Naslovna    Blog    Ski Oprema    Prve karbonske ski cipele
Predstavljamo
14

apr

2012

Ivan Tamburić

Prve karbonske ski cipele

Bill Doble i David Dodge napravili su prve karbonske ski cipele za najzahtevnije skijaše i takmičare, koji traže maksimalne performanse.

1959. godine Bob Lange je napravio prve plastične ski cipele, što je označilo početak kraja ere kožnih ski cipela. Proizvodjači su tokom proteklih 50 godina uvodili različite inovacije, ali je suštinski malo toga promenjeno u odnosu na ski cipele koje su šezdesetih godina prošlog veka nosile legende poput Jean Claude Killya i Karla Schranza. Da li će upotreba kompozitnih materijala poput karbona, pokrenuti novu revoluciju u industriji ski cipela?

Dodge ski cipele su prve karbonske cipele napravljene za najzahtevnije skijaše i takmičare, koji traže maksimalne performanse. Tvorci ovih cipela su Bill Doble i David Dodge, jedni od vodećih svetskih stručnjaka u primeni kompozitnih materijala u ski i teniskoj industriji. Svaki par je ručno napravljen korišćenjem specijalnih lasera i robota. Glavni aduti ovih ski cipela su veoma mala težina, fenomenalan “odziv”, veoma efikasno postavljanje i držanje skija na kantnama, kao i konzistentna tvrdoća koja se ne menja u zavisnosti od temperature.

Dodge ski cipele se trenutno mogu kupiti samo u Americi po ceni od 1500 dolara.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (2)

ostavi komentar
16

apr

2012

19:25  |   Ivan Tamburić

Problem je izdrzljivost. Karbon lako puca. Ranije je Lange pokusavao sa cipelama od karbona, cak je mislim Vidal vozio 2, 3 trke u Svetskom kupu sa karbonskim cipelama, ali su lako pucale. Za sledecu sezonu Atomic je izbacio novu race cipelu, Redster, koja je delom od karbona (mada ovi iz Dodge-a kazu da je to cist marketinski potez i da to nema veze sa pravim karbonskim cipelama),

Preporuka

16

apr

2012

08:47  |   Pedja [neregistrovani]

Svidjaju mi se, posebno jer su verovatno najlakse pancerice na svetu. Duplo su lakse od obicnih, a i ne treba da se stezu jako. Mada, cenom su jos daleko od naseg trzista. 

Preporuka

Ostavi komentar