Naslovna    Blog    Skijališta    Skijaška putovanja iz snova, I deo
13

jan

2024

Marija Sekulović

Skijaška putovanja iz snova, I deo

Većini skijaša i bordera sa naših prostora su ove destinacije teško dostupne, ali možemo da maštamo.

Heli skijanje na Aljasci

Za ljubitelje freeride skijanja teško da postoji bolja destinacija od Aljaske. Zahvaljujući debelom i stabilnom snežnom pokrivaču ovde je moguće odskijati linije koje su neizvodljive bilo gde na svetu.

Heli skijanje na Aljasci je jedinstveno iskustvo koje ćete želeti da ponavljate iz godine u godinu. Ono što razdvaja Aljasku od ostalih destinacija za freeride je nestvarno prostranstvo terena i jedinstvena struktura debelog snežnog prekrivača koji se lepi i za najstrmije padine. Najveća imena ekstremnog skijanja svake godine biraju upravo Aljasku za lokaciju snimanja najnovijih ski filmova. Iako neverovatni skijaški tereni mogu da se nađu gotovo bilo gde u ovoj američkoj državi, mnogi preporučuju Haines, malo ribarsko selo na obalama kanala Lynn iznad koga vas čeka jedno od najboljih skijaških iskustava dostupnih u Severnoj Americi.

Sa aspekta terena i kvaliteta snega, Haines je široko prepoznat kao najbolje odredište kaže Reggie Crist, nekadašnji takmičar u američkom ski timu koji sada poseduje Stellar Adventures Media, kompaniju za heli skijanje i medije koja organizuje ski putovanja na Aljasci. On objašnjava da Haines ima tako dobre uslove za skijanje jer se nalazi na obroncima masiva Saint Elias, najvišeg obalnog planinskog venca na svetu. Nalazi se na 200 milja od Tihog okeana pa je time donekle zaštićen od olujnog vremena koje pustoši priobalni deo, ali sa druge strane ima višestruke koristi od vremenskih struja iznad Pacifika.

Kada je u pitanju skijanje na Aljasci, mnogi upozoravaju na samo jednu činjenicu. Jednom kada probate skijanje tamo, upropašćeni ste za ceo život. Posle ovog iskustva teško je vratiti se normalnom skijanju u običnim ski centrima. Zato bolje ostavite heli skijanje na Aljasci za kraj svoje skijaške karijere da ne biste bankrotirali.

Savet stručnjaka: Ne morate da budete ekspert da biste uživali na Aljasci. Planine se prostiru dokle pogled doseže, svih oblika i veličina, različite dužine i strmine, šta god vam odgovara.

Logistika: Mart i april su najbolji meseci za skijanje na Aljasci, tada su dani duži, temperature su blaže, a sneg je vrhunskog kvaliteta.

Skijanje u Juti, SAD

Da biste probali najbolji sneg na svetu, kojim se domaćini hvale, zaputite se u Altu, u američku saveznu državu Juta. Alta se nalazi u Wasatch masivu koji dobije oko 13 m snega svake godine zahvaljući povoljnom geografskom položaju na vrhu kanjona Litle Cottonwood odakle skuplja topao vazduh koji se podiže sa Velikog slanog jezera.

Skijanje u Juti, a posebno u Alti je jedinstveno iskustvo zbog neverovatnog kvaliteta i količine snega, kao i raznovrsnosti terena. Nije neobično da sneg pada u tolikim količinama da lokalne vlasti primoravaju ljude da ostanu unutra – jer je opasnost od lavina prevelika. Kada se nebo isčisti, teško da ćete negde doživeti bolji skijaški dan nego u Juti. Iako je oko 35 % skijaškog terena u Alti za skijaše eksperte, ima pregršt terena za skijaše srednjeg nivoa, a dubok sneg je i lakše voziti što je padina strmija.

Pored paperjastog snega, po kome je Juta generalno poznata u celom svetu, sama Alta je čuvena i po svojoj opušenoj atmosferi. U doba giganstskih, visoko komercijalizovanih ski centara, Alta kao da je iz drugog vremena. Centralni deo skijališta Collins base, potpuno je zaobišla bezdušna komercijalizacija, tamo nema kranova, hiper izgradnje apartmanskih kompleksa i ostalih sadržaja, samo mali broj planinskih kuća u kojima se srećni i zadovoljni skijaši okupljaju na kraju dana. Alta je i jedno od poslednjih utočišta rezervisanih isključivo za skijaše, jer je boarderima zabranjeno korišćenje liftova i spuštanje niz staze.

Savet stručnjaka: Ako nemate skije za dubok sneg, razmotrite iznajmljivanje nekih koje su široke bar 95mm. Postoji veliki broj prodavnica i servisa opreme na planini tako da tokom dana možete da isprobate nekoliko modela skija.

Logistika: Lokalci za smeštaj preporučuju Alta Peruvian Lodge, koji se nalazi u podnožju planine, nudi jednostavne sobe, živu apres-ski scenu, dva đakuzija na otvorenom i sto za stoni tenis u podrumu. Kažu da je to jedno od onih mesta u koje se porodice vraćaju iz godine u godinu i gde se stiču prijatelji za ceo život.

La Grave, Francuska

Ušuškano u dolini u Dauphine Alpima, selo La Grave nudi iskustvo koje nećete naći skoro ni u jednom drugom ski centru na svetu – potpunu slobodu. Jedna gondola sa kabinama u duginim bojama uzdiže se iz centra sela koje datira iz 12. veka i prelazi preko dve hiljade metara visinske razlike neuređenog, neoznačenog i nenadziranog terena koji uključuje kuloare, glečere, drveće.

- Iskustvo skijanja u La Grave ima potencijal da promeni pogled skijaša na pravu planinsku avanturu na skijama – kaže Chad Seyers, profesionalni skijaš koji je proveo osam zima u La Graveu.

Ujedno autentično francusko selo i hard core skijaško mesto, šarmantna glavna ulica u La Grave se sastoji od malih barova, restorana, hotela i ski prodavnica, a uveče ćete često naleteti na lokalce koji nazdravljaju još jednom danu provedenom u raju uz genepi, biljni liker napravljen od cveta koji raste u visokim planinskim predelima ovog kraja.

La Grave je stekao nepravednu reputaciju kao planina u kojoj mogu da uživaju samo ekstremni skijaši, ali to u stvari nije slučaj. Naravno, oni ekstremniji mogu naći obilje padina sa nagibom od 50 stepeni ili opasnih kuloara, ali postoji dosta ruta koje su prigodne za skijaše srednjeg nivoa znanja. Međutim, skrivene opasnosti kao što su rupe u glečeru, seraci i litice vrebaju na mnogim mestima pa bi skijaši koji ne poznaju teren obavezno trebalo da unajme vodiča.

Savet stručnjaka: Ako vam je prvi put da skijate u La Grave najbolje je unajmiti vodiča. Uvek treba sa sobom imati kompletnu opremu za zaštitu od lavina – predajnik, lopatu i štap – jer organizovane zaštite od lavina u La Grave nema.

Logistika: La Grave je oko sat i po vremena udaljen od Grenobla i kroz njega se prolazi kada se ide u mnogo poznatiji ski centar, Les Deux Alpes koji se nalazi sa druge strane planine. Sa vrha Les Deux Alpes moguće je ratrakom preći na drugu stranu i skijati u La Grave. Od smeštaja u ovom malom skijaškom selu poznat je Skiers Lodge, udoban butik hotel koji su napravili skijaši za druge skijaše. Pab K2 koji se nalazi u prizemlju hotela je centar noćnog života.

Skijanje na Antarktiku

Za delić iskustva koji su proživeli slavni istraživači u prošlosti, zaputite se na Antarktik na krstarenje skijama po belim prostranstvima koja su i dalje divlja i ljudima malo poznata. Skijanje na ovom mestu uključuje prelazak preko leda starog pet miliona godina, spuštanje niz padine netaknutih vrhova i ostavljanje skijaških tragova gde potencijalno ni jedno ljudsko biće ranije nije kročilo. Skijanje na Antarktiku je definitivno avantura na najvišem nivou.

- Antarktik je jedna od najizuzetnijih skijaških destinacija na planeti zbog netaknute prirode i činjenice da se nalazite na tom pustom, neiskvarenom mestu koje je rezervisano za istraživanje i nauku – kaže Doug Stoup, koji je organizovao prvi spust snoubordom sa najvišeg vrha na Antarktiku, Vinston Massif, visokog skoro 5,000 metara. On je vlasnik kompanije Ice Axe Expeditions koja organizuje putovanja ove vrste. Iz Ushuaie u Argentini ide se brodom, 600 milja kroz Biglov i Drejkov prolaz – kroz jednu od najnemirnijih morskih površina na svetu pre nego što se stigne na poluostrvo Antarktik. Odatle se krstari obalom i svaki dan se provodi u istraživanju okolnih planina koje se spuštaju u more. Planinari se i skija od 500 do 1000 metara visinske razlike dnevno, prolazi pored velikih grupa pingvina i morskih lavova, dok se kitovi praćakaju u daljini.

Najbolje vreme za skijanje na Antarktiku je novembar, kada je tamo proleće. Tada je najverovatnije da ćete pronaći sunčevu svetlost koja traje 18 sati, stabilno vreme i najbolje snežne uslove.

Savet stručnjaka: ponesite foto aparat ili kameru, ovde je previše zapanjujućih prirodnih fenomena – hiljade pingvina i morskih lavova, kitova – da ćete želeti da imate dobar foto aparat ili kameru.

Logistika: Stoup je svetski poznat stručnjak za skijanje na Antarktiku i organizuje putovanja na Južni pol svakog novembra. Put koji traje 13 dana uključuje skijanje, planinarenje, posmatranje divljeg sveta, dnevne ekspedicije na kopnu kao i obroke na brodu Sea Adventurer, kao i jednog vodiča na četiri klijenta.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar