Naslovna    Blog    Ostalo    Priprema za skijanje, III deo - Treninzi za razvoj sile
05

feb

2013

Ivan Tamburić

Priprema za skijanje, III deo - Treninzi za razvoj sile

U saradnji sa fitnes klubom Funfit, predstavljamo vam kompletan set treninga koji će vam omogućiti da se adekvatno pripremite za skijanje.

Iako je sezona u punom jeku, još uvek nije kasno da dostignete top formu i spremite se za skijanje. Treneri fitnes kluba Funfit pripremili su vam set treninga kojim možete skijanje učiniti mnogo lakšim, a skijašku tehniku podići na viši nivo. Svi video snimci su primeri stručno vodjenih treninga koje možete isprobati u njihovom fitnes centru.

Ciklus traje 4 nedelje po 3 treninga u svakoj nedelji.

Prva nedelja - ADAPTACIJA (vežbe koje služe da se lokomotorni aparat pripremi za narednu fazu treninaga, STATIČNE VEŽBE).

Druga nedelja - STATIČNE VEŽBE - vežbe za razvoj sile (maksimalne jakosti mišića) i priprema za HIPERTROFIJU tj. uvećanje veličine mišića.

Treća nedelja - HIPERTROFIJA - vežbe za povećanje poprečnog preseka mišića (povećanje veličine i drugih parametara mišića), samim tim i veće ostvarene sile za isti pokret. Preduslov za dobru finalizaciju trenažnog procesa, odnosno za kvalitetno izvođenje sledeće etape, SNAGA, koja je i najvažnija, tj. cilj celog procesa.

Četvrta nedelja - SNAGA - vežbe koje se izvode sa maksimalnom brzinom i 1/3 max. opterećenja za datu vežbu. Služe za konačnu pripremu tela za skijanje.

Nakon treninga adaptacije, u trećem delu ovog serijala predstavićemo vam vežbe za razvoj sile - maksimalne jakosti mišića.

Druga nedelja - razvoj sile kroz spore pokrete i izometrijske vežbe

Regije TRUP I NOGE.
Na svakom treningu se izvodi 8 vežbi po kružnom metodu (raditi svih 8 vežbi jednu za drugom sa što kraćom pauzom između vežbi). Kada se završi jedan krug svih vežbi, odmoriti 3-5 minuta pa nastaviti. Treba uraditi 2-4 kruga. Opterećenje za svaku izometrijsku (statičnu - bez pokreta) vežbu iznosi 90-95% od maksimalnog mogućeg opterećenja u trajanju od 15-20 sekundi. Ako se izvodi spori pokret potrebno je izvesti onoliko pokreta (ponavljanja) tako da je to ukupno 90%-95% od maksimalnog broja ponavljanja.

Trening br. 5

Trening br. 6

Trening br. 7

Trener: Vladimir Vranešević

Demonstrator: Luka Banković

Sve dodatne informacije možete dobiti u fitnes klubu Funfit.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar