Naslovna    Vesti    Freeski    Drveće ne štiti od lavine
04

okt

2012

Drveće ne štiti od lavine

Stručnjaci tvrde da je freeride kroz šumu opasniji od onog na čistini.

Skijaši i snouborderi koji veruju da drveće može da ih zaštiti od lavine u velikoj su zabludi. Eksperti čak otkrivaju da freeride skijanje u šumi može da bude pogubnije nego kada se nesreća dogodi na čistini.

Dale Atkins, predsednik američke Asocijacije za lavine, kaže da su snežni nanosi koji prolaze kroz drveće izuzetno opasni i da je verovatnoća teških povreda velika.

- Kada se lavina pokrene, sneg između i oko drveća počinje da se giba neverovatnom brzinom. Mogao bih to da opišem situacijom u kojoj vas velikom brzinom udara automobil – kaže Atkins, koji je analizirao 160 smrtnih slučajeva izazvanih lavinama.

Analitičari su došli do zaključka da je čak trećina skijaša i bordera nastradala posle udarca u drvo. Pokušaj da se, naprimer, uhvatite za drvo, ne bi vaas spasio.

- Problem je što vas lavina nosi takvom brzinom da ne možete da se uhvatite ni za šta. Jedina mogućnost da se sklonite jeste da naletite na dva ili više stabla koja su veoma blizu i koja bi vam dala nešto širu zaštitu. Jedina sigurna varijanta jeste da ne skijate kroz šumu, ali to nije tako zanimljivo – dodao je ovaj stručnjak.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar