Naslovna    Blog    Skijališta    Reportaža sa jednodnevnog skijanja na Hintertuxu
07

okt

2015

Vladimir Krečmer

Reportaža sa jednodnevnog skijanja na Hintertuxu

Otvorili smo sezonu 2015/16 skijanjem na austrijskom Hintertuxer Gletscheru 26.09.2015.

Naša poseta Hintertuxer Gletscheru u Austriji, došla je prilično neočekivano. Naime, boravili smo te nedelje u Sloveniji poslom i planirali povratak kući za četvrtak, 25.09. Naravno, kao i uvek razmišljali smo kako bi bilo lepo otići na neki od austrijskih glečera koji su „preko granice“, u Koruškoj ili Tirolu.

U međuvremenu smo saznali da je zbog migrantske krize zabranjen ulaz vozilima sa srpskim registarskim oznakama u Hrvatsku. S obzirom da smo u četvrtak obilazili Mariborsko Pohorje i Golte, novi plan je bio da se preko Mađarske vratimo kući.

Kako u automobilu uvek imamo par skija i cipela spremnih za „akciju“, u sredu nam je posle nekoliko piva u ljubljanskom pubu Cutty Sark sinula ideja. Ako već ne možemo da se vratimo kući, zašto ne bi smo otišli na skijanje, Mölltaler ili Hintertuxer gletscher. Pogledali smo vremensku prognozu za petak: svež sneg (30-40cm) i sunce na „Hinteru“, idealno.

Definitivna odluka donesena je u četvrtak na pumpi, nakon posete Goltama. Umesto prema Pečuju, krenuli smo prema tunelu Karawanken. Na sledećoj pauzi kod Kranja smo shvatili da nemamo smeštaj za četvrtak uveče. Preko Bookinga smo rezervisali sobu u Mayrhoffenu i nastavili dalje ka Villachu i Bischofshofenu.

Kiša nas je pratila ceo put pa smo odlučili da reskiramo. Umesto autoputem preko Salzburga i Nemačke, odlučili smo se na kraći ali mnogo neizvesniji put preko Zell am Seea i Gerlos prevoja što je, ispostaviće se bila dobra odluka. Kiša je stala a nakon desetine serpentina i uspona na preko 1.600m, konačno smo ugledali sneg.

Usledilo je spuštanje ka Zillertal dolini i Mayrhofenu. U pansion stižemo oko 23h, ostavljamo stvari i odlazimo u Scotland Yard Pub. Mesto je prilično prazno jer je letnja sezona tek završena.

U petak smo ustali pomalo razočarani jer smo napolju ugledali potpuno oblačno vreme. Prognoza je bila sunce, zar je moguće da su toliko pogrešili. Penjemo se prema Tux dolini, svraćamo na kratko u Lanersbach da se javimo našim prijateljima iz Turističke organizacije Tux-Finkenberg, pa nastavljamo dalje.

Konačno smo smo stigli u Hintertux, sneg je u samom mestu. Penjemo se jednom pa drugom gondolom, sada smo u oblaku. Pred izlaznom stanicom druge gondole konačno fenomenalan prizor. Iznad oblaka smo a ispod nas „more“. Oduševljeni ulazimo u treću gondolu i penjemo se na vrh glečera, na 3.250m. Temperatura na vrhu je nula celzijusa, idealno vreme bez vetra.

Na skijama smo i premijerno otvaramo sezonu 2015/16. Probamo staze na vrhu koje su nešto mekše zbog novonapadalog snega. Zbog toga odlučujemo da skijamo sve do restorana Tuxer Fernerhouse na 2.660m. Ova pista broj 3. je odlična, tvrda, crvena i široka, pa tu pravimo nekoliko vožnji.

Dosta je i takmičara, veliki broj staza je zatvoren ali je glečer dovoljno prostran da ima sasvim dovoljno pista i za rekreativne skijaše kao što smo mi.

Ono što nas oduševljava je pravi zimski ambijent. Pored staza ima sveže novonapadalog snega pa imamo utisak da je februar ili mart a ne kraj septembra. Međutim, s obzirom da imamo skije za uređenu stazu, nismo se odlučili za „freeride“, a i zbog rupa u glečeru koje nisu vidljive upravo zbog svežeg snega.

Pravimo pauzu u Tuxer Fernerhouse na prelepoj terasi i koristimo priliku za sunčanje i fotografisanje. Restoran je odličan, a hrana i piće su pristupačni, pogotovo u takozvanoj „menzi“, gde možete sasvim pristojno ručati za 10-15€. Postoji i „a-la-carte“ deo koji je skuplji ali u njega nismo svraćali.

Nakon toga usledilo je još nekih sat-dva skijanja, sada već po mekanim i razrovanim stazama na vrhu ali je staza do restorana i dalje dobra. Oblaci su krenuli da se podižu, pa odlučujemo da polako završavamo sa skijanjem.

Spuštamo se gondolom do mesta Hintertux na 1.500m gde smo se parkirali. Nakon presvlačenja krećemo nazad. Planirana ruta preko Beča i Budimpešte je promenjena u poslednjem trenutku jer smo saznali da je granica ponovo otvorena pa preusmeravamo GPS na Villach i Ljubljanu. Kiša nas ponovo prati pa u Beograd stižemo u subotu, tek oko 4h ujutru. Sve u svemu bilo je naporno ali je vredelo!

I za kraj, Hintertux je zaista odličan glečer, verovatno i najbolji u Austriji, koji nudi veliki broj staza za letnje i pogotovo jesenje skijanje. Međutim, ovde svakako treba doći i preko zime kada uz ski pass za celu Zillertal regiju, pored pomenutog Hintertuxa, možete obići i sjajna obližnja skijališta kao što su Zell am Ziller, Hochfügen i Mayrhofen.

Kompletnu galeriju možete pogledati na našoj Facebook stranici.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar