Naslovna    Vesti    Freeski    Prekinut FWT u Kapplu zbog lavine [VIDEO]
04

feb

2015

Prekinut FWT u Kapplu zbog lavine [VIDEO]

Druga etapa Freeride World Toura koja se održavala juče u austrijskom Kapplu, prekinuta je nakon što se lavina obrušila na jednog od takmičara, Juliena Lopeza.

Julien Lopez (FRA) pokrenuo je lavinu tokom takmičenja u okviru druge etape Freeride World Toura koji se vozi u austrijskom Kapplu.

Francuz je pao tokom doskoka sa jedne litice a skije su ostale nekoliko desetina metara iznad njega. Tokom pokušaja da ode po svoje skije aktivirala se lavina koja je krenula da ga nosi. Julien je bio priseban, aktivirao je svoj ABS airbag koji se nalazio u specijalno opremljenom rancu i zahvaljujući kome je uspeo da ostane na vrhu lavine.

Srećom, takmičar je ostao skoro nepovređen uz manje modrice na desnoj nozi i rebrima. Inače on je bio tek drugi freerider koji je nastupio juče. Sudije su nakon toga odlučile da otkažu ceo događaj zbog bezbednosti učesnika.

Jučerašnji incident pokazao je koliko su lavine opasne. Organizatori  su dan pre održavanja takmičenja aktivirali bombu na samo 5m od mesta gde je lavina pokrenuta. Uprkos svim preduzetim merama, nemoguće je prognozirati kada će se lavina pokrenuti.

Ova sezona jedna je od najgorih u Alpima kada su u pitanju nesreće. Do sada su lavine usmrtile već 50 freeridera u potrazi za powderom.


Avalanche de Julien Lopez : le debrief
 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar