Naslovna    Blog    Ski Oprema    Kako se zaštiti od krađe opreme?
08

dec

2022

Predrag Gajić

Kako se zaštiti od krađe opreme?

Lopovi često vrebaju skijašku opremu, ali postoje načini da budete koliko-toliko sigurni.

Ako se već nije dogodilo baš vama, onda ste sigurno mnogo puta čuli kako je nekome ukradena skupocena skijaška oprema. Na udaru lopova najčešće su skije, ali i štapovi. Oni se najlakše kradu, i to uglavnom ispred kafića i restorana na stazi u vreme kada vlasnik više pažnje obraća na to šta da popije ili pojede.

Panika nastane u trenutku kada shvati da su skije za koje je dao nekoliko stotina evra ili ih iznajmio - nestale. Međutim, nije teško preduprediti ovakve neprijatnosti.

1. Mehanizam za zaključavanje skija

Sigurno ste već upoznati sa takozvanim "katancem" za skije koji se uglavnom sastoji od tanke sajle i mehanizma za zaključavanje. Ovakvi uređaji mogu da se kupe u snabdevenijim prodavnicima sportske opreme ili naručivanjem preko određenih internet sajtova i nisu skupi. Sajla se provuče kroz vezove, obuhvati se neki čvrst predmet i tako se, poput bicikla, skije osiguraju. Naravno da i ovakva zaštita ne može da spreči lopova koji može da upotrebi silu ili ima odgovarajuća klešta, ali će bar od krađe odustati oni koji su mislili da se na brz i lak način domognu nove opreme.

2. Trik - pravljenje nejednakog para

Ovo je stari skijaški trik koji je prilično efikasan. Ako ste u društvu još jedne ili više osoba, pre ostavljanja skija najbolje je da napravite nejednake parove, odnosno da uzmete jednu skiju od te druge osobe, a ona da uzme vašu i da ih tako rasparne postavite na različita mesta. Lopov najčešće nema mnogo vremena da obilazi i gubi vreme tražeći drugu skiju i pre će se opredeliti na narednu metu.

3. Uvek pred očima

Ako ste se odlučili na predah na nekoj terasi, otvorenom prostoru ispred ugostiteljskog objekta, uvek odložite skije u vašem vidokrugu i nikada ih ne stavljajte iza leđa ili na mesta gde ne možete da ih vidite u svakom trenutku. Najgore je da pomislite - ma, neće se to baš meni desiti. Hoće.

4. Fotografije

Za svaki slučaj fotografišite telefonom serijski broj i neki drugi karakterističan detalj vaše opreme. Tako ćete kasnije lakše dokazati da je baš vaša.

5. Raspitajte se pre iznajmljivanja

Pre nego što iznajmite opremu, ako to radite, raspitajte se kakva je situacija ako vam je neko ukrade. Teret uglavnom spadne na onog ko je iznajmio. 

Šta ako su ipak ukradene?

 

  1. Pre nego što preduzmete bilo šta, dobro provertie prostor gde ste prethodno ostavili skije. Možda ih je neko pomerio.
  2. Što je pre moguće obavestite policiju, dajte im detaljan opis vaše opreme, serijski broj, ako ga imate.
  3. Ukoliko policija ne uspe da pronađe lopova, raspitajte se u obližnjim ski-servisima da li im je neko ponudio da otkupe opremu.
  4. Proveravajte male oglase na internet sajtovima. Možda vas dovedu upravo do vaših skija.      
 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar