Naslovna    Blog    Ski Oprema    Andraž - svetski kvalitet made in Slovenija
Predstavljamo
23

sep

2013

Predrag Gajić

Andraž - svetski kvalitet made in Slovenija

Skijanje.com u poseti kompaniji čiju će odeću ove sezone nositi najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović.

Slovenačka kompanija Andraž već dugi niz godina poznata je po izradi visoko kvalitetne sportske odeće, posebno za skijanje i snoubording. Andraž je napravio proboj s kolekcijama koje su specijalno naručivane za klijente, ali je, pošto je popularnost brenda porasla, asortiman And by Andraž sada moguće nabaviti i u maloprodaji.

Andraž u Sloveniji ima dve prodavnice, jednu Celju, gde se nalazi i sedište kompanije, a nedavno je otvorena i druga u prestižnom šoping centru BTC u Ljubljani. Ekipa našeg magazina imala je priliku da se uveri da odeća And by Andraž kvalitetom i dizajnom ne zaostaje za najpoznatijim svetskim proizvođačima. Impresionirani onim što smo videli u City Parku u Ljubljani, razgovarali smo s Natašom Berginc, direktorkom Andraža.

Posebno nas je zanimala saradnja s najboljom srpskom skijašicom Nevenom Ignjatović, koja će od naredne sezone nositi odeću ovog proizvođača, specijalno izrađenom za nju i njen tim.

- Super je što su Nevena i njen tim naši klijenti i drago nam je što se skijanje u Srbiji razvija ubrzanim koracima. Nadamo se da će ona imati dobru sezonu. Bilo bi odlično za nju, ali i za nas, da uđe u drugu vožnju, a prošle sezone joj je tako malo nedostajalo. Plasman među prvih petnaest takmičarki bi predstavljao fenomenalan rezultat i za Srbiju. Čujemo da u Srbiji ima dosta dobrih škola skijanja koje su ušle u sistem ISIA, što je jako dobro, jer će interesovanje za skijanje biti veće. Ako bi Nevena uspela da napravi dobar rezultat, to bi dodatno podiglo popularnost – kaže Nataša Berginc.

Ona objašnjava da su Nevena i njen tim izrazili želju da upravo Andraž bude njen brend za narednu sezonu.

- Oni su naručili odeću kod nas. Veoma smo zadovoljni i počastvovani što je jedan tim iz Svetskog kupa došao kod nas i ukoliko sve bude u planu, saradnju ćemo podići na viši nivo. Sada joj radimo unikatna odela po meri. Ne izrađujemo takmičarske kombinezone, ali sve ostalo da. U pitanju je odeća za trening, dakle, vindstoper i jakne. Dobiće i toplu jaknu koja nema izloaciju od pravog perja, ali imamo serifikat za ekološko perje, koje ima sjajne tehničke funkcije. Tako da ta jakna „diše“, a bez problema može da se pere i u veš mašini. Zaista je odlična za vrhunski sport.

Što se tiče samih materijala, u pitanju su oni najkvalitetniji koji postoje na tržištu. Dolazi iz poznate kompanije za izradu tehničkog tekstila Eschler-Schoeller. Kada su u pitanju ostali delovi, poput rajfešlusa, takođe je pažljivo biraju samo oni najkvalitetniji.

- Nevenin tim je naručio vrhunske materijale upravo od te kompanije koja je najbolja u Evropi. Tačno se vidi da su znali šta im je potrebno i od kojih materijala. Imaju pravi profesionalni pristup i oduševljena sam njihovim odnosom.

Pored Nevene, ski odeću And by Andraž nose takmičar u ski crossu Filip Flisar, kao i slovenački borderi koji će učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama.

Radili smo odeću za švajcarski demo tim i dosta klubova iz Evrope. Trenutno od takmičara uz nas je Filip Flisar, takmičar u ski krosu, zatim slovenački borderi koji su izborili normu za Olimpijske igre, kao i Snowmaster tim i Sandi Murovec, koji ima licencu i čiji video o karving tehnici treba da se pojavi u novembru.

Interesantno je da asortiman ne predstavlja samo odeća za zimske sportove. Kvalitet Andraža prepoznali su golferi, biciklisti, oni koji se bave trčanjem...

- Nudimo kompletnu sportsku kolekciju, dosta toga je namenjeno za golf, trčanje, biciklizam...to je odeća od tehničkih materijala za sve prilike. Jedino ne proizvodimo takmičarske kombinezone jer je tehnologija drugačija.

Ono što je veoma važno je povratna informacija, a mišljenja sportista često služi kao pravac u dizajniranju i izradi novih modela.

- Oni nam uvek kažu da smo po kvalitetu u rangu sa ostalim poznatim vrhunskim brendovima. To nam je najbitnije, ali veoma su nam dragoceni saveti sportista i pokušavamo da ih primenimo. Takođe, sada su nam Nevena i njeni treneri sugerisali neke stvari i šta im se najviše sviđa. To je jako dobro jer oni najbolje znaju šta im tačno treba.

Andraž je napravio dobar posao i u Evropi. Nataša kaže da je nedavno na sajmu u Milanu kompanija Eschler-Schoeller odabrala jedan njihov model kako bi pokazala šta od njihovih materijala može da se napravi.

- Mi uopšte nismo znali da su oni kupili našu jaknu. Kada smo videli da su je izložili kao primer, bili smo oduševljeni.

U Sloveniji postoje dva maloprodajna objekta, u Celju i Ljubljani, ali radi se na planovima za proširenje ponude. 

- Nedavno smo otvorili ovu prodavnicu u BTC centru u Ljubljani, a slična se nalazi i u Celju. Postojimo već 24 godine, ali je ranije 80 odsto naše proizvodnje bilo namenjeno brendovima. Na primer, radili smo u Sloveniji za Audi, Volkswagen, Seat, Škodu...takođe su naši klijenti osiguravajuće kuće i banke koje naručuju specifične kolekcije. Tako da ranije nismo imali mnogo stvari u slobodnoj prodaji. Međutim, porasla je potražnja za našim proizvodima, ljudi su počeli da se interesuju sve više. Tako smo odlučili da pokrenemo maloprodaju.

Andraž sarađuje sa klubovima i demo timovima na prostoru bivše Jugoslavije, a postoji mogućnost i maloprodaje u Srbiji. 

- Imamo planove da se proširimo. Već sada smo prisutni u klubovima na prostorima bivše Jugoslavije. I u Srbiji sarađujemo sa nekoliko klubova. Ušli bismo i sa maloprodajom na ta tržišta i već postoji interesovanje u Srbiji. Problem je što skijaška sezona ne traje dugo – zaključila je Nataša Berginc.

Foto: Nebojša Mandić/Skijanje.com

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar