Naslovna    Blog    Freeski    Reportaža sa Freeride World Toura u Fieberbrunnu
Reportaža
09

feb

2014

Ivan Tamburić

Reportaža sa Freeride World Toura u Fieberbrunnu

Posetili smo najveće svetsko takmičenje freeridera u austrijskom Fieberbrunnu.

Ovogodišnji Freeride World Tour (FWT), takmičenje najboljih svetskih freeridera, sastoji se od 6 stanica. Posle prva dva takmičenja održana u Courmayeuru i Chamonixu, na red je došao austrijski Fieberbrunn. To je bila odlična prilika da ekipa našeg magazina poseti ovo vrlo atraktivno takmičenje.

Fieberbrunn je relativno malo skijalište u Tirolu koje važi za odličnu freeride destinaciju. Iako nije preterano visok, ovaj ski centar koji se nalazi blizu čuvenog Kitzbuhela može se pohvaliti velikom količinom snega i odličnim padinama za skijanje van uređenih staza.

FWT vikend u Fieberbrunnu počeo je za nas u petak, dan pre planiranog takmičenja. Već pri prvom susretu sa organizatorom i procesom akreditacije shvatli smo da je ovo takmičenje mnogo “relaksiranije” u odnosu na takmičenja Svetskog kupa u alpskom skijanju koja smo do sada posećivali. Najbolji svetski freerideri šetaju oko nas u hotelskim papučama, pijuckaju pivo i dobro se zabavljaju u GoPro lounge prostoru za takmičare.

Program koji su organizatori spremili za novinare bio je veoma bogat,  počev od zajedničkog ručka pa do odlaska na inspekciju padine na kojoj je planirano održavanje takmičenja. Tu smo imali priliku da zajedno sa takmičarima “snimimo” sjajnu i veoma strmu padinu Wildseeloder.

Nakon toga čekao nas je najzanimljiviji deo programa, freeride sesija sa domaćinima i North Face vodičima, od kojih su neki bivši profesionalni takmičari i učesnici Freeride World Toura. Iako uslovi za skijanje van staza nisu bili baš idealni s obzirom na nešto manju količinu snega kao i činjenicu da nije bilo „svežeg“ powdera, ovo iskustvo je za nas predstavljalo najupečatljiviji deo dana. Direktor marketinga ski centra Fieberbrunn i bivši profesionalni freerider, Šveđanin Sverre Lilliequist, vode nas na jednu od popularnih freeride ruta u Fieberbrunnu, i usput imamo priliku da osmotrimo padinu na kojoj se održava Freeride World Tour u juniorskoj konkurenciji.

Dva sata skijanja sa majstorima freeridea brzo prolaze i na kraju se spuštamo u podnožje gondola gde je ubrzo trebalo da počne predstavljanje takmičara u skijanje i snoubordu u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, takmičenje koje je bilo planirano za subotu pomereno je za dva dana i prebačeno u skijalište Kappl. Ipak, subota u Fieberbrunnu nije bila bez zanimljivih događaja. Održano je takmičenje juniora kao i revijalni big mountain šou.

Centralni događaj FWT-a, takmičenje najboljih freeride skijaša i bordera u muškoj i ženskoj konkurenciji, uspešno je održano u Kapplu. U konkurenciji skijaša, prvi je bio Novozelanđanin Sam Smoothy, drugi je Argentinac Nicolas Salencon, dok je treće mesto osvojio Švajcarac Richard Amacker.

Kod bordera, trijumf je ostvario američki takmičar Sammy Luebke, drugi je bio njegov zemljak Ralph Backstrom dok je treće mesto pripalo Švajcarcu Emilienu Badouxu (73.67).

Kod dama, najbolja freeride skijašica je bila domaća takmičarka Nadine Wallner. Drugo mesto je osvojila Amerikanka Francesca Pavillard-Cain, a treće još jedna domaća skijašica Lorraine Huber.

Kod borderki pobedu je odnela Amerikanka Shannan Yates, ispred Švajcarkinje Estelle Balet i Australijanke Amber Schuecker.

Freeride World Tour seli se u Severnu Ameriku gde je 1. marta na programu takmičenje u Kirkwoodu, Kalifornija.


FWT14 - FIEBERBRUNN - BEST-OF by FreerideWorldTourTV

Foto: Skijanje.com, ©freerideworldtour.com / David Carlier

 

Pošalji prijatelju
Freeride World Tour 2014, Fieberbrunn

Nema komentara.

Ostavi komentar