Naslovna    Vesti    Takmičenja    SP 2013 Schladming, NTE: Trijumf Austrijanaca
12

feb

2013

SP 2013 Schladming, NTE: Trijumf Austrijanaca

Austrijski ski tim, osvojio je zlatnu medalju na večerašnjem Team Event-u u okviru Svetskog prvenstva u Schladmingu.

Na Svetskom prvenstvu u Schladmingu danas su usledila nova uzbuđenja. Za razliku od klasičnih disciplina večeras je vožen Nations Team Event na stazi "Planai". Nastupilo je čak 15 reprezentacija a titulu iz Garmisch Partenkirchena branio je francuski ski tim.

U prvom kolu domaćin, Austrija, bila je slobodna a parovi su bili: Slovenija-Norveška, Nemačka-Hrvatska, Francuska-Slovačka, SAD-Lihtenštajn, Švedska-Finska, Švajcarska-Kanada i Italija-Češka. U četvrtfinale najlakše su, reklo bi se, prošli Francuzi koji su sa 4:0 u direktnom okršaju izbacili Slovačku. Pored njih u narednu rundu su rezultatom 3:1 otišli Nemci (lako pobedili Hrvatsku bez Ivice Kostelića ali uz odličan lauf Sofije Novoselić), Šveđani, Kanađani i Česi. Malo iznenađenje napravile su Slovenke koje su rezultatom 2:2 ali boljim zbirom vremena izbacile Norvešku uz sjajnu vožnju Ane Bucik a takođe je neizvesno bilo u duelu Amerikanaca koji su takođe rezultatom 2:2 pobedili Lihtenštajn.

Četvrfinalni parovi bili su: Austrija-Slovenija, Nemačka-Francuska, SAD-Švedska i Kanada-Češka. Austrijanci su ipak bili prejaki za Slovence te su trijumfovali sa 3:1, neizvesno je bilo u duelu Nemaca i Francuza gde su se Nemci sa 2:2 ipak "provukli" u polufinale i tako raspršili nade Francuza da mogu odbraniti titulu. Isti rezultat bio je u okršaju Kanađana sa Česima gde su Kanađani zbirnim rezultatom prošli dalje. Švedska je poprilično lagano sa 3:1 pobedila SAD.

U polufinalu dosta se očekivalo od duela Austrija-Nemačka, međutim domaćini su bili neumoljivi te su doslovce "isprašili" svoje nemačke kolege sa 4:0. Slično je bilo i u borbi Šveđana i Kanađana gde su skandinavci dobili sa 3:1 a jedini bod za Kanadu osvojio je Mattias Hargin protiv Michaela Janyka.

U takozvanom "malom" finalu u borbi za bronzanu medalju sastali su se Nemačka i Kanada. U veoma uzbudljivom duelu Nemci su poveli pobedom Lene Duerr nad Brittany Phelan. Michael Janyk je izjednačio na 1:1 pošto je bio brži od Neureuthera a Kanađani su čak i poveli sa 2:1 pošto je Erin Mielzynski pomalo neočekivano dobila Mariu Hoefl-Riesch za samo jednu stotinku. Međutim u poslednjoj trci Fritz Dopfer raspršio je nade kanadskog tima da mogu do prve medalje u Schladmingu pošto je bio brži za samo jednu stotinku od Browna. To je na kraju bilo dovoljno da Nemačka sa 2:2, ali ukupnom prednošću četiri stotinke, osvoji bronzanu medalju.

"Veliko" finale donelo je obračun Austrije i Švedske. Izuzetno motivisani Austrijanci nošeni domaćom publikom, ponovili su svoje sjajne vožnje iz polufinala te praktično "počistili" Šveđane. Niki Hosp je bila brža od Marie Pietilae-Holmner, Marcel Hirscher je savladao Hargina, Michaela Kirchgasser je bila bolja od Fride Hansdotter dok je u poslednjoj trci bez rezultatskog značaja Myhrer bio diskvalifikovan jer je ušao u putanju Schoerghoferu.

Austrijanci su tako došli do prvog zlata te svoje treće medalje na ovom Svetskom prvenstvu nakon bronze Romeda Baumanna i Nicole Hosp u superkombinaciji.

Sutra je u Schladmingu zvanično dan odmora a uzbuđenja se nastavljaju u četvrtak ženskim veleslalomom te muškim veleslalomskim kvalifikacijama.

Rezultati:

1. Austria
2. Sweden
3. Germany
4. Canada
5. Slovenia
5. France
5. United States of America
5. Czech Republic
9. Norway
9. Croatia
9. Slovakia
9. Liechtenstein
9. Finland
9. Switzerland
9. Italy

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar