Naslovna    Blog    Ski Oprema    Intervju sa Bojanom Antunovićem (BootPro): Bootfitting
Intervju
16

jan

2019

Ivan Tamburić

Intervju sa Bojanom Antunovićem (BootPro): Bootfitting

Razgovarali smo o bootfittingu sa Bojanom Antunovićem, vlasnikom specijalizovane bootfitting radionice, BootPro.

Da li možeš da nam kažeš nešto o sebi?

- Poreklom sam iz Sarajeva i u skijanju kao profesiji ili primarnom zanimanju sam preko 20 godina. Dobar deo svoje ski karijere sam proveo u inostranstvu radeći prvo kao ski instruktor, a zatim i kao ski trener. Do pre sedam godina baza mi je bila Australija, u koju sam se doselio pre 20 godina, i gde sam radio u takmičarskom skijanju u jednom ski klubu. Iz porodičnih razloga odlučio sam da se vratim u Srbiju, mada i dalje radim na relaciji Australija-Srbija.

Kada i kako si počeo da se baviš bootfittingom?

- Bootfittingom se bavim preko 15 godina. Šta me je zaintrigiralo da krenem da se bavim bootfittingom? Pa bolovi u pancericama u kojima sam provodio i po 10 sati dnevno, i to iz dana u dan. Pošto sam radio u uslovima gde je velika vlaga, stopala su oticala u pancericama i zbog toga sam imao velikih problema. Tako sam počeo da se bavim problematikom bootfittinga. Završio sam bootfitting kurs u Americi na MasterFit univerzitetu, u trajanju od pola godine, i to nivo koji mi omogućava da obučavam druge bootfittere. Krenuo sam da radim sa specijalizovanim bootfitting servisima u Australiji kao MasterFit promoter, držeći MasterFit kurseve gde sam obučavao druge bootfittere. Paralelno sa ovim, radio sam i kao bootfitter u skijaškim prodavnicama na planinama u Australiji, kao jedan od prvih koji se tamo ozbiljno bavio ovim poslom.

Reci nam nešto o nastanku BootPro-a.

- U poslednjih 7 godina, od kada sam se vratio iz Australije, trudio sam se da ovde probudim ili podignem svest o uslugama bootfittinga, da skijaši ne moraju da “pate” u ski cipelama. Kao rezultat svih tih aktivnosti u prethodnim godinama došao je i BootPro, specijalizovani servis za pružanje bootfitting usluga. Duboko verujem da svi skijaši mogu da imaju dosta koristi od ovakvih usluga. BootPro je krenuo sa radom ove zime, a od januara meseca se nalazimo na Kopaoniku u hotelu Srebrnac. Usluge pružamo isključivo u unapred zakazanom terminu.

Koje usluge skijašima pruža BootPro?

- BootPro će pružati primarno uslugu prilagođavanja ski cipele (školjke cipele i unutrašnje čizme) po obliku stopala i potkolenice skijaša. To je ono što najviše treba skijašima i što predstavlja najveći problem kod njih. Naravno, u narednim sezonama ćemo verovatno krenuti i sa drugim bootfitting uslugama kao što je pravljenje uložaka, balansiranje cipela i sve ono što se može raditi na ski cipelama. Fokus je trenutno na rešavanju problema komfora i bolova u skijaškim cipelama, od prostog širenja i brušenja školjke cipele, modifikacije unutrašnje čizme do smanjivanja viška prostora u cipelama radi povećanja preciznosti.

Koje veštine treba da poseduje iskusan bootfitter?

- Kada pričamo o širenju cipele, treba znati koji metod odabrati u kojoj situaciji. Da li cipelu treba širiti (rastezati) ili brusiti? Postoje različite vrste plastike od kojih se prave cipele kao i mnogo načina kako se izlivaju cipele, pogotovo kod rekreativnih modela. Zatim, različiti delovi cipele imaju različitu tvrdoću. Sve to utiče na izbor metode i način širenja ski cipele. Kod takmičarskih cipela je situacija drugačija. Tu ima dosta “mesa”, pa se sa cipelom može raditi manje više sve. Medjutim, nije sve samo u zanatskom delu posla, širenju ili brušenju cipele. Jako je bitno iskustvo i da bootfitter suštinski poznaje skijanje kao sport. Poznavanje biomehanike ovog sporta, kao i skijaške tehnike je izuzetno važno. Kao i kod skijaške tehnike, reći ću samo da od stopala polazi sve. Pravilan odabir cipele za skijaše je takođe jedna od najbitnijih usluga koje bootfiter pruža korisnicima. Jednostavno, bootfitting nije prost zanat već je dosta kompleksan posao koji zahteva od bootfittera različita znanja i veštine.

Da li možeš da daš neki savet skijašima prilikom odabira i kupovine ski cipela?

- Prilikom kupovine, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prvo, cipele ne smeju da budu velike. Ako kupite preveliku cipelu, vi ste u problemu od prvog dana. Kako znati da je cipela odgovarajuća po veličini? Izvadim unutrašnju čizmu iz cipele, kako bi klijent bosom nogom ušao u školjku cipele, blago prstima dodirujući vrh cipele. Nakon toga, gledam koliko prostora ima u školjci, pogotovu od pete to kraja školjke. Generalno, kada pričamo o dužini cipele, ne bi smelo da ima više prostora od jednog do dva prsta maksimalno. Treba znati i da se ski cipele ne prave na pola broja, tako da na primer cipela u broju 26 i 26.5 je iste veličine. Proizvođači obično dodaju neku vrsu kartona ispod uloška kako bi popunili prostor u cipelama na pola broja. Takođe, bitno je da se model cipele uskladi sa širinom stopala. Generalno se modeli za bolje skijaše prave da budu tvrđi i uži, što je donekle paradoks jer je čest slučaj da dobri, fizički snažniji skijaši kojima trebaju tvrđe cipele, imaju šire stopalo. Na većini modela cipela stoji oznaka za širinu, takozvani “last width”. To je širina najšireg dela stopala (i ski cipele) izražena u milimetrima. Postoji još faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira cipela, kao npr. kakav je položaj prstiju stopala u cipelama (pod uglom ili ravno).  Dolazimo i do tvrdoće cipele. To je mogućnost da skijaš povije cipelu ka napred i vrati je nazad dok skija ili stoji u njoj. Što teže povijate cipelu u napred to je tvrđi fleks indeks cipele. Prilikom odabira tvrdoće cipele, treba uzeti u obzir visinu i težinu skijaša, način na koji skija i ambicije u skijanju. Nije sve samo u skijaškom znanju. Jedna od zabluda je da je tvrda cipela automatski i neudobna. Ako se izabere pravilna (tvrda) cipela (prema svim ovim faktorima), uz eventualne modifikacije,  ona neće biti neudobna bez obzira na njenu veću tvrdoću. Kod odabira tvrdoće cipele, treba uzeti u obzir i skije na kojima skijamo. I za kraj, kod biranja cipele treba voditi računa i o tome gde skijamo, da li na stazi, van staze (po dubokom snegu) ili po hupserima.

Bojan Antunović

t: +381 66224664

e: bootpro.rs@gmail.com

fb: www.facebook.com/bootpro.rs/, instagram: www.instagram.com/bootpro.rs/

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar