Naslovna    Blog    Takmičenja    Miha Malus intervju
Intervju
22

avg

2013

Marija Sekulović

Miha Malus intervju

Boravak tima Nevene Ignjatović na Kopaoniku iskoristili smo za razgovor sa njenim glavnim trenerom Mihom Malusom.

Kako i kada je došlo do saradnje sa Nevenom i Skijaškim savezom Srbije?

- Ovo je već šesta sezona kako sarađujemo. Počeli smo da radimo sa Jelenom Lolović, a zatim se priključila i Nevena. Ja sam prve dve sezone bio zadužen za Jelenu, dok je Anja Kalan radila sa Nevenom. Zatim je Jelena Lolović završila karijeru i ostala je samo Nevena. Jedno vreme je sa nama radila i Marija Humo, ali se povredila i prestala sa skijanjem.

Jer možeš da nam kažeš nešto o tvojoj i Anjinoj takmičarskoj i trenerskoj karijeri?

- Sa trenerskim poslom sam počeo kao pomoćni trener uz oca koji je radio u Zagrebačkom skijaškom savezu. Anja je skoro deset godina radila u slovenačkom ski klubu Alpetour sa decom. Što se tiče takmičarske karijere, Anja je vozila brze discipline i nastupala je u Svetskom kupu i na Svetskim prvenstvima. Ja sam stigao do Evropa kupa, ali nikada nisam dobio priliku za Svetski kup.

Kako ocenjuješ dosadašnji tok priprema?

- Za sada ide sve super. Nevena je zdrava i sve ide po planu.

Plan priprema u narednom periodu?

- Na Kopaoniku ćemo boraviti do 8. avgusta, zatim će Nevena malo sama raditi kod kuće, a krajem meseca krećemo sa skijaškim treninzima u švajcarskom Saas - Fee-u.

Kako izgledaju kondicioni treninzi tokom leta?

- Kreće se sa nekim osnovnim, laganim vežbama snage i sve se radi laganije i sporije jer su nakon duge sezone ispražnjene baterije, pa je potrebno malo vremena da se telo ponovo navikne na veća opterećenja. Onda se kreće sa jačim vežbama snage, a radimo i na brzini, izdržljivosti i ravnoteži. Ovog leta je Nevena dosta vozila bicikl kada je bila sa nama u Sloveniji pre dolaska u Srbiju.

Kako izgledaju skijaški treninzi tokom leta? Da li se odmah kreće sa kapijama ili prvo radite slobodno skijanje?

- Mi počinjemo sezonu u maju i tada samo skijamo, možda radimo malo sa kapijama. Radili smo i malo na skokovima za superveleslalom. Krajem juna smo radili sa kapijama, ali to nije isti intenzitet kao na trkama i takmičenjima, više se radi na tehnici, izdržljivosti itd. Ako bi se stalno radilo sa kapijama punim intenzitetom skijašu bi sve dosadilo do prve trke.

Da li ima neke razlike u Neveninim treninzima u odnosu na treninge drugih timova?

- Što se tiče skijaškog dela nema neke razlike. U pogledu teretane i kondicionih vežbi, koliko mogu da vidim, nema ni tu nekih prevelikih odstupanja. Neko više trči, neko vozi bicikl itd. Bitno je raditi što više različitih stvari, da se skijaš malo makne od snega i da ne bude monotono.

Ambicije u predstojećoj sezoni?

- Ambicije su nam uvek da kada Nevena vozi neku trku Svetskog kupa uđe u prvih trideset. Nadamo se i dobrom rezultatu u Evropa kupu, kao i na Olimpijskim Igrama na kojima će imati dobre šanse jer konkurencija nije tako jaka kao u Svetskom i Evropa kupu. Bitno je da Nevena odskija najbolje što zna, a šta će drugi uraditi, to ne zavisi od nje.

Plan trka i takmičenja u narednoj sezoni?

- Nevena će početi takmičarsku sezonu u Finskoj u novembru, nastupima na trkama Svetskog i Evropa Kupa. Tu je i Univerzijada i naravno ZOI u Sočiju. Trudićemo se da vozi što više slalomskih trka u Svetskom kupu, a za veleslalom ćemo videti u kakvoj će formi biti i kako se stvari budu odvijale. Na otvaranju sezone, u veleslalomu u Soeldenu, nastupiće ako bude stvarno dobro skijala do tada. To je jako teška staza na kojoj za čas dobiješ osam sekundi zaostatka i tako nešto nije dobro za početak sezone. Ne mislim da treba da startuje na trkama samo da bi se na njima pojavila, ako nema neke realne šanse. Ona već ima dovoljan broj startova u jačim trkama i ne treba joj ta vrsta iskustva.  Eventualni nastupi u superveleslalomu zavisiće od mogućnosti da teniramo tu disciplinu.

U novoj sezoni fokus će biti na slalomu ili će Nevena voziti i druge discipline?

- Slalom je  glavna disciplina. Što se ostalih tiče, mi radimo sve, a koje će trke voziti zavisiće od toga kako se stvari budu odvijale i kako će Nevena početi sezonu.

Koliko je važno trenirati brze discipline da bi se postigao uspeh u tehničkim?

- Mi treniramo brze discipline da bi Nevena digla tu barijeru brzine. Drugačije je praviti zavoje pri brzini od 100 km/h, nego na 60 km/h.

Da li možda dugoročno planirate da se Nevena malo više fokusira na brze discipline?

- Zavisi kako će joj ići i koliko će ona sama biti motivisana za to. Drugačije je voziti brze discipline na Kopaoniku ili Krvavcu od trka Svetskog ili Evropa kupa. Ove druge su teške i ledene, uhvati te brzina i strah pa skijašice često ne odvezute trke kako treba. Ako nisu dovoljno navikle na te uslove i nemaju ekstremnu želju za tim, onda je malo teško.

Šta je to što je potrebno da bi Nevena ušla u top 30 u nekoj trci Svetskog kupa?

- Ona je već do sada pokazala da može da prikaže vrhunske vožnje i nadamo se da će takve nastupe prikazivati i u Svetskom kupu. Svi aspekti skijanja uvek mogu da se podignu na viši nivo. Ona je tu negde na granici da uđe u drugu vožnju, dešava se da dve trećine staze odradi dobro, a da na poslednjem delu dođe do pada koncentracije, umori se, uplaši ili šta već. Treba celu vožnju odvesti dobro, ali to nije uvek lako i mora puno da se radi na tome.

Kako si zadovoljan sa Stoeckli skijama koje Nevena koristi?

- Materijal je dobar sigurno, ako Tina Maze na tim skijama pravi takve rezultate. Verujem  da ima nekih razlika između njenih i Neveninih skija, jer je ona prva u redu za dobijanje najboljih skija. Stoeckli napravi određeni broj skija i one najbolje sigurno dobije Tina jer je najbolja na svetu. Nevena vozi isti model i istu seriju, ali nekad to mogu da budu potpuno različite skije i drugačije da reaguju na snegu.

Kako se Nevena privikla na nove skije za veleslalom?

- Prošle godine je bilo malo problema jer je kasno počela da skija, tek u avgustu zbog operacije peta. Druga stvar je što nam je plan na početku takmičarske sezone uključivao skoro isključivo trke slaloma, tako da nije imala previše vremena za ozbiljan trening i takmičenje u veleslalomu i navikavanje na nove skije.  Od tada je vozila na novim skijama i nije bilo neke prevelike razlike u rezultatu u odnosu na stare. Mnogi su se žalili na tu promenu, ali ako je FIS doneo takvu odluku, ne treba previše razmišljati o tome, treba se navići na njih i to je to.

Kako vam se dopada Kopaonik i kako ste zadovoljni uslovima za trening?

- Odlična je planina, nadmorska visina nam odgovara, nije previsoko da bi bilo teško trenirati, a sa druge strane klima je dobra i nije vruće. Uslovi koje su nam obezbedili MK Mountain Resort i Skijališta Srbije su odlični, imamo sve što nam je potrebno za kvalitetan trening i izašli su nam u susret za sve što smo im tražili. Voleo bih da dođemo ovde i zimi na trening, iako je to malo komplikovano jer se sva takmičenja dešavaju negde severno od Slovenije, pa je teško vraćati se ovde u jeku sezone.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar