Naslovna    Blog    Ski Oprema    Kako čuvati ski opremu van sezone?
05

jun

2022

Predrag Gajić

Kako čuvati ski opremu van sezone?

Pročitajte kako pravilno sačuvati skupu opremu van sezone.

Skijaška sezone se, nažalost, bliži kraju, pa su sve češća pitanja kako i gde držati opremu do novih uživanja na snegu. Ski oprema uopšte nije jeftina i u današnja krizna vremena retko ko može često da priušti nove skije ili cipele. Gotovo svakom od nas se dešava da rubnici skija posle nekoliko meseci stajanja na tavanu ili u podrumu na pojedinim mestima oksidiraju, što samo po sebi ne šteti mnogo, ali i takve stvari mogu da se izbegnu.

Čuvanje skija  

Najbolje bi bilo da skije posle sezone na snegu odnesete u dobar servis, gde će biti sanirana oštećenja podloge, naoštreni rubnici i nanet vosak na podlogu. Tako će biti potpuno spremne za narednu sezonu. Ukoliko niste pri novcu, na rubnike skija nanesite sloj voska kako biste koliko-toliko sprečili oksidaciju. Pre toga bilo bi da skije operete i skinete prljavštvinu, ali ih potom dobro osušite. Nikako ih ne umatajte u materijale kao što je najlon, jer on ne propušta vazduh. Ubrzo može da dođe do kondenzacije i pojave rđe na rubinicima. Idealno je da skije postavite uspravno, tako da klizne površine nemaju kontakt. Za to su dobre vezice „na čičak“ sa sunđerastim delom koji se postavlja između skija.

Obratite pažnju na vezove. Ukoliko želite da vam duže traju, posle završetka sezone skalu na njima otpustite na minimum kako opruge u prednjem i zadnjem vezu ne bi konstantno trpele opterećenje i tako vremenom izgubile svojstva. Takođe, nije preporučljivo podmazivanje sredstvima poput WD40, jer, iako je dobar u zaštiti protiv korozije, ovaj sprej otapa specijalne masti u vezu i tako više šteti nego što pomaže.

Ukoliko imate mogućnost, možete da napravite nosače (vidi sliku) i to je idealan način skladištenja skija.

Čuvanje pancerica

Pre nego što odložite svoje pancerice u neki deo stana ili kuće gde će sačekati narednu zimu, budite potpuno sigurni da su ulošci i unutrašnjost potpun suvi. Ukoliko niste sigurni, izvucite uloške iz oklopa i osušite ih, pa ih zatim vratite. Nikako ne ostavljajte pancerice otkopčane jer bi mogko da dođe do deformisanja plasitke, pa bi zakopčavanje moglo da bude otežano. Ako imate kopče sa mikropodešavanjem, možete da ih lagano poprskate sa WD40 kako biste sprečili pojavu korozije. Neki se odlučuju i za pranje uložaka, ali obratite pažnju da je većina modernih uložaka termoprilagodljiva i nikako ih ne perite u vrućoj, nego u mlakoj vodi.

Čuvanje naočara i kacige

To je mnogo jednostavnije nego kada su u pitanju skije i pancerice. Pročitajte uputstva proizvođača, ali i za te delove opreme važi pravilo da moraju biti suvi i da se ne stavljaju na mesta koja su podložna vlazi. Naočare stavite u originalnu futrolu i pazite da nemaju dodir s metalnim predmetima koji mogu da oštete stakla.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar