Naslovna    Vesti    Skijališta    Vitoša ponovo počinje s radom
22

sep

2012

Vitoša ponovo počinje s radom

Bugarsko skijalište, koje se nalazi samo 22 kilometra od Sofije, ove zime bi trebalo da ugosti ljubitelje zimskih sportova

Bugarsko skijalište Vitoša, koje se nalazi samo 22 kilometra od Sofije, ove zime bi ponovo trebalo da počne s radom. Jedno od četiri najveća ski centra u Bugarskoj prošle sezone je zatvoreno pošto nije ispunjavalo sve potrebne ekološke i ostale standarde.  

Ekolozi navode da se zapravo radi o podstreku kako ne bi došlo do ponovnog zapostavljanja tih standarda, koji su propisani zakonima, a u skladu su sa UNESCO, Evropskom unijom i FIS standardima koji se primenjuju u Svetskom kupu u Banskom. Čelni ljudi skijališta Vitoša nedavno su se sastali se sa gradonačelnikom Sofije, bugarskim ekolozima i ministrima iz vlade kako bi usaglasili uslove koje bi trebalo ispuniti kako bi ljubitelji zimskih sportova ponovo počeli da koriste resurse Vitoše.

Za one kojima Vitoša nije poznata kao neka druga skijališta u Bugarskoj, evo nekoliko informacija sa zvaničnog sajta:

Ski staze su veoma raznovrsne i pogodne su za skijaše i bordere svih nivoa. Vitoša nudi šest staza različitih dužina - od zelene, namenjene početnicima, do Vitoško Lale, koja je kategorizovana kao crna i nju uglavnom koriste iskusniji skijaši i borderi. Na planini postoji nekoliko ski liftova, a interesantno je da glavna gondola kreće iz predgrađa Sofije i stiže skoro do vrha Aleko. U veoma opremljenom ski servisu može da se iznajmi kvalitetna oprema, a na raspolaganju su odlično obučeni instruktori.

Jedini problem Vitoše mogu da budu velike gužve, posebno vikendom. Značajne snežne padavine kreću početkom decembra i dobri uslovi za skijanje traju sve do kasnog proleća. Ski sezona traje četiri meseca, a prosečna temperatura je -6 stepeni celzijusa.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar