Naslovna    Vesti    Skijališta    Ruski Elbrus dobija najvišu gondolu na svetu?
24

maj

2014

Ruski Elbrus dobija najvišu gondolu na svetu?

Francuski eksperti na ovom ugašenom vulkanu grade žičaru koja će voziti na 3.850 m, a razmatraju i mogućnost obaranja rekorda.

Jednu od najviših ski gondola u Evropi uskoro će dobiti Rusija, odnosno planina Elbrus, koja je ujedno ima i najviši vrh Starog kontinenta – 5.646m. Na ovom ugašenom vulkanu već je počela instalacija žičare s kojom će biti moguće stići do 3.850 metara nadmorske visine.

Međutim, planovi su daleko ambiciozniji i postoji namera da se na Elbrusu izgradi najviša gondola u istoriji.

Ova planina je poznata po odličnim uslovima za letnje skijanje i već ima tri lifta. Međutim, oni su radili samo kada u centru ima dovoljan broj skijaša, a često su se javljali kvarovi i prekidi u snabdevanju električnom energijom. Dodavanjem moderne gondole kapacitet će biti znatno proširen.

Eksperti iz Francuske koji su zaduženi da od Elbrusa naprave moderno skijalište kažu da razmatraju izgradnju gondole na visini od 4.700, pa i 5.000 metara. Ako bi se otvorila mogućnost, nameravaju da instaliraju najviši ski-lift na svetu, a zasad rekord drži Chacaltaya u Boliviji sa 5.200 metara, ali su tamo uslovi za skijanje slabi. Realno, najviša svetska gondola koja nudi pristojne uslove za skijanje nalazi se na indijskoj planini Gulmarg i doseže 3.899 metara.

Trenutno, najviši evropski ski-lift je na vrhu Klein Matterhorn na Zermattu (3.899m). Jedina gondola koja isporučuje ljude na visinu iznad 3.800 metara je ona koja ide na Aiguille du Midi iznad Chamonixa, a stiže na visinu od 3,842m.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar