Naslovna    Vesti    Takmičenja    Počinje Svetski kup u skijanju
26

okt

2017

Počinje Svetski kup u skijanju

Ovog vikenda trkama veleslaloma za žene i muškarce u austrijskom Soeldenu počinje nova sezona Svetskog kupa.

Posle letnje pauze najbolji skijaši i skijašice sveta ponovo stupaju na scenu. Oni će novu sezonu Svetskog kupa otvoriti tradicionalnim veleslalomom na glečeru Rettenbach iznad Soeldena, a završiće je finalnim takmičenjima koja će se održati u švedskom Areu, krajem marta 2018. Skijaši i skijašice će napraviti pauzu u Svetskom kupu tokom februara meseca kada su na programu Zimske Olimpijske Igre u južnokorejskom Pyeong Changu.

Ove godine nema novih stanica u kalendaru Svetskog kupa, a što se tiče city eventa koji je uveden pre nekoliko godina, predviđen je Oslo koji je na programu 1.1. 2018. godine.

Velike kristalne globuse ukupnih pobednika Svetskog kupa brane Austrijanac Marcel Hirscher i Amerikanka Mikaela Shiffrin.

Hirscher je veliki kristalni globus osvojio šesti put za redom i tako nastavio da ruši rekorde koje je prethodno sam držao. U ovu sezonu neverovatni Austrijanac ući će nešto kasnije, pošto se i dalje oporavlja od povrede koju je zadobio tokom letnjih treninga.

U ženskoj konkurenciji, Mikaela Shiffrin kreće po nove pobede, a samopouzdanje joj na vrhuncu nakon trijumfalnog okončanja prethodne sezone. Ostaje da se vidi koliki otpor će joj pružiti povratnice posle povreda Lara Gut i Anna Veith koja će propustiti Solden i takmičenjima se vratiti nešto kasnije. Shiffrinovoj će posao u odbrani velikog kristalnog globusa biti dodatno olakšan time što je Slovenka Ilka Štuhec (prošlogodišnja pobednica u spustu i kombinaciji) doživela tešku povredu kolena neposredno pred početak nove sezone i najverovatnije će propustiti i ovogodišnja takmičenja u Svetskom kupu kao i ZOI 2018.

U novoj sezoni gledaćemo ponovo i veliku Lindsey Vonn koja nastavlja da juri rekord legendarnog Ingemara Stenmarka po ukupnom broju pobeda u Svetskom kupu. Veliki Šveđanin je tokom karijere trijumfovao 86. puta, dok je Amerikanka  trenutno na cifri 77.

Srbiju će u Svetskom kupu kao i ranijih godina predstavljati Nevena Ignjatović, koja je vredno trenirala na evropskim glečerima i u Južnoj Americi pred novu sezonu. Nastavljena je Nevenina saradnja sa slovenačkim ženskim timom sa kojim trenira već dve sezone. Srpska skijašica je dosta napredovala u veleslalomu, pa će nastupiti i u prvoj trci sezone u Soeldenu.

Nakon dobrih rezultata u prethodne tri sezone, najveća uzdanica hrvatskog skijanja u sezoni 2017/18 biće Filip Zubčić koji ima razloga da se nada visokim dometima u veleslalomu i slalomu. Pored Zubčića, članovi A tima su i Istok Rodeš, Matej Vidović i Natko Zrnčić-Dim. U ženskoj konkurenciji jedina članica A tima je Riječanka Leona Popović. Neumorni Ivica Kostelić je prošle sezone posle takmičenja u Wengenu objavio kraj duge i uspešne karijere.

Sto se tiče slovenačke reprezentacije, članice ženskog prvog tima u novoj sezonu biće Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Ana Drev, Ana Bucik, Tina Robnik i Meta Hrovat. Slovenački muški tim činiće u tehničkim disciplinama Žan Kranjec i Štefan Hadalin, dok će u brzim disciplinama u Svetskom kupu voziti Rok Perko, Andrej Šporn, Miha Hrobat, Klemen Kosi, Boštjan Kline, Martin Čater i Tilen Debelak.

Što se tiče uvodne trke u Soldenu, to je uvek odlična prilika za skijaše da procene gde se nalaze po pitanju forme nakon letnjih treninga. Kada su u pitanju favoriti, na ženskoj strani najviše se očekuje od Francuskinje Tesse Worley, već pomenute Mikaele Shiffrin kao i Italijanke Sofie Goggie dok su kod muškaraca sve oči uprte u Francuze Alexisa Pinturaulta i Mathieua Faivrea, Nemca Felixa Neureuthera i norveško čudo od deteta Henrika Kristoffersena.

Pored pomenutih Anne Veith, Ilke Štuhec i Marcela Hirschera, Solden će zbog povreda od velikih imena propustiti i Eva Maria Brem, Philipp Schoerghofer, Aleksander Aamodt Kilde, Carlo Janka i Federica Brignone. Na iznenađenje mnogih, Lara Gut i Lindsay Vonn su u poslednjem trenutku odlučile da nastupe na subotnjem veleslalomu.

Uslovi na glečeru Rettenbach iznad Soldena su fantastični već nekoliko nedelja i takmičari su imali odličnu priliku da treniraju na stazi za Svetski kup u danima pre njenog zatvaranja zbog pripreme za takmičenje.

Sigurno je da nas očekuje još jedna uzbudljiva sezona belog cirkusa, a akcija počinje u subotu, 28. 10. ženskom veleslalomskom trkom.

Galeriju i izveštaje sa otvaranja Svetskog kupa u Söldenu možete kao i svake godine pratiti na našem portalu i Facebook strani, jer Skijanje.com tradicionalno ima svog predstavnika na licu mesta.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar