Naslovna    Vesti    Takmičenja    Kraj karijere za velika imena Svetskog kupa
25

apr

2014

Kraj karijere za velika imena Svetskog kupa

Nekoliko vrhunskih svetskih skijaša i skijašica završilo karijeru na kraju sezone 2013/14.

Nije neobično da sportisti planiraju svoje profesionalne karijere u četvorogodišnjim ciklusima sa ciljem da budu na vrhuncu forme tokom olimpijske godine. Stoga ne čudi što je na kraju ove olimpijske sezone nekoliko vrhunskih svetskih skijaša i skijašica rešilo da okonča svoje sportske karijere i okrene se novim izazovima.

Jedan od prvih skijaša koji je objavio planove za kraj karijere bio je Francuz Gauthier de Tessieres koji je odluku o povlačenju doneo u februaru. Posle 14 godina u francuskom nacionalnom timu, osvajač srebrne medalje u superveleslalomu sa Svetskog prvenstva u Schladmingu odlučio je da neće braniti medalju na narednom Svetskom prvenstvu koje se 2015. godine održava u Vail-Beaver Creeku. Nekoliko meseci posle Tessieresa i njegove kolege iz reprezentacije Maxim Tissot i Thomas Frey odlučili su da takođe okončaju profesionalnu karijeru.

Tridesettrogodišnja Švajcarkinja Fraenzi Aufdenblatten objavila je povlačenje samo nekoliko dana pošto je došla do svog najboljeg rezultata na nekom velikom takmičenju – šestog mesta u superveleslalomu na Olimpijskim igrama u Sochiju. Ovo su za Aufdenblatten bile treće ZOI u karijeri.

Što se tiče muškaraca, trke u Kranjskoj Gori bile su poslednja takmičenja u Svetskom kupu za nekoliko specijalista za tehničke discipline. Na stazi Podkoren od Svetskog kupa su se oprostili Slovenac Mitja Valenčić, Japanac Akira Sasaki i Kanađanin Michael Janyk.

Ovih dana stigla je vest da  karijeru završava i Kanađanin John Kucera, svetski prvak u spustu iz 2009. godine. Kucera neće u potpunosti reći zbogom takmičarskom skijanju jer ostaje da radi u kanadskoj reprezentaciji.

Na finalu Svetskog kupa u švajcarskom Lenzerheideu, istog dana od profesionlanog skijanja oprostile su se dve legende ženskog Svetskog kupa – Finkinja Tanja Poutiainen i Italijanka Denise Carbon. Poutiainen je dva puta osvajala mali kristalni globus u veleslalomu (2005. i 2009.) dok je Denise Carbon 2008. godine bila ukupna pobednica Svetskog kupa u ovoj disciplini. Tanja Poutiainen je takođe 2005. godine osvojila i mali slalomski globus.

Najzvučnije ime svetskog skijanja koje se više neće takmičiti u Svetskom kupu nakon ove sezone je svakako Nemica Maria Hoefl-Riesch. Ona je jedna od najuspešnijih skijašica svih vremena i karijeru završava sa tri zlatne i jednom srebrnom olimpijskom medaljom, šest titula u Svetskom kupu – jedan veliki globus, jedan mali globus u spustu, jedan u superveleslalomu, dva u slalomu, jedan u kombinaciji i ukupno 27 pobeda u Svetskom kupu.

Chemmy Alcott, najuspešnija britanska alpska skijašica svih vremena, takođe je rešila da se povuče na kraju sezone 2013/14. Alcott je tokom karijere u Svetskom kupu ostvarila pet top deset plasmana i učestovala četiri puta na ZOI i pet puta na svetskim prvenstvima.

Spisku takmičara koji se povlače iz aktivnog skijanja pridružuju se i Austrijanka Stefanie Koehle i Marina Nigg iz Lihtenštajna. Koehle je imala jedan plasman na podijum u Svetskom kupu (veleslalom Soelden, sezona 2012/13), dok se Nigg povlači posle ostvarenih 16 top 30 rezultata u Svetskom kupu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar