Naslovna    Blog    Ostalo    Koji su najbolji automobili za odlazak na skijanje?
08

okt

2012

Predrag Gajić

Koji su najbolji automobili za odlazak na skijanje?

Predstavljamo vam samo neke od moćnih džipova i krosovera s kojima bi odlazak na zimovanje bila prava uživancija.

Verujemo da ste već razmišljali o tome koji automobil je najbolji za odlazak na planinu i uživanje u zimskom čarolijama. Nema skijaša i bordera koji nije poželeo da poseduje neki od džipova i krosovera, s kojima ne bi imao nikakvih problema na putu do omiljene destinacije.

Mali je broj onih koji mogu da si priušte automobil baš po njihovom ukusu, ali niko ne može da nam zabrani da maštamo. Šta o ovoj temi kažu Amerikanci, nacija koja obožava velike moćne automobile, ali i freeski po bespućima planina u SAD? Skijanje.com predstavlja vam samo neke od modela koji su veoma popularni „preko bare“.

 

1. Volvo XC70

Ovaj moćni četvorotočkaš ima motor od 235 ks, što za američke prilike nije baš mnogo, ali za nas je i previše. Volvo je jedan od lidera kada je u pitanju sigurnost i udobnost, pa ovaj model, pored standarnih opcija, nudi i automatske kočnice, dodatnu zaštitu od bočnog udara,  kao i zaštitu od povreda kičme. Komfor je na najvišem nivou, a posebna prednost je veliki “klirens”, odnosno rastojanje od tla, pa sa XC70 bez problema možete da stignete bilo gde.

Cena: 37.950 dolara

 

2. Subaru Outback 3.6R

Subaru nudi dve verzije motora, ali kupci se uglavnom odlučuju za jači od 3600 ccm. I ovaj džip važi sa sjajnu opciju koja će vas izvući iz svih groznih vremenskih neprilika jer je opremljen pogonom na sva četiri točka. Elektronika i računar kontrolišu ponašanje na takvim terenima i vozaču preostaje samo da uživa. Outback ima sasvim dovoljno mesta za pet putnika i još mnogo prostora za opremu, ali skije i bordove ipak morate da smestite na krov. Interesantno je da se ovaj model vozi lako i jednostavno kao da je u pitanju neka limuzina.

Cena: 29.495 dolara

 

3. Toyota 4Runner Trail

Zver. To je reč koja može da opiše Toyotu 4Runner Trail. Ona bukvalno ima sve što možete da zamislite, ali je i cena nešto viša od konkurenata. Naravno, zbog reputacije koju ima, prilično je omiljena među skijašima i borderima. Selektivno korišćenje sistema pogona na sva četiri točka, podešavanje vešanja u zavisnosti kakvim terenom se krećete, kontrola sporog kretanja na izuzetno neravnoj podlozi...samo su neke od opcija koje vožnju u Runner Trailu čine neverovatnom. Šta teč reći o motoru 4.0 V6, koji ima skoro 300 ks. Ovoga puta Toyota je ponudila nešto kvalitetniji i luksuzniji enterijer nego što je to bio slučaj u prethodnoj generaciji Runnera. Sve u svemu, pun pogodak!

Cena: oko 40.000 dolara 

 

4. Subaru Forester 2.5XT Premium

Subaru ima još jedan adut, a to je Forester sa turbo motorom od dva i po litra, koji isporučuje 224 ks. Ovaj model je lepši od Outbacka, ali je manjih dimenzija. To svakako ne znači da nećete imati dovoljno prostora, ali to nije nešto čime se Forester izdvaja. Interesantno je da ne troši mnogo goriva ukoliko imate laganu nogu, ali u slučaju da ga „nagazite“, situacija se drastično menja. Kao što je to slučaj kod Subarua, i ovaj model ima pogon na sva četiri točka i visok „klirens“, tako da bez straha možete na sve moguće terene.

Cena: 26.495 dolara

 

5. Volvo XC90 V8 AWD

Još jedan Volvo iz serije namenjene onima koji bi da spoje sigurnost, udobnost i avanturu. XC90 dolazi u tri verzije: 3,2, zatim 3,2 sport, a najjača opcija ima motor V8 AWD. Ovaj poslednji isporučuje čak 311 ks, pa možete da zamislite koliko je moćan. Jedina mana je potrošnja goriva, ali s obzirom na to da su kupci uglavnom oni sa dubljim džepom, problem nije veliki. Pored već standarnog enterijera koji je na najvišem nivou, možemo da istaknemo ogroman prostor u koji ćete moći lako da smestite svu vašu opremu. XC90 ima najviši „klirens“ od svih automobila koje smo do sada predstavili, tako da bojazni od eventualnog „kačenja“ nema.

Cena: 42.500 dolara

 

6. Toyota FJ Cruiser

Ovo čudovište gura motor od čak četiri litra i 260 ks, naravno pogon na sva četiri točka uz mogućnost blokiranja diferencijala. Njegova velika prednost je cena kojom je prilično konkuretan od ostalih džipova slične klase. Vožnja u Cruiseru je iznenađujuće glatka i laka, s obzirom na to kako vozilo izgleda.

Radi se o „kockastom“ džipu, koji ne oduševljava svojim dizajnom. U njemu nećete biti zapaženi kao u nekim drugim modelima, ali zato imate sve što vam treba, pa i više od toga.

Cena: 24.180 dolara

 

7. BMW X3 xDrive30i

Poznato je da Amerikanci obožavaju evropske brendove kao što su BMW, Mercedes ili Audi, koji su “preko bare” takoreći statusni simbol. Svako ko se na skijanju pojavi u, naprimer BMW X3, pa još sa sistemom xDrive, ostaviće utisak uspešnog čoveka. Ponuda prostora u X3 nije spektakularna, a ni enterijer nije na nivou koji bismo od tako prestižnog brenda mogli da očekujemo. Ponašanje na off-roadu takođe je ispod proseka, pa mnogi smatraju da za sličan ili čak manji budžet može da se kupi mnogo korisniji krosover.

Cena: 38.850 dolara

 

8. Audi Q5 3.2L

Audijev Q5 3.2L spada u slični kategoriju kao i X3, ali je nešto luksuzniji. U vožnji na putu je izuzetno dobar, upravljiv i snažan jer ispod haube ima 270 ks. Enterijer je u skladu s premijum klasom, u koji Audi svakako spada. “Klirens” je nešto niži, ali to je donekle i razumljivo jer Q5 nije namenjen prvenstveno vožnji na lošim terenima. Ukoliko tražite kompaktni SUV, imate dovoljno novca i cenite nemačku auto-industriju, onda je ovo model za vas.

Cena: 37.350 dolara

 

9. BMW X5 xDrive35i

Ovo je već bolji izbor od X3, ali moraćete malo dublje da zavučete ruku u džep. X5 je zapravo dobar kompromis vožnje na putu, ali i kada siđete s njega i uputite se stazama na kojima običan automobil ne bi imao šta da traži. Sjajna stvar je što ovaj model ima turbo punjač, pa se iz motora izvlači čak 300 ks. U kombinaciji sa automatskim 8-stepenim menjačem, vožnja je prava uživancija. Enetrijer je na vruhunskom nivou, uključujući panorama krov, što daje poseban osećaj. Nema šta, sjajan SUV, ali činjenica je da za dobro opremljen X5 treba da izdvojite pravo bogatstvo.

Cena: Oko 55.000 dolara

 

10. Audi Q7 3.0L V6 TDI

Evo konačno i jednog dizelaša. Iako ovaj V6 motor isporučuje “samo” 225 ks, može da se meri sa znatno jačim benzincima jer je obrtni momenat izuzetan. Zato Q7 nema problema prilikom savladavanja bilo kakvih prepreka. Istina, na besućima nije dobar kao neki džipovi kojima je to osnovna namena, ali ko mari? Luksuzni materijali, vrhunska izrada, mnogo prostora i osećaj superiornosti je nešto uz šta ćete brzo zaboraviti na neke nedostatke.  Ukoliko je to nekom ko poseduje Q7 uoopšte važno, ovaj dizelaš je ubedljivo najštedljiviji od svih automobila sa liste.

Cena: 65.000 dolara

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar