Naslovna    Blog    Ostalo    Zašto je skijanje dobro za zdravlje
19

mar

2015

Marko Aleksandrić

Zašto je skijanje dobro za zdravlje

Skijanje i bordovanje, pored uživanja na belim stazama i čistom vazduhu, pruža mnoge zdravstvene benefite.

Ukoliko ste već rezervisali ili bili na skijanju (ili bordovanju), verovatno ste imali želju da usavršite svoju tehniku i da je učinite boljom nego prošle godine. Međutim, da li ste znali da vam skijanje može obezbediti dosta zdravstvenih benefita? To bi trebalo da bude osnovni razlog koji će vas naterati da budete redovan gost na belim stazama.

Pomaže vam da izgubite težinu i zdravo smršate

Prema rečima brojnih stručnjaka, za 10 dana aktivnog skijanja moguće je izgubiti i pet kilograma telesne težine. Celodnevna aktivnost ovog tipa može sagoreti i preko 3000 kalorija. To je impozantna brojka. Iskusni skijaši koji znaju da pravilno iskoriste više mišića i da ih štede da "traju" tokom celog dana potrošiće sigurno i više. Snabdevenost organizma kiseonikom u većoj meri nego inače doprinosi boljoj oksidaciji, pa je onda i logično brže mršavljenje prirodnim putem. Skijanje na strmijim stazama i na nižim temperaturama će podstaći organizam da utroši više kalorija. Skijanje na strmijim stazama i na nižim temperaturama će podstaći organizam da utroši više kalorija.

Učvrstiće vaše stomačne mišiće

Umetnost skijanja je i u tome da održite svoje telo stabilnim na klizavoj podlozi. U tim aktivnostima prilično će se aktivirati vaši stomačni mišići. Kako oni sa prednje strane trbušnog zida, tako i oni koji se nalaze bočno. Imaćete utisak da je vaš stomak kao neki oklop koji vam pomaže da savladate promene pravaca i održite neophodnu ravnotežu. Posebno će do izražaja ta zaštita doći pri savijanjima tela i eventualnim padovima. Vaš sveukupna koordinacija će biti bolja.

Poboljšava vaš kardiovaskularni sistem

Bilo da ste početnik ili napredan skijaš, vreme provedeno na skijaškoj stazi će vam doneti blagodeti za rad vašeg srca. Podizanje srčane frekvencije tokom skijanja će pomoći da se poveća cirkulacija krvi, a samim tim i donošenje hranljivih materija i kiseonika do tkiva. Uklanjanje štetnih produkata iz tela biće brže. Ovakav rad podrazumeva da će mišići imati više kiseonika i da će snabdevenost krvlju omogućiti i proširenje kapilarne mreže, a to znači da će se i kalorije brže sagorevati nego inače. Verovali ili ne, skijanje od samo 30 minuta je super kardio vežba za celo telo. Aktiviraće skoro  sve mišiće. Početnici koji još uvek uvek hodaju uz padinu i uče osnovne pokrete mogu očekivati izvanredne efekte na rad srca i pluća.

Aktivira vaše mišiće

Skijanjem ćemo aktivirati sve naše velike grupe mišića. Posebno treba naglasiti uticaj na spoljšnje i unutrašnje mišiće butina, mišiće zadnje lože i zadnjice. Ovo je naravno posledica položaja čučnja ili polučučnja koji u skijanju dominira. Zagrevanjem i iztezanjem deset minuta pre i posle skijanja sprečićemo bol u mišićima i potencijalne povrede produženjem mišićnih vlakana. Pravilno istezanje u određenoj poziciji podrazumeva  nekoliko desetina sekundi aktivnosti i držanja maksimalne amplitude. Ne treba zaboraviti da skijanje odlično aktivira i mišiće ruku i ramenog pojasa. Takođe, posebno kod neiskusnijih skijaša dominantna je kontrakcija donjeg dela leđa,pa može doći i do neprijatnih upala mišića u toj regiji.

Ne zenemarujte fizičku pripremu

Hiljade skijaša iz naše zemlje će  ovu sezonu provesti na domaćim ili stranim skijalištima. Većinu od njih ubrajamo u rekreativne skijaše koji godišnje provode manje od dve nedelje na snegu. Alpsko skijanje je kompleksna aktivnost koja zahteva razvijene specifične motoričke i funkcionalne sposobnosti. Kako skijanje nije aktivnost kojom se rekreativci bave celu godinu, mnogi od njih zanemaruju fizičku pripremljenost i nespremni odlaze na zimski odmor. Takvim pristupom  povećavaju mogućnost povreda mišića, ali i smanjuju zadovoljstvo samog skijanja, jer se pojavljuju bolovi u mišićima i zglobovima. 

Pripremu za skijanje preporučljivo je početi što ranije, čak i nekoliko meseci pre odlaska na zimovanje. Od aktivnosti koje su pogodne za pripremu su personalni trening, trčanje, nordijsko hodanje i vožnja biciklom. Rekreativcima kojima opis posla ne dozvoljava široku kondicionu  pripremu, predlažemo vežbe snage koje se mogu izvoditi i kod kuće. Za izvođenje ovih vežbi potrebno je izdvojiti samo nekoliko minuta slobodnog vremena u toku dana. Na ovaj način će vam uživanje u zimi i skijanju biti mnogo lepše i bolje.

 

Autor: Marko Aleksandrić, diplomirani profesor sporta i fizičkog vaspitanja, koji je član  EISCSA (The European Interdisciplinary Society for clinical and sports applications) 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar