Naslovna    Vesti    Takmičenja    Lindsey odustaje od muškog spusta?
08

okt

2012

Lindsey odustaje od muškog spusta?

Najbolja skijašica današnjce neće voziti spust s muškarcima jer bi tada morala da propusti žensku trku.

Ubrzo nakon što je Lindsey Vonn izrazila želju da se takmiči u spustu s muškarcima, stigao je i odgovor direktora Svetskog kupa za skijaše Guntera Hujare. On je zapravo samo potvrdio ono što je i najavljivano. Amerikanka bi možda i mogla da vozi muški spust u Lake Louiseu, ali bi tada morala da preskoči trku skijašica, koja je na programu nedelju dana kasnije na istom mestu.

- Ona bi tako imala prednost u treniranju u odnosu na rivalke. Ako bi joj bilo dozvoljeno da učestvuje u muškom spustu, ne bi mogla da vozi ženski sedam dana kasnije. Takođe, morala bi da propusti i trke u Aspenu. To je pitanje na koje treba da odgovori Ski asocijacija SAD – rekao je Hujara.

To praktično znači da od istorijskog učešća najbolje skijašice današnjice u muškom spustu najverovatnije nema ništa. Naime, Lindsey ne želi da rizikuje i propusti veoma važne ženske trke.

- U tom slučaju ne bih učestvovala u dva spusta i jednom superveleslalomu, a te trke su mi veoma bitne za titule u tim disciplinama, kao i borbu za ukupnu pobedu u Svetskom kupu. Ne želim to da ugrozim – prokomentarisala je zavrzlamu četverostruka pobednica Svetskog kupa.

Računica je jasna, takmičenjem s muškarima Lindsey bi praktično prokockala čak 400 bodova. Loptica je zapravo prebačena na stranu Ski asocijacije SAD (USSA) jer bi ovo telo trebalo da uputi zvaničan zahtev Savetu FIS, koji će se saastati u Oberhofenu 3. i 4. novembra.

- Na potezu je USSA. Oni moraju zvanično da zatraže da ona treba da startuje u muškom spustu. Do tada ovaj slučaj ne postoji. Sama skijašica nema pravo to da uradi. Mi smo razgovarali na tu temu na sastanku Izvršnog odbora i potpuno je jasno da će odluku doneti Savet. Ja nemam nikakav problem, pravila to ne predviđaju i tako nešto se nikada nije dogodilo. Rekao sam joj da u pravilima ne postoji ništa što bi joj dopustilo mogućnost da se takmiči s muškarcima, ali hajde da proverimo. Zahtev mora doći od USSA, a odluka je na Savetu FIS – pojasnio je Gunter Hujara.

Po svemu sudeći, šanse da 24. novembra u Lake Louiesu na startu muškog spusta prisustvujemo istorijskoj vožnji Lindsey Vonn su voma male.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar