Naslovna    Vesti    Ostalo    Francuska najpopularnija ski destinacija na svetu
20

nov

2012

Francuska najpopularnija ski destinacija na svetu

Francuska u zimskom turizmu preotela primat od SAD i Austrije.

Podatak da u Francuskoj godišnje skija i borduje preko 5,5 miliona ljudi zvuči prilično neverovatno. Ali tako je, sa 55,3 miliona „skijaških dana“ Francuska je ponovo izbila na prvo mesto najpopularnijih ski destinacija sveta i preotela primat od Sjedinjenih Američkih Država i Austrije

Zapravo, stvar je u tome što francuska skijališta nije preterano pogodila svetska ekonomska kriza i loši vremenski uslovi. U SAD broj turista u zimskom periodu prošle sezone zabeležio je drastičan pad i to za čak 15,8 %, dok je u Austriji poseta opala za samo 2 %, ali je i to bilo dovoljno da Francuska trijumfuje. U ovoj zemlji egzistira čak 213 ski centara.

Amerikanci tvrde da je poseta skijalištima prošle sezone bila na nivou one iz 1991. godine, što je prava katastrofa za sve koji su računali na dobru zaradu od ski biznisa. Ipak, kažu da gore nije moglo i da će zato ove zime sigurno bolje. To je najavio i uragan „Sandy“, koji je doneo neočekivano mnogo snežnih padavina već u ovom periodu godine i mnogi ski centri su otvorili vrata turistima ranije nego što je to iko mogao da pretpostavi. U SAD je u sezoni 2010/2011 zabeleženo čak 60 miliona "skijaških dana".

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar