Naslovna    Blog    Freeski    Skijanje u Namibiji po peščanim dinama
05

avg

2013

Vladimir Krecmer

Skijanje u Namibiji po peščanim dinama

Da li ste znali da se u Namibiji može skijati po peščanim dinama? Pročitajte priču o pioniru skijanja na pesku, Nemcu Henriku Mayu.

Već više od decenije rođeni Nemac Henrik May, pionir skijanja po pesku, uživa u svom sportu usred pitoreskne namibijske pustinje, sedišta najvećih peščanih dina na svetu, hiljadama kilometara udaljen od pravog snega. Njegova kompanija Ski Namibia jedna je od nekolicine u svetu koje se bave organizacijom skijanja po dinama.

- Veoma je slično skijanju po powderu, ali ne možete previše da upadnete - objašnjava May. - Peščano skijanje je još uvek u povoju, ali mislim da taj koncept može da postane fantastična skijaška atrakcija.

Ovaj entuzijasta je pokrenuo svoju kompaniju 2003. godine, nakon što je otkrio da su dine u blizini poseda njegovih roditelja nedaleko od Swakopmunda u Namibiji idealne za spuštanje. Od tada May je „zabeležio“ preko 5.000 spuštanja. Takođe je oborio Ginisov rekord u brzini kada je u pitanju skijanje na pesku (57.2 mph na stazi od 100m), a najzaslužniji je za razvoj „Wustenskisporta“ ili skijanja na dinama. Ovih dana ovaj nemački iseljenik privlači klijente sa cele zemaljske kugle koji u letnjim mesecima uživaju na jednom od najegzotičnijih skijališta na svetu.

Henrik, koji ima 37 godina, živeo je u podeljenoj Nemačkoj odrastajući u istočnonemačkom Thuringianu, a skijanjem se bavi od četvrte godine. Zajedno sa svojim bratom Kristijanom, May se takmičio u nordijskoj kombinaciji u svom lokalnom klubu pre nego što je prihvatio posao policijskog službenika.

Nakod pada Berlinskog zida 1989. godine, Mayevi su, kao mnoge istočnonemačke porodice, proslavile početak nekog novog života. Međutim, posle pet godina borbe da sastave kraj sa krajem, porodica je ostala bez novca i ikakvih šansi za normalan život. Henrikov otac, Dieter video je reportažu na televiziji o nemačkim porodicama koje žive u Africi i odlučio da pokuša tamo. Nakon kratkog „izviđanja“, poslao je najstarijeg sina u Namibiju sa 6.000 nemačkih maraka (oko 3.000 američkih dolara) i nadom u bolju budućnost.

May i njegova porodica smestili su se sedam milja od Swakopmunda, grada 170 milja zapadno od prestonice Namibije Windhoeka, koji je poznat kao „dragulj namibijske pustinje“. Otvorili su pansion za evropske turiste sa afričkim bungalovima, kampom i barom te otpočeli novi način života.

Međutim, ideja za skijanje na pesku potekla je od jednog para koji je bio u turističkoj poseti kod njega. Oni su mu pozajmili par starih Head skija da ih isproba na jednoj od dina nedaleko od svog poseda. Pokazalo se izuzetno dobro i May je počeo da skija kad god je imao viška slobodnog vremena. Jedan holandski par ga je upitao da li bi mogao da ih odvede na skijanje po dinama i ovaj mladi čovek je uskoro shvatio da u tome ima više od hobija, bila je to poslovna prilika.

Nedugo zatim u Swakopmundu uspeo je da pronađe Francuza koji mu je prodao gomilu stare ski opreme. Francuz je takođe želeo da pokrene biznis sa skijanjem na dinama, međutim nije uspeo u tome. May je u potpunosti reparirao skije, namazao ih voskom i uz malo promocije uspeo je da nađe prve klijente, jedan australijski par, koji je odveo na nordijsko skijanje po Namibijskoj pustinji. Kompanija Ski Namibia je rođena.

Danas May predvodi downhill, telemark i kros-kantri skijaše iz Severne Amerike, Evrope i Australije na turama po priobalnoj pustinji. Spustevi su uglavnom od 200-400 vertikalnih stopa, a uspon traje oko 20 minuta.

Pejzaž tokom skijanja po namibijskoj pustinji je zaista  nestvaran. Peščane dine usled uticaja vetrova sa okeana stalno menjaju svoj oblik, tako da svakog dana imate svež „powder“ i novu stazu za uživanje.

Paket usluge kompanije Ski Namibia iznosi 100 evra dnevno i uključuje vožnju džipovima do odredišta, kompletnu opremu, osveženje (hladno pivo) i obrok, a može se zakazati u terminu od juna do novembra. Više informacija možete pronaći na www.ski-namibia.com

Foto i video: Ski Namibia

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar