Naslovna    Blog    Skijališta    Skijaška putovanja iz snova, II deo
20

jan

2024

Marija Sekulović

Skijaška putovanja iz snova, II deo

Većini skijaša i bordera sa naših prostora su ove destinacije teško dostupne, ali možemo da maštamo.

Haute Route, turno skijaška ruta između Francuske i Švajcarske

Ova legendarna skijaška tura (o kojoj smo detaljnije pisali OVDE) povezuje dva čuvena grada u Francuskoj i Švajcarskoj, Chamonix i Zermatt, preko šestodnevne traverse po visokim planinama koja počinje u senci Mont Blanca a završava se na obroncima Matterhorna.

- To je kultna skijaška tura koja povezuje dva najpoznatija planinska mesta na svetu. Postoji nešto posebno kada skijate od podnožja Mont Blanca do podnožja Matterhorna jer su oba vrha spektakularna – kaže Miles Smart, vodič iz Chamonixa.

Kroz Haute Route prelazi se preko nekih od najspektakularnijih vrhova u Evropi i planinskih prevoja, ide se preko glečera, spava se u planinskim domovima na velikim visinama, a odskija se i nekoliko zavoja u Verbieru, koji važi za jedno od najpoznatijih mesta za freeride u Evropi.

Haute Route nije samo za skijaše eksperte, ali jeste samo za one koji su dobro fizički pripremljeni jer penjanje na skijama i spuštanje od preko 1000 metara visinske razlike svakog dana tokom nedelju dana zahteva odličnu kondiciju. Skijaši moraju da budu u stanju da skijaju malo strmije padine po svim snežnim uslovima.

Savet stručnjaka: Steknite nešto iskustva u turno skijanju pre nego što se zaputite na Haute Route. Iako Haute Route predstavlja dobro iskustvo za nekoga koje nov u turno skijanju, uživanje je mnogo veće ako ste fizički spremni, imate iskustvo i vešti ste u turno skijanju.

Logistika: Osim ako ste izuzetno iskusni u turno skijanju i planinarenju, unajmite vodiča.

Ski Portillo, Čile

Jednom u životu, svaki skijaš bi trebalo da pokuša da dostigne čari celogodišnje zime.  Za mnoge to znači skijanje tokom leta na Južnoj hemisferi dok je na Severnoj u to vreme odavno zavladalo leto. Za takav poduhvat nema boljih odredišta od Čilea ili Argentine. Andi su najviše planine na Zapadnoj hemisferi – divlji, osamljeni i prelepi.

U zabačenom kutku Anda, na oko dva sata od Santiaga, okružen vrhovima visokim preko 5,000 metara smestio se Portillo hotel-ski centar.

- Skijanje u Andima ne može da se poredi sa bilo čim na svetu, a Portillo je savršeno mesto da se iskuse ti visoki vrhovi sa širokim skijaškim padinama – kaže Ingrid Backstrom, profesionalna freeride skijašica, koja organizuje skijaški kamp u Portillu svakog avgusta.

Ono što Portillo čini posebnim je što je to ujedno hotel i ski centar, što znači da su svi koji skijaju na njegovima stazama smešteni u istom hotelu. Sve od sadržaja se nalazi u okviru hotela – smeštaj, restorani, apres-ski bar, spa. Hotelsko iskustvo jeste sjajno, ali su padine iznad Portilla ono zbog čega se Ingird Backstrom ovde vraća svakog leta.

- To je ogromna dolina sa ski liftovima koji idu na obe strane, tako da kakvi god da su uslovi uvek se negde može naći dobro skijanje, ili zimski sneg na južnoj strani ili prolećni sneg na severnoj strani, a sve to na drugačkim strmim stazama – kaže Ingrid.

Portillo je takođe poznat po nekim od najboljih freeride terena u Južnoj Americi. Napredni skijaši obožavaju impozantni Super C kuloar, dugačak skoro 1,500 metara sa nagibom od 40-50 stepeni i pogledom na Akonkagvu.

Na kraju dana skijaši se opuštaju u otvorenom đakuziju ispred hotela koji gleda na jezero Laguna del Inca.

Savet stručnjaka: Za napredne skijaše koji vole avanturu, padine iznad jezera su nešto što se ne propušta. Zahteva se nešto hodanja i traverziranje kako bi se stiglo do početka najduže skijaške linije i odande možete da pustite široke zavoje sve do samog jezera Laguna del Inca.

Logistika: Portillo je otvoren od juna do septembra, a u avgustu tradicionalno ima najviše snega. Gosti moraju da rezervišu smenu od subote do subote, a cena uključuje smešaj, tri obroka dnevno i ski pas za nedelju dana.

Skijanje u Kirgistanu

Sa kombinacijom neverovatnog dubokog snega i bogate kulture teško je pronaći destinaciju koja pruža iskustvo ski avanture kao bivša sovjetska republika Kirgistan. Sa položajem na granici između Evrope i Azije na drevnom Putu svile, Kirgistan je zemlja koja se pretežno sastoji od planina koje su prekrivene snegom takvog kvaliteta da to Putu svile daje novo značenje.

Zimski sneg Tien Shana je nešto posebno i retko ko ima priliku da u životu skija po snegu takvog kvaliteta. Fantastičan sneg i neki od najvećih glečera u Aziji u kombinaciji sa prijateljski nastrojenim lokalnim stanovništvom i egzotičnom kirgiskom kulturom u zemlji u kojoj 90% teritorije prekrivaju planine čine scenario koji za svakog freeride skijaša predstavlja primamljivo iskušenje u potrazi za novim avanturama.

Agencija 40 Tribes organizuje skijaška putovanja u Kirgistanu od mesta Jalpak Tash u dolini Issyk Kul, zoni koja se nalazi iznad drugog najvećeg slanog jezera na svetu. Prvo ćete provesti noć sa lokalnom porodicom u malom selu Ichke-Jergez, onda natovariti opremu na konje i staviti na noge skije za turno skijanje i krenuti na putovanje od oko 5 km do Jalpak Tash jurti, dva tradicionalna kirgiska naselja okružena vrhovima visine od skoro 4,000 metara. Preko dana spuštaćete se netaknutim padinama po suvom, paperjastom dubokom snegu, a uveče ćete moći da se okrepite pored šporeta na drva uz lokalne specijalitete.

Savet stručnjaka: Skije širine preko 115mm su skoro obavezne za skijanje u oblasti Tien Shan.

Logistika: Agencija 40 Tribes organizuje turno skijaške ture sa ili bez vodiča u periodu od januara do marta. Ture od 4 do 7 dana sa vodičima na raspolaganju su od 1. februara do 1. marta. Obavezna oprema uključuje zimsku vreću za spavanje, opremu za turno skijanje kao i za zaštitu od lavina. Skijaši bi trebalo da poseduju napredno do ekspertskog znanja uz godinu dana iskustva skijanja van uređenih staza.

Jedrenje i skijanje u Norveškoj

Postoji nekoliko preostalih mesta na svetu koja nude iskustvo čistog istraživanja: Svalbard, Norveška je jedno od njih. Na oko 900 km južno od Severnog pola, nalazi se Spitsbergen (oko 2,000 stanovnika), najveće ostrvo u arhipelagu Svalbard, u severnoj Norveškoj. Skijaše avanturiste čeka oko 25,000 km2 planinske divljine, bezbroj neistraženih ruta, a kada dođe proleće – 24 sata dnevne svetlosti, i sve to je dostupno jedrilicama ili skijama.

Rute po kojima niko ranije nije skijao, nedostatak ljudi, polarni medvedi, skijanje od vrha planine do morske obale, neverovatni pejzaži, različiti tereni za sve skijaške nivoe – sve su to razlozi zašto je Svalbard destinacija za skijaško putovanje iz snova.

Tipično putovanje u Svalbard izgleda otprilike ovako: nakon ukrcavanja na dvadesetometarski jedrenjak Arctica II u malom lučkom gradu Longyearbyen na Spitsbergenu, najvećem ostrvu u Norveškoj, zaplovićete na sever u istraživanje preko 3,000 metara dugu obalu ostrva, gde planine izranjaju iz mora, irvasi se slobodno kreću po ogromnom prostranstvu, a morski lavovi se mogu videti kako odmaraju na plutajućim santama leda. Plovite obalom, ugledate liniju koju biste želeli da odskijate, uzmete čamac i odplovite do obale, a zatim se popnete na vrh i skijate sa pogledom na nestvarne planinske predele i sjaj okeana u podnožju. To će najverovatnije biti prvi put da se neko spustio tom padinom ikada. Možete da skijate u ponoć ili u podne, kada kod želite s obzirom da dan traje 24 sata.

Savet stručnjaka: Rezervišite boravak za jedan ili dva dana pre početka putovanja da bi mogli da skijate iznad grada Longyearbyen pre nego što se ukrcate na jedrenjak i krenete na sever. To vam daje odličnu perspektivu grada, možete da protegnete noge posle putovanja avionom, a  dozvoljava rizik kašnjenja letova iz Osla preko Tromsoa za Longyearbyen zbog lošeg vremena.

Logistika: Ski sezona u Svalbardu traje od aprila do juna i nekoliko vodičkih kompanija organizuje skijaško-jedriličarska putovanja. Neke od njih su Ice Axe Expeditions ili Arctic Guides. Avio kompanija SAS ima direktne letove od Osla do Tromsoa. U ovom delu Norveške dnevna svetslost traje skoro 24 sata u periodu od sredine aprila do sredine avgusta.  

 

Pošalji prijatelju

Komentari (2)

ostavi komentar
20

apr

2021

10:46  |   Lea [neregistrovani]

Zauvek kriziram kad vidim sneg. Gledam i u ovaj board na zidu i ne kontam kako mi je zima proletela. Strasno...


Lea

Preporuka

11

okt

2020

14:06  |   Бајда [neregistrovani]

Иамли кога да може ивоме одолети?

Preporuka

Ostavi komentar