Naslovna    Vesti    Freeski    Preminuo Warren Miller
27

jan

2018

Preminuo Warren Miller

Jedan od velikana skijaške industrije preminuo je u 93. godini.

Miller je bio pionir ski kinematografije produciravši tokom života više od 500 avanturističko-sportskih filmova.

Još od pedesetih godina prošlog veka njegovi filmovi su prikazivani u bioskopima širom sveta svake jeseni, a zaljubljenici u skijanje su željno iščekivali novu ski sezonu kako bi imali prilike da se upoznaju sa egzotičnim skijaškim lokacijama na kojima su filmovi snimani.

Warren Miller je rođen u Hollywoodu 1924. godine. Prvi put je snimao skijaše u akciji u Yosemitiju davne 1944. godine. Nakon toga je nabavio 8 mm filmsku kameru i preselio se u Sun Valley u Ajdahu gde je kampovao na parkingu i radio kao ski instruktor, snimajući prijatelje u slobodno vreme kako bi im pomogao da unaprede svoju skijašku tehniku.

Filmovi su se pokazali kao izuzetno popularni i 1949. Miller je osnovao kompaniju Warren Miller Entertainment i započeo dugogodišnju tradiciju produciranja po jenog dugometražnog ski filma godišnje.

Filmovi su tokom godina dobijali sve veće budžete i postali su popularni širom sveta. U njima su se pojavljivala neka od najvećih imena skijaškog sporta uključujuči Steina Eriksena, Jean-Claude Killyja i druge.

Kompanija Warren Miller Entertainment i dalje postoji kao brend, iako ju je Miller prodao osamdesetih godina prošlog veka.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar