Naslovna    Vesti    Ski Oprema    Revolucionarni sistem za veštački sneg (VIDEO)
08

jun

2022

Revolucionarni sistem za veštački sneg (VIDEO)

Italijanska firma Techno Alpin napravila mašinu koja proizvodi sneg bez obzira na spoljašnju temperaturu.

Italijanska firma Techno Alpin, specijalizovana za proizvodnju opreme za zimske sportove, napravila je revolucionarni korak kada su u pitanju snežni topovi - mašine za proizvodnju veštačkog snega. Najnoviji model, popularno nazvan Snow Factory, odnosno Fabrika snega, može da proizvodi "veštak" bez obzira na spoljašnju temperaturu.

To praktično znači da bi skijališta koja budu instalirala ove sisteme mogla značajno da produže sezonu, a poznato je da je sve manje snežnih dana i da se mnogi resorti snalaze kako znaju i umeju. Aktuelni sistemi mogu da proizvode veštački sneg samo na temperaturama ispod -2 Celzijusova stepena, što je tokom jesenjih i prolećnih meseci nemoguće, pogotovo na skijalištima niže nadmorske visine. Druga pogodnost Snow Factoryja jeste u tome što joj je potrebno čak sedam do osam puta manje vode nego inače.

Međutim, nije sve tako idealno. Cena ove mašine je čak 10 puta viša od "normalne" i iznosi neverovatnih 450.000 evra. Međutim, pošto ona rešava najveće probleme proizvodnje veštačkog snega (temperatura i voda), pretpostavlja se da bi skijališta produženjem sezone mogla da pronađu računicu.

Pogledajte i video prikaz kako radi Snow Factory:

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar