Naslovna    Blog    Ski Oprema    Kupiti ili iznajmiti?
23

dec

2012

Predrag Gajić

Kupiti ili iznajmiti?

Dilema koja se često postavlja pred odlazak na zimovanje.

Koje skije da kupim, pitanje je koje često postavljaju početnici, pa čak i skijaši koji spadaju u grupu naprednijih početnika. Ipak, pravo pitanje je – da li uopšte da kupim skije?

Definitivan odgovor je ne. Jer bolje je da ih iznajmite. Za početnike i malo naprednije (u tu grupu svrstavam one koji nisu baš prvi put na snegu) nema potrebe da troše novac na nove skije. Procenjuje se da par novih "dasaka" može da izdrži deset do dvadeset nedelja na snegu, što je za većinu rekreativaca deset do dvadeset godina!

Uobičajena cena iznajmljivanja skija za nedelju dana je otprilike pet, pa i do deset puta manja od njihove cene u prodavnici. Dakle, za taj novac možete da iznamljujete skije čak deset puta. Treba imati na umu da danas retko ko skija na deset godina staroj opremi.

Moderne skije izrađene su prvenstveno tako da su prilagođene potencijalnim korisnicima, odnosno u obzir su uzeti sposobnost i stil skijanja. One namenjene početicima i srednjim skijašima su meke, praštaju mnogo toga, lako ih je kontrolisati. Napredniji već biraju malo tvrđe modele, koji imaju oštre rubnike i idealni su za carving, kao i šire za off piste ili specijalne za freestyle.

Kako vaše skijaško umeće napreduje, tako će se i iskristalisati saznanje kakve skije vam najviše odgovaraju. Kada je u pitanju iznajmljivanje, možete da ekperimentišete, da svaki put uzmete drugi par ili da čak u toku jednog boravka na planini isprobate više proizvođača i modela.

Lično, ne bih preporučio kupovinu novih skija nikome ko na snegu provodi nedelju ili dve tokom godine. Ipak, savetujem vam da više pažnje obratite na kupovinu pancerica. One mogu mnogo duže da vam „traju“, odnosno da budu aktuelnije od skija, posebno ako ste izabrali odovarajuće. Veoma su male šanse da vam iznajmljene pancerice odgovaraju kako bi trebalo. Jedan od razloga je što na svom paru pancerica možete da uradite bootfitting i tako ih prilagodite vašim stopalima.

Pancerice imaju mnogo jednostavniju podelu od skija, odnosno, uglavnom se dele na one tvrđeg flexa, namenjene naprednim i odličnim skijašima i meke, koje su idealne za početnike. Imajte na umu da kupite one koje će vam poslužiti nekoliko sezona, a nikako se ne zalećete ka modelu koji je aktuelan i "in", a jasno vam je da vam ne odgovaraju.

Prilikom kupovine morate da budete veoma oprezni i strpljivi. Trudite se da isprobate više modela. Ne dopustite da vas prodavac požuruje. Ukoliko imate mogućnost, najbolje je da posle nekoliko dana skijanja odnesete pancerice na bootfitting, kako vam skijanje ne bi postalo noćna mora. Mnogi modeli pancerica imaju mogućnost da se, kada se noga zagreje, u određenom procentu same prilagode.

Da sumiramo, totalni početnici ne treba da kupuju skije i pancerice, već da ih iznajme. Oni koji već imaju određeno iskustvo na snegu, a na istom ne provode više od nedelju-dve godišnje, najbolje je da pazare samo pancerice, ali da naprave dobar izbor. Ukoliko imate novca i vremena da skijate češće od gore navedenog, trebalo bi da razmišljate o kupovini nove opreme.

 

Autor: Ian Huyton, ski instruktor.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (2)

ostavi komentar
07

dec

2013

21:26  |   GoPro Serbia [neregistrovani]

Iznajmljujem NOVU GoPro3 HD Hero kameru sa FULL opremom (rezervna baterija, sve vrste drzaca, memorijska kartica,...). 

Za sve ljubitelje ekstremnih sportova i aktivnog lifesyle-a! 

Cena kamere sa full pratecom opremom 10eura po danu! 
Ukoliko se iznajmi na vise od 2 dana, nudimo veliki popust!

Pisite nam: gopro.serbia@gmail.com!

Preporuka

28

dec

2012

12:15  |   Rastislav [neregistrovani]

Danas se za relativno malo para mogu kupiti i polovne, a kvalitetne i dobro očuvane skije, pa razmotrite i tu opciju...

Preporuka

Ostavi komentar