Naslovna    Blog    Ski Oprema    Pancerice - najčešća pitanja
01

nov

2013

Predrag Gajić

Pancerice - najčešća pitanja

Najteže je izabrati prave ski cipele, posebno onima koji tek ulaze u svet skijanja i imaju mnoge nedoumice.

Najbolji savet u vezi pancerica je da ih kupite nove. Drugu opremu možete i da iznajmite, ali ako zaista želite da uživate u skijanju, moraćete da se potrudite da nabavite ski cipele koje zaista odgovaraju vašim stopalima. To uglavnom nije lak, brz ni jeftin zadatak. Doduše, možda ćete imati sreće i za relativno kratko vreme naći ono što vam je potrebno.

U moru novih tehnologija, materijala i ponekad čudnih i nerazumljivih termina koje koriste proizvođači, nije se lako snaći, pogotovo skijašu početniku. Pitanja se sama nameću, a ova su neka od najčešćih kada počne da se razmišlja o pancericama.

Koji tip pancerica mi najviše odgovara?

To zavisi od više faktora - kakav ste skijaš, koliko ste do sada imali dana na snegu, kakvo skijanje preferirate i šta je vaš cilj. Zapravo, bilo bi najbolje da svoja stopala pokažete stručnjaku u prodavnici pancerica i na osnovu razgovora s njim dođete do rešenja.

Da li ću dobiti upale, na primer, cevanice?

Bol je ponekad sastavni deo skijaške obuće, pa je tako moguća i upala cevanice. Ali, pravilnim izborom pancerice izbeći ćete najgore. Istina, cevanice prilično trpe dok se spuštate niz stazu, ali je jezik cipele izrađen tako da koliko-toliko apsorbuje pritisak. Takođe, neke pancerice koriste materijal koji je podložan termo-modulaciji, pa bootfitter (stručnjak za prilagođavanje pancerica) može da ga prilagodi obliku vaše cevanice. Proizvođači često napominju da je spoljašnji materijal jezika takav da smanjuje rizik od upale.

Koliko jako treba da stegnem kopče?

Zavisi od toga kako želite da skijate, jer uža pancerica, odnosno, ako je stegnete nešto jače, bolje prenosi informaciju na same skije. To znači da će vas one bolje "slušati" i reagovati na vaše pokrete. Ukoliko su pancerice malo komotnije ili slabije stegnute, očekujte da će kontrola nad skijama biti nešto slabija. Današnji modeli uglavnom nude više načina da stegnete pancericu kako vam odgovara. To je precizno moguće učiniti pomoću mikro-regulatora u okviru samih kopči. Dodatnu čvrstinu gornjeg dela omigućiće vam elastična čičak traka, koja je prisutna kod boljih modela. U svakom slučaju, kada stegnete cipelu, stopalo ne bi trebalo da se pomera, a istovremeno treba da vam pruži udobnost i sigurnost.

Da li su mi potrebni specijalni ulošci i zašto?

Kada pogledate i uporedite fabričke uloške iz pancerice i specijalne koje je moguće dodatno nabaviti, biće vam jasno zašto se mnogi odlučuju da izdvoje nekoliko desetina evra samo za uloške. Oni, pre svega i te kako pomažu osobama s ravnim stopalima, ali ne samo njima. Benefit ima većina skijaša. Ulošci doprinose boljem ležnju stopala i smanjuju zamor. Neki čak pomažu cirkulaciji u vašim stopalima. Dobro je da neko vreme pre ski sezone specijalne uloške iz pancerica nosite u vašim cipelama kako bi vam se stopalo priviklo na ekstra podršku.

Da li postoje ski cipele za široko stopalo?

Naravno, većina proizvođača nudi modele koji odgovaraju skijašima sa širim stopalom. Normalna širina pancerice u najširem delu je oko 100 milimetara, sve ispod toga moglo bi se nazvati užom pancericom, dok širi modeli imaju 105 i više milimetara. Dobar bootfitter može da prilagodi pancericu vašem stopalu jer je moguće da vam je ona uska samo na određenom mestu i zato će vam možda više odgovarati uža uz neke izmene na oklopu. U principu, imaćete više problema u skijanju ukoliko vam je pancerica prevelika i preširoka, nego u slučaju da je malo uža.

Zašto je broj pancerica drugačiji od broja mojih cipela?

Većina obuće se kupuje na osnovu udobnosti, gde se tehnička strana obično ne uzima u obzir. Pancerice ne samo da treba da budu udobne i sigurne, već i da omogućavaju da interakcija donjeg dela noge, stopala i skija i vezova funkcioniše kako treba. U nekim slučajevima zaista može doći do toga da se brojevi razlikuju od obične obuće.

Kako u ovom "čudu" uopšte može da se hoda?

Leva, desna ili desna, leva...dakle, kao i u drugoj obući. Dobro, neće biti baš isto ili tako lako kao u patikama. Pancerice namenjene rekreativcima obično imaju "ski - walk" prekidač koji omogućuje da lakše hodate, dok prebacivanjem na "ski", ponovo možete da skijate. U svakom slučaju, navići ćete se.

Koji je najlakši način da ih obujem?

Koliko god da je tehnologija napredovala tokom godina, obuvanje pancerica i dalje nije tako jednostavno za početnike. Naravno, tokom vremena savladaćete tehniku. Većina modela i dalje funkcioniše sa konvencionalnim prednjim načinom obuvanja. Kod pancerica namenjenih početnicima i rekreativcima, deo koji treba da se razmakne je obično  izrađen od mekše plastike, kako bi stopalo lakše skliznulo u uložak. Modeli za odlične skijaše i takmičare već su druga priča. Tokom 80-tih i 90-tih bile su popularne pancerice na kojima je zadnji deo mogao da se odvoji od prednjeg i tada je obuvanje zaista lako. Jedini problem je što su takvi modeli bili lošiji u prenosu informacije na samu skiju. I danas neki proizvođači nude slične modele.

Da li će mojim stopalima biti hladno?

Ukoliko baš imate veliki strah od toga, možda je bolje da ostanete na nekom toplijem mestu. Šalu na stranu, ponekad će vašim prstima biti prohladno, ali daleko od toga da ćete da se smrznete. Pancerice za rekreativce imaju nešto mekše uloške i manje stežu stopala pa će i vašim prstima biti toplije. Postoje modeli koji imaju ugrađene električne grejače, koji koriste baterije, ali su oni skuplji od običnih. Ako imate pancerice koje vam apsolutno odgovaraju, a jedini problem vam predstavlja hladnoća, moguće je kupiti uloške od posebnih materijala.

Koja je razlika između pancerica za rekreativce i onih za eksperte?

Modeli za eksperte, odnosno odlične skijaše, su uže, većeg fleksa i tvrđeg uloška. Dakle, žrtvujete udobnost zbog perfomansi. Izgubićete deo komfora, ali dobićete bolju kontrolu i prenos informacije na skiju. Naravno, pancerice za eksperte moguće je dodatno modifikovati takozvanim bootfittingom, što podrazumeva prilagođavanje vašem obliku noge. Problem je što takvi zahvati mogu da budu prilično skupi, ali se zahtevnijim skijašima isplate.

Zašto moraju da budu tako krute?

Verovatno nema skijaša koji ne zavidi borderima i njihovoj mekanoj obući. Ipak, tvrdoća nam daje mogućnost da kontrolišemo skije kako treba. Pokušajte da napravite nekoliko zavoja sa slabo stegnutim pancericama i biće vam jasno. Krajem 60-tih, u izradu pancerica uvedeni su plastični materijali. Tvrdoća tih materijala pomaže kontroli, stabilnosti i preciznijem izvođenju zavoja.

U čemu je razlika između ženskih i muških?

Ako zanemarimo dizajn, ženski modeli imaju nešto drugačije oblikovan uložak, peta je neznatno podignuta da bi isprovocirala prebacivanje težišta napred. Telo žene, za razliku od muškog, ima težište blago pomereno unazad.

Da li se isplati da uložim dodatni novac u kastomizaciju baš prema mom stopalu?

Da. Bootfitting, odnosno dodatno prilagođavanje pancerice, učiniće je mnogo prijatnijom i udobnijom. Eliminisaće većinu bolnih tačaka i neprijatnosti. Naravno, ukoliko je posao urađen kako treba. Tehnologija je danas mnogo napredovala, pa, na primer, Salomon i Fischer nude modele sa takozvanim "fully thermo-mouldable" oklopom. Njih je moguće prilagoditi mnogo brže od tradicionalnih pancerica. U svakom slučaju, konsultujte stručnjaka.

Koliko traju pancerice?

To zavisi od dana provedenih na snegu. Ukoliko skijate desetak dana godišnje, trajaće vam i deset godina. Ako skijate agresivno, ulošci će sigurno ranije da izgube svoju funkciju, pa čak mogu i da se pocepaju. Skijaši, koji su na planini skoro celu sezonu, kao što su instruktori, neretko menjaju pancerice svake godine.

Kako mogu da ih osušim posle skijanja?

Pancerice koje imaju kastom uloške ne bi trebalo sušiti postavljene obrnuto na nekom izvoru toplote jer može doći do deformacije uložaka. Bolje je izvući uloške iz oklopa i osušiti ih posebno. Najbolje je sušiti ih u normalnom položaju, a za to služe specijalni električni sušači koji se ubace u pancerice, a nisu skupi.

Šta još treba da znam?

Pa, na primer, da ih je najbolje čuvati zakopčane, kako tokom višemesečnog stajanja ne bi izgubile pravilan oblik. Trudite se da u njima hodate što manje na tvrdim podlogama kao što su asfalt ili pesak jer tako oštećujete vrh i petu koji treba da su u dobrom stanju zbog vezova.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
17

apr

2016

08:26  |   Minidevi [neregistrovani]

Kom broju patika odgovara pancerica na kojoj pise 24.0 a na djonu 284 mm

Preporuka

Ostavi komentar