Naslovna    Vesti    Ostalo    Četvrto izdanje trke Ultra trail Stara planina
10

jun

2016

Četvrto izdanje trke Ultra trail Stara planina

Održano četvrto izdanje najteže planinske trke u Srbiji – Ultra trail Stara planina.

Park prirode Stara planina po četvrti put je bio domaćin jedne od najvećih planinskih trka u Srbiji. Sportska manifestacija “Ultra trail Stara planina” je prepoznata od strane ministartsva sporta kao bitna trka za razvoj planinskih sportova sa velikim potencijalom a od ove godine to isto kažu i strani trkači koji su oduševljeni uslovima i terenom. U periodu od 03. do 05. juna na stazama dužine 19, 86 i 122 km u okviru Skyrunning lige Srbije naš najduži planinski masiv je opet pokazao da je pred takmičarima nimalo lak zadatak, gde je procenat finišera oko 50%.

Na trkama koje su simbolično nosile imena po Staroplaninskim vrhovima SkyTrail Midžor, Ultra Trail Bratkova Strana i Kopren, učestvovalo je oko 160 takmičara iz 10 zemalja. Povećano učešće takmičara iz inostranstva pokazalo je da kvalitetni trkači i Evropa prepoznaju potencijale koje ovaj planinski masiv nudi za trail i skyrunning, kao i da je koncept trke vrlo atraktivan i redak u ovom sportu što daje posebnu draž. Takmičarima se najviše dopada netaknuta priroda i bitka sa nezaobilaznim klekama. Start i cilj trka na 86 i 122 km koje se boduju za popularni Ultra trail Mon Blana bio je na Babinom zubu, dok su takmičari na distanci od 19km, startovali u selu Crni vrh, pa preko Midžora trku takodje na istom mestu završavali. Takmičari su doživeli pravu avanturu, prolazeći kroz potpuno netaknute i divlje predele najčešće na 2000 m nadmorske visine po vrlo promenljivom vremenu.

Prvi se na cilju u konkurenciji na 19 km pojavio Nikola Milanović sa vremenom 2:13:13, a samo nekoliko sekundi posle njega drugoplasirani Nikola Ilić i minut kasnije trećeplasirani Milan Stojanović. Najbolje rezultate u ženskoj konkurenciji zabeležile su Nevena Rajković sa vremenom 2 h i 36 min, Sofija Arapović 2h i 42 min i trećeplasirana Ana Milosavljević 2 h i 53 min. Pobednik na trci od 86 km bio je Aleksandar Svetoslavov iz Bugarske sa vremenom od 11 sati i 18 min, drugoplasirani Zoran Prekogačić sa vremenom 12 sati i 55 min, dok je trećeplasiranom Žarku Ćulibrku bilo potrebno 13 sati i 9 min. Najbrža medju damama bila je gošća iz Hrvatske, Mateja Blažević sa vremenom od 15 sati i 55 min, drugo mesto zauzela je Nela Lazarević nakon 16 sati i minut trčanja, a samo desetak minuta iza nje, na cilju se pojavila i trećeplasirana Marija Sekulović.

Na najdužoj distanci od 122 km trčalo se i do 30 sati, a najbrži medju njima Đorđe Dukić, svoju trku završio je za 18 sati. Drugoplasirani Filip Šulović na cilju se pojavio nakon 18 sati i 15 min, dok je trećeplasiranom takmičaru iz Slovačke, Ladislavu Halasu, trebalo svega 5 minuta više. Rekord staze u ženskoj kategoriji postavila je i po treći put na ovoj distanci pobedila Tanja Stojanovski sa vremenom 22 h i 25 min. Drugoplasirana na ovoj trci bila je Ivana Stanković sa vremenom od 24 h i 13 minuta. Nažalost, zbog odustajanja takmičarki, nije bilo trećeplasirane.

Marija Sekulović, trećeplasirana u takmičenju na 86 km, inače novinar našeg magazina, bila je oduševljena trkom i lepotama Stare Planine:

- Fantastično iskustvo u svakom smislu. Drago mi je što sam uspela da završim ovu zahtevnu trku i ostvarim dobar rezultat, a posebno što sam obišla delove prelepe Stare planine koje verovatno nikada ne bih imala prilike da vidim na drugi način. Veliko hvala i čestitke na sjajnoj organizaciji celoj ekipi ljudi koja stoji iza ovog dogadjaja.

Četvrta po redu uspešno završena trka na Staroj planini postaje pravi brend jugoistočne Evrope i nezaobilazni dogadjaj za sve ljubitelje netaknute i divlje prirode. Skyrunning asocijacija Srbije se zahvaljuje svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji ovog dogadjaja, a posebno Turističkoj organizaciji opštine Knjaževca, Hotelu “Stara planina”, Parku prirode Stara planina, PK “Vidlič” i “Babin zub”, restoranu “Plaža”, planinskom domu “Šum” i mnogobrojnim volonterima i lokalnim organizacijama.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar