Naslovna    Vesti    Takmičenja    Kamere na naočarima takmičara!
11

feb

2013

Kamere na naočarima takmičara!

Od danas ćemo imati priliku da vidimo kako izgleda trka iz perspektive skijašica i skijaša.

Da li ste se ikada zapitali kako izgleda trka iz perspektive takmičara? Zahvaljujući minijaturnoj kameri pričvršćenoj na naočare, gledaoci će tokom direktnog prenosa moći da vide stazu "očima" Tine Maze, Teda Ligetyja, Ivice Kostelića, Marcela Hirschera...

Počevši od druge nedelje Svetskog prvenstva u Schladmingu, odnosno današnje superkombinacije, neki skijaši i skijašice u tehničkim disciplinama nosiće naočare sa specijalnom kamerom. Ova tehnologija usavršavana je poslednjih deset meseci u saradnji nemačke kompanije Riedel, sručnjaka iz FIS, Skijaške federacije Austrije i televizije ORF.

Poslednja verzija minijaturne kamere nosi naziv "RiCam" i ima samo 64 grama. Zasad je predviđeno da se takmičari dobrovoljno prijavljuju za ovu opciju, a planira se da je nosi šest do osam skijaša po trci. 

- Ideja nije nova, ali je konačno postala ostvariva i realna. Za FIS je najvažnije da je nošenje ovakve opreme krajnje sigurno i da ne utiče na takmičare. Težina kamere je neverovatno mala. Ovo je veliki korak u ovom sportu i jedva čekamo da vidimo kako će sve to izgledati u televizijskim prenosima - izjavio je Atle Skaardal, FIS direktor za ženske trke.

Do sada je tehnologija isprobavana i testirana mnogo puta na treninzima, ali i na pravim trkama u Soeldenu, Semmeringu, Flachauu i Kitzbuehelu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar