a nedavno je završeno postavljanje oko 90 solarnih panela za još 500 kW. Oni imaju ugrađene GPS sisteme koji ih navode na optimalan ugao prema suncu. Samo ta investicija iznosi skoro tri miliona dolara.

Što se tiče vetrenjača, one godišnje isporučuju 2,2 miliona kWh električne energije, visoke su 85 metara, a svako krilo je dugačko oko 50 metara. Najveće brzina okretanja je oko 27 krugova u minuti.

Grupa stručnjaka provela je tri godine proučavajući sve detalje vezane za ovaj projekat. Prema nekim proračunima, investicija bi trebalo da se isplati kroz deset godina. Da bi se plastičnije objasnilo o kakvoj uštedi se radi, iz ski centra Berkshire East kažu da je za istu količinu energije godinje potrebno 85.356 stabala ili 94.372 galona nafte.

Foto: Berkshireeast.net 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar