Naslovna    Blog    Ski Oprema    Kako odabrati štapove?
28

nov

2012

Predrag Gajić

Kako odabrati štapove?

Koja dužina mi je potrebna, zašto je taj model toliko skup, najčešća su pitanja kod kupovine ovog dela opreme.

Kada biramo skijašku opremu najveću pažnju poklanjamo skijama i pancericama, i to je sasvim normalno. Nekako smo spremni da odvojimo i više novca za te delove opreme, a onda često, kada kupujemo nešto drugo, nastane konufzija.

Naprimer, kada su u pitanju skijaški štapovi, najčešće nedumice su: Koju dužinu da uzmem i od kojeg materijala? Zašto ne bih kupio ove jeftinije, pa i oni će mi “završiti posao”?

Štapovi treba da zadovolje tri uslova - da su dovoljno jaki kako bi mogli da izdrže opterećenja prilikom izvođenja zavoja; da su lagani kako se ruke ne bi brzo umorile i da su dovoljno fleksibilni, jer u suprotnom mogu lako da se iskrive ili puknu kod jačeg pada.

Ukoliko ste početnik i slabiji rekreativac, nema potrebe da kupujete skuplje modele, ali treba da obratite pažnju da izaberete pravilnu dužinu. Naravno, ako imate dovoljno novca, uvek je bolje nabaviti kvalitetnije štapove jer, kasnije, kada počnete da skijate bolje, brže i agresivnije, nećete imati potrebu da ih menjate.

Danas uglavnom postoje štapovi od od aluminujuma, kompozitnih materijala, karbona, pa i od pleksiglasa. Razlikovaćete ih po tome što su aluminijumski po pravilu nešto deblji od onih od karbona, koji su opet skuplji i otporniji na eventualna opterećenja prilikom pada.

 

Određivenje prave dužine

 

Osnovna stvar je da nabavite štapove dužine koja vam odgovara. Najbolje bi bilo da prethodno obujete pancerice, ali je to često nemoguće. Okrenite štap naopako, uhvatite ga odmah ispod male krplje i postavite tako da je rukohvatom oslonjen na pod. Tada vaš lakat treba da bude savijen pod uglom od 90 stepeni. Ako je tako, izabrali ste štab pravilne dužine.

 

 

 

 

Traka na rukohvatu

Traka na vrhu služi kako bi veza između štapa i šake bila još čvršća, a i u slučaju pada nećete morati da ga tražite negde u snegu. Bilo bi dobro da prilikom probavanja obučete rukavicu i vidite da li je traka dovoljno dugačka i da li lako može da se stavi i skine. Takođe, proverite da li vam odgovara rukohvat jer ima različitih profila.

Kako držati štap?

Na stazama često vidimo ljude kako pogrešno drže štapove. Trake, ili ne koriste, ili ih koriste onako kako ne bi trebalo. Malo ko od njih razmišlja da štap koji nije osiguran može da povredi nekog drugog skijaša ili da prilikom pada odleti u dubok sneg, pa ćete, umesto na skijanje, vreme trošiti u traženju.

 

Novi sistemi

Skuplji modeli štapova imaju moderniji i mnogo lakši sistem, koji je zamenio tradicionalnu traku. Najpopularniji je “trigger” poznatog proizvođača Leki. Stariji Lekijev sistem sastojao se od vezice koja se montirala na rukavicu. Plastični stik se jednostavno gurne u rupu na rukohvatu, a oslobađanje se vrši pritiskom na vrh štapa. Ovakav sistem imao je i svojih nedostataka, posebno kad se rupa u rukohvatu napuni snegom.

U međuvremenu je Leki modernizovao tehnologiju, pa umesto plastičnog stika za vezu rukavice i štapa služi mala omča. Leki čak nudi posebne rukavice koje već imaju ugrađenu omču. Sistem omogućuje da se prilikom pada štapovi automatski otkače. Imajte u vidu da su ovakvi štapovi i po nekoliko puta skuplji od običnih.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar