Naslovna    Vesti    Skijališta    Falkensteiner sad želi da iznajmi Staru Planinu
02

jan

2016

Falkensteiner sad želi da iznajmi Staru Planinu

Austrijska grupacija koja je povukla svoj menadžment namerava da promeni sporazum. Oni koji su zakupili aranžmane ne treba da brinu.

Vlada Srbije traži rešenje da se Falkensteiner vrati na Staru planinu posle odluke austrijske grupacije da raskine ugovor o upravljanju hotelom "Stara Planina". Falkensteiner je povukao direktora hotela, ali objekat i dalje radi. Oni koji su odlučili da krenu put Stare planine i uplatili svoj aranžman ne bi trebalo da se zabrinu, poručuju i u resornom ministarstvu i u agencijama.

Na 1.470 metara nadmorske visine ledeni odnosi između JP Stara planina i austrijskog Falkensteinera, koji traži da ugovor o upravljanju bude zamenjen ugovorom o zakupu.

Odluku JP Stara planina da to ne dozvoli, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naziva neracionalnom.

- Mi smo stupili u kontakt sa jednim od suvlasnika. Kabinet premijera se uključio u rešavanje ovog problema, s obzirom na to da smo svi svesni kakva je šteta već napravljena i da bi smanjili štetu. Pozvali smo vlasnike da se vrate ovde i razgovaraju o uslovima zakupa - kaže Ljajić.

Dok se čeka razrešenje problema, putnici koji su uplatili aranžmane strepe za svoj novac i odmor.

- Svi putnici koji su uplatili aranžman i tek treba da putuju imaju pravo da koriste plaćene usluge i moći će da otputuju na svoj uplaćeni odmor. Agencije će postupiti u skladu sa preporukama Ministarstva, što se tiče i budućeg obeštećenja putnika - kaže Iva Đurić iz turističke agencije Big blu.

Ljajić napominje da je to odnos između države i potencijalnog investitora i da nema veze sa onima koji su zakupili aranžmane i koji će tamo boraviti.

Sa Falkensteinerom je pre tri godine potpisan petnaestogodišnji ugovor o upravljanju hotelom. U austrijskoj grupaciji saopštavaju da njihov partner nije ispunio preuzete obaveze i, uprkos predlogu Falkensteinera, promenio je direktora hotela. S druge strane, JP Stara planina traži da im se dostavi otkaz ugovora o upravljanju. Poručuju da će interese preduzeća i Srbije zastupati Državno pravobranilaštvo.

Zbog takvog zapleta, u lokalnoj samoupravi nisu zadovoljni. Predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić boji se da Stara planina može doživeti sudbinu Crnog vrha kod Bora.

- Ja se plašim kao i svi ostali Knjaževčani da, kada je u pitanju razvoj planinskog turizma na Staroj planini, mi još uvek nismo doterali kamen do vrha brda - smatra Đokić.

Staru planinu je 2015. posetilo 60 odsto stranih turista više nego 2014. godine. Vlada Srbije je u izgradnju hotela uložila više od 30 miliona evra, a Falkensteiner je trebalo da na Staroj planini izgradi šest hotela.

Izvor: RTS

 

Pošalji prijatelju

Komentari (2)

ostavi komentar
03

jan

2016

04:09  |   Ognjen [neregistrovani]

Hotel koji je izgradjen na tresetištu , i na teritoriji koja je biodiverzititet prve kategorije(viša kategorija od Nacionalnog parka) , koja bi trebalo  biti pod zaštitom .Takodje hotel nema upotrebnu dozvolu. Čudo je Dinkić i mafija koja ga okružuje. Srbija je zemlja gde sjaše Kurta ,a uzjaše Murta .Stara planina je blago ,umesto da se vide stada ovaca  leti po planini koju na pošu vode čobani , ona čeka goste,kako leti ,tako zimi .Šta se onda čudite što je svet ,svet, a mi , mi .prirodni resursi i prirodna bogatstva nisu za arčenje ,valjda bi  bilo dobro da ih sačuvamo i ostavimo budućim pokolenjima.Ono što je jezivo na Staroj planini umesto da piješ mleko i jedeš sir  iz tog kraja, ono se doprema iz Imleka .Katastrofa.Umesto tim ljudima koji su podnožiju planine iz okolnih sela  da se omogući život , on im se daje tako što će nekolicina da radi kao roblje u hotelu .Glupost .Zar niste videli našta liči put i kuće i  okućnice do hotela?Poneka kuća sa živima...A dobar deo sa leve idesne strane puta je lično vlasništvo Mladjana Dinkića kupio čovek od profesorske plate posle petog oktobra.Narode nemoj da si stoka za klanje i sušenje   i pa da te bagra pojede.


Prošetajte malo po Nacionalnim parkovima Vankuvera ili Sijetla  ...Možeš da gradiš ,ali u svom dupetu?Izvinite na izrazu ,ali je tako.

Preporuka

02

jan

2016

17:38  |   anonymous [neregistrovani]

... a kad su to trebali ili do kad su trebali austrijanci da naprave te kapacitete i od ''cijih para'' i ko je finansirao i ovaj postojeci hotel,  koja je to njihova logika da ce tu uloziti sredstva, men's cini da se njima vise isplati da ulazu na svojim Alpima nego tu...


 


Da li ''drzava'' ili vec ko treba prvo da zavrsi infrastrukturu, da bi neko gore nesto gradio - pravio, ili ce biti kao sa Kragujevcem i ''Fijatom'', pa ni posle ''xy'' godina jos nije zavrsena infrastruktura...


 


Licno bih volio da konacno pored Kopaonika dobijemo jos neki ozbiljniji ski centar, ali znajuci nas i nase naravi licno mislim da to nece biti jos dosta dugo...


 


 

Preporuka

Ostavi komentar