Naslovna    Blog    Skijališta    Najjeftinija skijališta na svetu
05

nov

2012

Vladimir Krecmer

Najjeftinija skijališta na svetu

Ako nećete da trošite 7€ za kriglu piva na après-skiju, ili da plaćate nedeljni ski pass više od 250€ onda zaboravite na Francusku, izbegavajte Austriju i pogotovo Švajcarsku.

Sajt Skyscanner i njegov urednik Sam Baldwin otkrivaju nam gde se ove zime može skijati za malo novca a gde je sneg i dalje dubok, ski pass jeftin a pinta piva košta manje od jedne funte. Napominjemo da su cene okvirne i da se sigurno, uz malo istraživanja, može pronaći jeftiniji smeštaj od dole pomenutog.

Poiana-Brasov, Rumunija

Staze u najpoznatijem skijalištu Rumunije su odlične za početnike i skijaše srednjeg znanja a nedavno instalirana osmoseda gondola, značajno je unapredila staru infrastrukturu ovog ski centra. Ovo skijalište nije toliko veliko i prihvatljivo za napredne skijše ali će u gradu Brašovu svako pronaći neku zanimaciju od vožnje sankama do provoda u mnogobrojnim barovima i restoranima.  Šestodnevni ski pass košta 108€, sedam noćenja u Brašovu 64€ a povratna karta od Londona do Bukurešta staje 111€.

Ukupno: 283€



Vogel, Slovenija

Vogel je, uostalom kao i sama Slovenija, mali ali savršeno “upakovan” ski centar. Nalazi se na platou iznad veličanstvenog Bohinjskog jezera, sa modernom gondolom koja izvlači skijaše iz doline za samo nekoliko minuta. Ovaj ski centar je namenjen uglavnom početnicima a bolji skijaši će ga “Izgustirati” već za dan ili dva. Međutim treba pomenuti da će i freerajderi će pronaći malo off-piste uživanja za sebe a postoji I opcija odlaska na obližnje skijalište Kobla koja je udaljena samo 15min vožnje kroz dolinu. Noćni život je siromašan ali će ljubitelji romantike imati mnogobrojan izbor restorana na obali jezera tako da odlazak u ovaj ski centar predstavlja idealno mesto za romantično zimovanje. Šestodnevni ski pass iznosi 141€, sedam noćenja će vas koštati 114€ a povratna karta od Londona do aerodroma Brnik kod Ljubljane, može se naći već od 30€.

Ukupno: 285€



Popova šapka, Makedonija

Popova šapka je glavna skijaška destinacija za sve Makedonce. Iako ne može da se pohvali brojnom i modernom infrastrukturom, ovaj ski centar je već tradicionalno bogat snežnim padavinama. Oni koji traže avanturu biće izuzetno zadovoljni adutom iz rukava koji im nudi Šapka. Naime kompanija Eskimo Freeride organizuje freeride ture ratrakom gde za izuzetno malo novca možete uživati u netaknutom powderu. Šestodnevna ski karta staje 65€, sedam noćenja u hotelu košta 176€ a povratna karta London-Skoplje je 110€.

Ukupno: 351€



Borovec, Bugarska

Najstarije skijalište u Bugarskoj, Borovec, kako mu i samo ime govori, nalazi se u srcu borove šume, u podnožju najviših planina na Balkanskom poluostrvu.  Ovaj najveći alpski centar u državi, može se pohvaliti širokim stazama koje su na vrhovima potpuno gole a kako se spuštate u podnožje postaju omeđene četinarima. Samo mesto je izuzetno živo sa mnoštvom après ski barova koji se utrkuju da “happy hour” i “1=2” promocijama privuku mušterije. Sve u svemu Borovec je jeftin i zanimljiv centar namenjen prevashodno početnicima i srednjim skijašima ali i ljubiteljima dobrog provoda i zabave. Šestodnevni ski pass koji uključuje i rentu ski opreme košta 161€, sedam noćenja iznosi 136€ dok je povratna avionska karta od Londona do Sofije dostupna od 67€.

Ukupno: 364€



Kopaonik, Srbija

Kopaonik je skijalište sa možda najsavremenijim sistemom žičara i ski liftova u ovom delu Evrope. Većina staza prolazi kroz šumu što je i razumljivo s obzirom da nadmorsku visinu ski centra koja je ispod granice od 2000m. Postoji i dosta mogućnosti za off-piste skijanje kao i staze za nordijsko skijanje na lokaciji Crvene bare. Uprkos “hi-tech” infrastrukturi, Kopaonik je uspeo da zadrži ruralni šarm što se može i videti na primeru velikog broja brvnara i kolibica sa kaminom u kojima ćete biti posluženi domaćom rakijom i kuvanim vinom. Upozorenje: ovde je svake noći “party time”, obavezno spakujte cipele za ples, pogotovo ako volite “turbo folk”! Šestodnevni ski pass na Kopaoniku košta 79€, sedam noćenja u hotelu staje 210€ dok je povratnu  kartu od aerodroma Luton do Beograda moguće naći za 108€.

Ukupno: 397€

 

Photo: eskimo-freeride.com

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar