Naslovna    Blog    Ski Oprema    Imate li 15.000 evra za skije?
07

nov

2012

Predrag Gajić

Imate li 15.000 evra za skije?

Mala fabrika Carradan proizvodi mozda i najskuplje skije na svetu. Da li su toliko dobre?

Koliko novca, toliko muzike, stara je poslovica koju možemo da primenimo i na skijanje. Bolja i kvalitenija oprema je obično skuplja pa pruža više uživanja na stazi i van nje. Naprimer, vrhunske skije mogu se nabaviti u rasponu od 500, pa i do 1.000 evra.

Ako je tako, koliko su onda kvalitetne skije od 15.000 evra? Ne, nismo pogrešili, dobro ste pročitali. Par skija marke Carradan košta kao deset i više pari najelitnijih modela drugih prozvođača. Što je još zanimljivije, ove “daske” ne izgledaju spektakularno, nisu izrađene specijalno za prebogate pripadnike svetskog džet-seta, nemaju ugrađene Swarovski kristale ili neke plemenite metale. To su naizgled obične skije za koje treba da potrošite pravo bogatstvo. Pa u čemu je štos?

U fabrici Carradan kažu da se računa kvalitet proizvoda, a ne cena. Što je najzanimljivije, njihovi modeli nisu najskuplji na svetu, ali su u samom vrhu. Ali ne samo po količini novca koji morate da izdvojite, već i po kvalitetu. Ukoliko ste perfekcionista, želite “best of the best”, i imate dovoljno dubok džep, onda su Carradan skije pravi izbor.

Umetničko delo koje isporučuje najbolje perfomanse – krilatica je koja ide uz modele ovog relativno nepoznatog brenda. Skije će vlasniku u najkraćem mogućem roku omogućiti da usavrši svoje znanje i da pređe na viši nivo. Perfektne su one koji traže pravu avanturu u freeskiingu, ali su sjajne in a uređenoj pisti. Pa za taj novac moraju da budu!

Od cena se običnom smrtniku zavrti u glavi jer vam je potrebno bar 9.500 evra da biste kupili nove Carradan skije. A nude četiri osnovna modela – Diamondback, Envy, Mamba i Lust. Diamondback je allmountain skija i fenomenalna je na svim vrstama terena. Omogućuje dobar karving na uglačanim stazama, a zagarantovana je i uživacnija u dubokom snegu. Cena je oko 9.500 evra. Mamba je model koji će zadovoljiti i najprobirljivije skijaše. Izuzetno je prilagodljiva svim uslovima na planini, stabilna pri većim brzinama i veoma upravljiva. Envy i Lust imaju slične karakteristike, a geometrijski su namenjene nežnijem polu. Mamba i Lust mogu se nabaviti po ceni od 15.000 evra.

U Carrdanu tvrde da primenjuju kombinaciju tehnologije, umetnosti, zanatstva i nauke. Svaki detalj razrađuje se do perfekcije, uključujući geometriju i idelan balans za optimalne perfomanse. Razvili su poseban Flex2 sistem, koji apsorbuje udarce na noge skijaša, kao i Cryo2, koji omogućuje da skija bude izuzetno snažna. Na svako proizvodu ručno radi na desetine stručnjaka sa višedecenijskim iskustvom.

Upravo je to razlog neverovatno visokih cena. Ova mala fabrika opredelila se za potpuno drugačiju politiku od masovne produkcije. Svaki par skija izrađuje se dugo i pažljivo i predstavlja gotovo unikat. Ne treba trošiti reči da se upotrebljavaju najbolji mogući materijali i da tu nema kompromisa.

Pored skija, Carradan nudi i slijašku odeću Pantha, specijalno dizajniranu od strane osnivača kompanije Simona Carradana. Kupci mogu da biraju između 14 različitih boja, kao i da sami odluče kakvu vrstu izolacije žele, kakve džepove i ostale modifikacije na jakni i pantalonama. Komplet Pantha prodaje se u rasponu od 6.000 do 9.000 evra.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar