Naslovna    Vesti    Takmičenja    Soelden, VSL (ž i m): Najava trka
25

okt

2013

Soelden, VSL (ž i m): Najava trka

Predstojećeg vikenda, trkama muškog i ženskog veleslaloma počinje Svetski kup u alpskom skijanju. Ekipa našeg magazina ponovo na licu mesta.

Posle dugo neizvesnosti i iščekivanja, ljubitelji belih sportova konačno mogu da odahnu. Počinje nova sezona Svetskog kupa u alpskom skijanju. Najbolje skijašice i skijaši sveta, sjatili su se u austrijski gradić Soelden čiji glečer Rettenbach je već tradicionalno domaćin prve trke „belog cirkusa“.

Kao i prošle godine, ekipa magazina Skijanje.com se nalazi na licu mesta da isprati ovaj zanimljiv događaj uz mnoštvo izveštaja, intervjua i zanimljivih fotografija.

Na već pomenutom Rettenbachu, jednom od dva glečera iznad Soeldena koji se prostire od 2680m do 3250m nadmorske visine, vladaju odlični uslovi. Visina utabanog snega je oko 80cm a vremenska prognoza ukazuje na sunčano vreme narednih dana sa temperaturom koja ne prelazi 3 stepena na celzijusovoj skali.

Prve na stazu 31. „Schwarze Schneid“ izlaze dame i to u subotu, 26.10. u 9:30h. Startna lista biće poznata večeras nakon izvlačenja brojeva koje počinje u 18:30h, u centru Soeldena. Start druge vožnje je zakazan za 12:45h.

Najveći favorit biće svakako slovenačka skijašica Tina Maze koja je pored Velikog kristalnog globusa osvojila i Mali veleslalomski globus uz do sada neviđenu dominaciju. Račune mogu da joj „pomrse“ domaće takmičarke Anna Feninger, Kathrin Zettel kao i nemačka skijašica Viktoria Rebensburg koja je nekoliko puta trijumfovala na otvaranju sezone u Soeldenu.

Iako je bilo najavljeno da će eventualno nastupiti, američka skijašica Lindsey Vonn ipak je odustala od sutrašnje trke. Ona je trenirala prethodnih dana na Rettenbachu sa svojim kolegama iz reprezentacije ali je nakon dodatnih konsultacija sa svojim timom odlučila da preskoči start sezone. Da podsetimo, ona je doživela težak pad na Svetskom prvenstvu u Schladmingu zbog čega je propustila ostatak sezone.

Hrvatska će imati svoju predstavnicu, u pitanju je Sofija Novoselić dok će za Sloveniju pored Tine Maze nastupiti Ilka Štuhec i Katarina Lavtar.

Nakon dama, u nedelju će nastupiti i najbolji skijaši sveta, takođe u veleslalomu. Oni će odmeriti snage na istoj stazi, start prve vožnje identičan kao i kod pripadnica lepšeg pola, u 9:30h, dok je druga trka na programu u 12:45h.

Čini se da će se kod muškaraca nastaviti veliko rivalstvo iz prethodnih sezona. U pitanju su svakako Amerikanac Ted Ligety koji brani Mali veleslalomski globus i prošlogodišnje prvo mesto iz Soeldena i domaći takmičar Marcel Hirscher, osvajač Velikog kristalnog globusa.

Međutim, ne treba nikako zapostaviti mladog Francuza Alexisa Pinturaulta koji itekako zna da zapreti kada je veleslalom u pitanju a svoju šansu će sigurno tražiti i najbolji hrvatski takmičar Ivica Kostelić.

Pored Kostelića, za Hrvatsku će nastupiti i mladi takmičar Filip Zupčić, kome je ovo prva sezona kao članu A tima hrvatske reprezentacije. Boje „dežele“ braniće Janez Jazbec i Žan Kranjec.

U svakom slučaju očekuje nas izuzetno zanimljiv vikend u austrijskom Soeldenu a naša ekipa će se potruditi da vam dočara bar deo atmosfere koja vlada u ovom prelepom tirolskom gradiću.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar