Naslovna    Vesti    Freeski    Prvi uspešan spust skijama sa vrha K2
24

jul

2018

Prvi uspešan spust skijama sa vrha K2

Poljak uspeo da ostvari nezamislivo.

Andrzej Bargiel, poljski alpinista i skijaš, prvi je uspeo da ostvari neverovatan poduhvat. On se popeo na vrh K2 u Pakistanu, a zatim se sa vrha spustio skijama do podnožja planine i baznog kampa. K2 je sa 8,611 m drugi po visini vrh sveta iza Mt. Everesta. Važi za jedan od najtežih uspona na svetu zbog tehničkih teškoća i surovih vremenskih uslova koji vladaju u planinskom masivu Karakorum.

Bargiel je 19. jula krenuo iz baznog kampa do kampa 2 gde ga je čekao njegov partner Janusz Golab. Posle provedene noći u kampu 3, par je nastavio uspon do petog visinskog logora. Tu su proveli noć pre finalnog uspona na sam vrh do koga su stigli 22. jula.

Bargiel je krenuo na dole rutom Abruzzi, koja se smatra za via normale na K2, zatim je traversirao na desno ka Poljskoj ruti niz strmu i eksponiranu južnu stranu planine.

Poduhvat Andrzeja Bargiela je sigurno jedno od najvećih dostignuća u planinarstvu i skijanju u moderno doba. Mnogi su pokušali spust na skijama sa K2 i neki su čak izgubili život pokušavajući. Šveđanin Fredrik Ericsson je 2010. godine pao 1000 metara niz planinu u pokušaju da uspešno savlada “divlju” planinu na skijama.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar