Naslovna    Vesti    Takmičenja    Lenzerheide, finale Svetskog kupa: Najava trka
11

mar

2014

Lenzerheide, finale Svetskog kupa: Najava trka

Najbolje svetske skijašice i skijaši takmičiće se od 12-16. marta u okviru finala Svetskog kupa.

Kao i ranijih godina, švajcarski Lenzerheide ugostiće finale Svetskog kupa u muškoj i ženskoj konkurenciji. Skijašice i skijaši takmičiće se u po četiri standardne discipline (slalom, veleslalom, superveleslalom i spust), a pored toga učestvovaće i u timskom takmičenju. Borba za kristalne globuse u ukupnom poretku i pojedinim disciplinama u obe konkurencije odavno nije bila zanimljivija, a trke u Lenzerheideu doneće konačni rasplet sezone Svetskog kupa 2013/14.

Prva dva dana takmičenja na programu su brze discipline u obe konkurencije. Skijaši i skijašice će u sredu 12. marta voziti spust, dok je dan kasnije, u četvrtak 13. marta na programu superveleslalom.

U muškoj konkurenciji, Aksel Lund Svindal je već ranije osigurao mali kristalni globus u spustu. Kod skijašica trenutno vodeća je Nemica Maria Hoefl-Riesch sa 504 boda ispred Austrijanke Anne Fenninger koja ima 424.

Što se tiče superveleslaloma, Svindal je takođe ranije osigurao i ovu titulu tako da na poslednjoj trci u Lenzerheideu neizvesnosti neće biti. Kod žena, trenutno je vodeća Švajcarkinja Lara Gut sa 348 bodova ispred Tine Weirather koja je sakupila 310 bodova. Kako je skijašica iz Lihtenštajna prerano završila sezonu zbog povrede zadobijene na ZOI u Sochiju, jedina devojka koja bi mogla da ugrozi Laru Gut je Anna Fenninger koja se nalazi na trećem mestu sa 277 osvojenih bodova.

U petak je u Lenzerheideu na programu timsko takmičenje, dok su subota i nedelja rezervisane za muški i ženski slalom i veleslalom. U subotu će se voziti ženski slalom i muški veleslalom, dok su u nedelju na programu muški slalom i ženski veleslalom.

Što se tiče situacije u borbi za male kristalne globuse u ovim disciplinama najmanje je neizvesnosti u ženskom slalomu u kome je Amerikanka Mikaela Shiffrin već odbranila globus osvojen prošle sezone. Nasuprot tome, kod muškaraca, pred poslednju trku sezone čak trojica skijaša konkurišu za mali kristalni globus u slalomu. Trenutno je prvi Nemac Felix Neureuther sa 470 bodova, samo 5 više u odnosu na drugoplasiranog Austrijanca Marcela Hirschera. Jako blizu vodećem dvojcu je i mladi Norvežanin, Henrik Kristoffersen, koji se nalazi na trećem mestu sa 430 osvojenih bodova.

U veleslalomu će poslednja trka ove godine doneti osvajača malog kristalnog globusa u obe konkurencije. Kod skijašica, čak tri devojke imaju šanse da osvoje  titulu. U najboljoj poziciji je Šveđanka Jessica Lindell-Vikarby koja trenutno vodi u poretku discipline sa 432 boda. Pobedama u poslednja dva veleslaloma u Areu opasno se Šveđanki približila Anna Fenninger koja se sada nalazi na drugom mestu sa samo 14 bodova manje. Na trećem mestu sa 400 bodova trenutno je još jedna Šveđanka Maria Pietilae-Holmner, koja takođe ima solidne šanse da se umeša u borbu za mali kristalni globus.

U muškoj konkurenciji, na vodećoj poziciji u disciplini veleslalom trenutno se nalazi Marcel Hirscher sa 510 bodova. Pobedom u Kranjskoj Gori, Amerikanac Ted Ligety prepolovio je zaostatak za Hirscherom i sada ima 50 bodova manje na drugoj poziciji. Ova dvojica skijaša će i odlučiti pobednika u ovoj disciplini.

Što se tiče ukupnog poretka Svetskog kupa, neizvesno je u obe konkurencije. Kod muškaraca velika borba se vodi izmeđi specijaliste za brze discipline Aksela Lunda Svindala i stručnjaka za tehničke discipline Marcela Hirschera. Hirscher trenutno vodi ispred Svindala za samo četiri boda, tako da nema sumnje da će uzbuđenje na finalnim trkama u Lenzerheideu dostići svoj vrhunac.

Ni kod dama nije ništa manje neizvesno. Za titulu najbolje u sezoni 2013/14 boriće se dve skijašice – Maria Hoefl-Riesch i Anna Fenninger. Nemica je trenutno u vođstvu sa 1180 osvojenih bodova ispred Fenninger koja je do sada sakupila 1151 bod. Na trećem mestu nalazi se Tina Weirather koja više nije u konkurenciji zbog povrede, dok je na četrvrtoj poziciji prošlogodišnja pobednica Svetskog kupa, Tina Maze. Slovenka ima ukupno 888 bodova i trebaće joj čudo da bi uspela da se umeša u borbu za osvajanje velikog kristalnog globusa.

Raspored takmičenja:

Sreda, 12. mart

09:30 – spust (muškarci)

11:30 – spust (žene)

Četvrtak, 13. mart

09:30 – superveleslalom ( muškarci)

11:30 – superveleslalom (žene)

Petak, 14. mart

10:30 – takmičenje timova

Subota, 15. mart

09:00 – slalom (žene), prva vožnja

10:00 – veleslalom (muškarci), prva vožnja

11:30 – slalom (žene), druga vožnja

12:30 – veleslalom (muškarci), druga vožnja

Nedelja, 16. mart

09:00 – slalom (muškarci), prva vožnja

10:00 – veleslalom (žene), prva vožnja

11:30 – slalom (muškarci), druga vožnja

12:30 – veleslalom (žene), druga vožnja

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar