Naslovna    Blog    Ski Oprema    Nordica - noviteti za sezonu 2013/14
10

jul

2013

Predrag Gajić

Nordica - noviteti za sezonu 2013/14

Prepoznatljiv šareni dizajn i Camrock tehnologija glavni su aduti italijanskog proizvođača za narednu zimu.

Kada je reč o Nordici, prva asocijacija i dalje su pancerice, po čemu je italijanski proizvođač veoma poznat, ali poslednjih godina zauzima značajno mesto i u segementu skija.

Što se tiče noviteta za narednu zimu, Nordica se ne može pohvaliti revolucionarnim tehnologijama ili nekim "neviđenim" modelom skija. Glavni adut Camrock tehnologija primenjivana je i na starijim modelima. Radi se o kombinaciji camber i rocker profila, u zavisnosti od konkretnog modela.

Nordica i za sezonu 2013/14 forsira prepoznatljiv razigrani dizajn sa mnogo boja. Podela skija je ostala ista – Front, Back i Park. Segment Front sadrži modele namenjene skijanju na stazi, takmičarske modele, ali i zahtevnije allmountain skije, kojima je moguće istraživati i predele van uređene piste. Oni koji vole dubog sneg i turno skijanje, zaviriće u odeljak Back, a ljubitelji trikova i skakanja  pronaći će odgovarajuće skije u segmentu Park.

Race klasa ima osam modela, od kojih su dva namenjena FIS takmičarima, a šest onima sa najvišim zahtevima, ali koji ipak nisu striktno opredeljeni za trke.  Dobemann Worldcup SL i Dobermann Worldcup GS voziće takmičari i instruktori, dakle skijaši sa značajnim iskustvom i odličnim znanjem. Odmah ispod najzahetvnijih modela nalaze se dve komercijalne race verzije Dobermanna - SLR EVO i GSR EVO EDT. Sledi Dobermann Spitfire grupa, koja samo izgledom podseća na takmičarske modele, ali se zapravo radi o skijama namenjenim odličnim skijašima koji nemaju takmičarske pretenzije. Najjači model je Spitfire EVO ETD, zatim Spitfire PRO EVO, Spitfire Ti EVO i Spitfire Ca EVO.

Slede skije koje su namenjene dobrim rekreativcima, ali onima koji preferiraju uređene staze – Fire Arrow. „Najtvrđa“ je 84 EV ETD, nešto mekše jezgro ima 80 Ti EVO, a potom 80 Ca EVO. Za nežniji pol Nordica u ovom segmentu nudi Unknown Legend Ti EVO i Cinnamon Girl EVO.

Manje zahtevni rekreativci mogu da izaberu neku od skija iz kolekcije Transfire. U ovoj grupi izdvaja se 78 Ti EVO, a početnicima i onima koji tek prave značajnije korake ka poboljšanju tehnike mogu se preporučiti 75 Ca EVO i 75 Ca.

Da napomenemo da oznaka EVO dolazi od tehnoilogije EVO Plate, odnosno ploče koja je šira za oko 25% od tradicionalnih ploča i doprinosi boljem prebacivanju energije na same skije.

Veliki broj skijaša preferira skije koji ih ne ograničavaju na samo jednu vrstu terena i Nordica u tom segmentu nudi čak 12 modela, šest za muškarce i isto toliko za nežniji pol. Ljubiteljima "powdera" sigurno će biti primamnjivije skije sa 100 i više milimetara širine u struku. Vagabound je jedan od tih modela, čija širina u struku iznosi čak 107 mm. Ima radijus 25 metara, ali je s njom lako baratati i na stazi jer je konstrukcija veoma lagana. Hell&Back je nešto uža (98mm), ali sličnih karakteristika, a slede Steadfast, Burner, Fuel i Avenger. Skijašicama su ponuđeni modeli Wildfire širine 105mm, kao i nešto uži Hell's Belles, Wild Belle, Belle to Belle i First Belle.

Na kraju, oni koji su skloni freestyle skijanju, izabraće The Ace Competition, The Ace, Soul Rider, El Paco ili Badmind. Freeride je zastupljen "debelim" modelom Bushywayne, iza njega su tamni Helldorado, zatim Patron, El Capo i La Nina.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
10

jul

2013

13:08  |   salto [neregistrovani]

svaka cast momci


olaksali ste mi posao


ko je slobodan moze da pregovara za radno mesto kod nas 

Preporuka

Ostavi komentar